Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Oi, ihanat omenaherkut! Katso 12 suosituinta reseptiämme satokauden lemmikistä

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
Panu Pälviä
Julkaistu: 14.9.2021
|
Muokattu: 15.9.2021
Kun kotimaiset omenat ovat parhaimmillaan, talleta sato sesongin suosikkiherkkuihin. Leivo vaikka muhkea, omenalla täytetty bostonkakku tai kokonainen pellillinen perinteistä omenapiirakkaa. Keitä osa ompuista kirpeäksi hilloksi tai pakasta kätevänä soseena.

Leivo omenapiirakan maut kanelipullaan: omenaboston

Perinteinen bostonpulla saa uuden mehevän maun, kun lisäät sen kanelisiin kierteisiin omenakuutioita ja vaahterasiirappia. Kaurajuomaan ja ilman kananmunaa tehty taikina on vegaaninen, joten tämä muhkea omenapulla ilahduttaa myös vegaanisten herkkujen ystävää.

Mummolan päiväkahviherkku: pellillinen omenapiirakkaa

Syksyn parhaat makumuistot syntyvät, kun pelliltä leikataan palat vastapaistettua omenapiirakkaa. Pehmeä piirakkapohja ja vieri viereen asetellut, kanelilla maustetut omenalohkot, nam! Helppo sekoitettava taikina onnistuu niin maitotuotteista kuin mehustakin. Voit käyttää piirakkapohjaan esimerkiksi omenamehua, kaurajuomaa, piimää tai jogurttia.

Mainettaan helpompi omenapiirakka: tarte tatin

Kun haluat tehdä oikein kostean omenapiirakan, valitse ranskalainen klassikko, tarte tatin. Keikauskakun tapaan tehtävä piirakka on todella helppo, kun valmistat sen makeaan leivontaan tarkoitetusta valmiista piirakkataikinasta. Lado omenat vuokaan sokeriliemen kanssa ja asettele taikina niiden päälle. Kumoa kypsä piirakka jo lämpimänä ylösalaisin, niin omenat irtoavat kauniisti vuoasta.

Tavallista mehevämpi: omena-vaniljapiirakka

Eläköön pakastetaikina ja valmis vaniljakastike! Tee omenapiirakalle helppo ja herkullisen kostea vaniljatäyte sekoittamalla valmiiseen vaniljakastikkeeseen kananmuna, kardemummaa ja kanelia. Pyöräytä omenat täytteeseen isoina kuutioina, niin piirakan ilmekin on uudenlainen.

Keitä omenainen lappapuuro eli kuohkea omenavispipuuro

Jos rakastat vispipuuroa, ihastut varmasti omenamehuun keitettyyn mannapuuroon, joka vaahdotetaan sähkövatkaimella ilmavaksi. Tuoreet omenakuutiot tuovat omenapuuroon samanlaista herkullista hapokkuutta kuin puolukat perinteiseen vispipuuroon.

Lasten lemppari: omenaiset mantelimuffinit

Ota lapset mukaan leipomaan! Helpot muffinit syntyvät simppelistä sekoitettavasta taikinasta, johon lisätään rapeaa mantelirouhetta ja pieniä mehukkaita omenakuutioita.

Leivo kaurajauhoilla: gluteeniton omenapiirakka

Omena rakastaa kauraa! Kuorruta omenapiirakka rapealla kauratoscalla. Sekoita kauramuru gluteenittomista kaurahiutaleista ja käytä myös piirakkapohjaan gluteenittomia kaurajauhoja, niin piirakka sopii myös vehnää välttävän ruokavalioon.

Kauden hittiresepti: kaura-omenapaistos

Kaura-omenapaistos on monelle syksyn luottojälkiruoka. Eikä paistos ole hittiresepti suotta - se on helppo ja nopea tehdä vaikkapa arki-illan herkutteluun. Rapeat kauramurut ja samettinen vaniljakastike ovat täydellinen pari mehevien omenoiden rinnalle.

Paista pannukakku pikkuletuiksi: omenapannarit

Kaura ja omena ovat toimiva pari paitsi piirakassa ja kaura-omenapaistoksessa myös pannukakussa. Vaihda siis maito kaurajuomaan ja lisää pannukakkutaikinaan raastettua omenaa. Hauskat pikkupannarit voit paistaa amerikkalaiseen tapaan paistinpannulla.

Purkita sato talteen: keitä aito omenahillo

Talleta omenasato perinteiseen sileään omenahilloon, joka keitellään kattilassa kanelitangon kanssa ja maustetaan pienellä sitruunatilkalla. Hyvin desinfioituihin purkkeihin säilötty, itse tehty hillo ilahduttaa pitkin talvea.

Vähemmän sokeria: haudutettu uuniomenahillo

Laita hillon ainekset uunivuokaan, peitä tiiviisti foliolla ja hauduta kaikessa rauhassa pehmoiseksi hilloksi. Kokeile kätevää maustepussikikkaa: sulje kanelitanko ja kardemummansiemenet mauste- tai suodatinpussiin, joka on helppo ottaa pois hillosta ennen purkittamista.

Pakasta talven varalle: omenasose

Omenahilloa vähäsokerisempi omenasose säilyy hyvin kuumennetussa lasipurkissa kylmässä, mutta soseen voi myös pakastaa kätevinä kerta-annoksina pienissä rasioissa tai vaikka uudelleensuljettavissa muovipusseissa. Käytä omenasosetta esimerkiksi omena-kaurapaistoksessa tai sellaisenaan aamupuurossa.

Nappaa talteen ihanat omenapiirakkaohjeet:

Muista maistaa omenaa myös suolaisissa ruoissa!