Tätä jälkiruokaa himoitaan juuri nyt – omena-kaurapaistos on uskomattoman hyvää ja helppo tehdä

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
Reetta Pasanen
Julkaistu: 8.10.2020
|
Muokattu: 30.1.2025
Lämmin, rapea ja kanelinen omena-kaurapaistos on syksyn herkullisin ja helpoin jälkiruoka, jonka valmistus onnistuu keneltä vain. Yksinkertaisimmillaan herkku syntyy vain viidestä aineksesta, eikä aikaakaan mene kuin puolisen tuntia. Näillä vinkeillä onnistut joka kerta.

Löytyykö keittiön kaapeistasi omenoita, kaurahiutaleita, voita tai muuta rasvaa, sokeria tai muuta makeutukseen sopivaa sekä kanelia? Hienoa, sillä muuta et kaura-omenapaistoksen tekemiseen tarvitse. Kun peruskaava on hallussa, voit tuunata omenahyveen omaan makuusi sopivaksi.

Aloita omenista

Varaa 1–1,5 keskikokoista omenaa syöjää kohti. Pese ja lohko omenat (kotimaisia ei tarvitse kuoria) ja poista siemenkodat. Levitä lohkot voideltuun vuokaan ja ripottele halutessasi päälle kanelia ja sokeria. Jos teet ison annoksen ja omenaa on paljon, voit vielä pyöräytellä palat sekaisin, jolloin mausteet levittyvät varmasti tasaisesti.

Voit korvata osan omenoista muilla hedelmillä tai marjoilla. Esimerkiksi päärynät ja puolukat maistuvat ihanilta omena-kaurapaistoksessa.

Tee kauramuru ja mausta mieluisaksi

Sekoita paistoksen murukuorrutus kaurahiutaleista, pehmeästä tai sulasta rasvasta, sokerista ja kanelista. Neljän hengen annokseen tarvitset kaurahiutaleita noin kolme desiä, rasvaa desin, sokeria puoli desiä ja kanelia reippaan teelusikallisen.

Ja nyt saa soveltaa: voit täydentää muruseosta rouhituilla pähkinöillä, kookoshiutaleilla tai kardemummalla ja käyttää rasvana vaikka kookosöljyä tai ruskistettua voita. Makeutukseen sopivat fariinisokeri, vaahterasiirappi, soseutettu banaani tai hunaja.

Paista omenat pehmeiksi ja kauramuru rapeaksi uunin keskitasolla

Levitä muruseos tasaisesti omenoiden päälle ja paista 200-asteisessa uunissa 20–30 min tai kunnes omenat ovat pehmenneet ja muruseos ruskistunut hieman. Sen jälkeen seuraa omena-kaurapaistoksen valmistuksen vaikein osuus: pitää malttaa odottaa, että paistos on jäähtynyt hieman. Tarjoile haalea paistos maidon, jogurtin, jäätelön tai vaniljakastikkeen kanssa ja kerää kehut syöjiltä. Olipa hyvää, taas kerran!

Maista myös näitä helppoja omenapaistoksia

Terveellisempi omena-kaurapaistoksen versio makeutetaan hunajalla ja omenasoseella. Suolapähkinöillä maustettu omena-murupaistos yhdistää koukuttavasti suolaisen ja makean, rukiinen omena-puolukkapaistos saa lisämakua kirpeistä puolukoista. Kookoshiutaleilla ja rouhituilla cashew-pähkinöillä kuorrutettu omenahyve vie tutun herkun uusiin makumaailmoihin. Mutkaton omena-mikromuffini sopii erityisen hyvin akuuttiin makeannälkään

Terveellisempi omena-kaurapaistos
Terveellisempi omena-kaurapaistos

Terveellisempi omena-kaurapaistos

Omena-murupaistos
Omena-murupaistos

Omena-murupaistos

Helppo omena-puolukkapaistos
Helppo omena-puolukkapaistos

Helppo omena-puolukkapaistos

Itämainen omenahyve
Itämainen omenahyve

Itämainen omenahyve

Omena-mikromuffini
Omena-mikromuffini

Omena-mikromuffini

Vai sittenkin jotain muuta hedelmää tai marjoja?

Kaura-marjapaistos
Kaura-marjapaistos

Kaura-marjapaistos

Päärynä-banaanipaistos
Päärynä-banaanipaistos

Päärynä-banaanipaistos

Luumu-kanelipaistos
Luumu-kanelipaistos

Luumu-kanelipaistos