Tätä jälkiruokaa himoitaan juuri nyt – omena-kaurapaistos on uskomattoman hyvää ja helppo tehdä | Yhteishyvä
Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.
Omena-kaurapaistos

Tätä jälkiruokaa himoitaan juuri nyt – omena-kaurapaistos on uskomattoman hyvää ja helppo tehdä

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
Reetta Pasanen
Julkaistu: 8.10.2020
Muokattu: 8.10.2020
Lämmin, rapea ja kanelinen omena-kaurapaistos on syksyn herkullisin ja helpoin jälkiruoka, jonka valmistus onnistuu keneltä vain. Yksinkertaisimmillaan herkku syntyy vain viidestä aineksesta, eikä aikaakaan mene kuin puolisen tuntia. Näillä vinkeillä onnistut joka kerta.

Löytyykö keittiön kaapeistasi omenoita, kaurahiutaleita, voita tai muuta rasvaa, sokeria tai muuta makeutukseen sopivaa sekä kanelia? Hienoa, sillä muuta et kaura-omenapaistoksen tekemiseen tarvitse. Kun peruskaava on hallussa, voit tuunata omenahyveen omaan makuusi sopivaksi.

Aloita omenista

Varaa 1–1,5 keskikokoista omenaa syöjää kohti. Pese ja lohko omenat (kotimaisia ei tarvitse kuoria) ja poista siemenkodat. Levitä lohkot voideltuun vuokaan ja ripottele halutessasi päälle kanelia ja sokeria. Jos teet ison annoksen ja omenaa on paljon, voit vielä pyöräytellä palat sekaisin, jolloin mausteet levittyvät varmasti tasaisesti.

Voit korvata osan omenoista muilla hedelmillä tai marjoilla. Esimerkiksi päärynät ja puolukat maistuvat ihanilta omena-kaurapaistoksessa.

Tee kauramuru ja mausta mieluisaksi

Sekoita paistoksen murukuorrutus kaurahiutaleista, pehmeästä tai sulasta rasvasta, sokerista ja kanelista. Neljän hengen annokseen tarvitset kaurahiutaleita noin kolme desiä, rasvaa desin, sokeria puolesta desistä desiin ja kanelia teelusikallisen.

Ja nyt saa soveltaa: voit täydentää muruseosta rouhituilla pähkinöillä, kookoshiutaleilla tai kardemummalla ja käyttää rasvana vaikka kookosöljyä tai ruskistettua voita. Makeutukseen sopivat myös fariinisokeri, vaahterasiirappi, soseutettu banaani tai hunaja ja omenasose, kuten terveellisemmässä omena-kaurapaistoksessa.

Paista omenat pehmeiksi ja kauramuru rapeaksi uunin keskitasolla

Levitä muruseos tasaisesti omenoiden päälle ja paista 200-asteisessa uunissa 20–30 min tai kunnes omenat ovat pehmenneet ja muruseos ruskistunut hieman. Sen jälkeen seuraa omena-kaurapaistoksen valmistuksen vaikein osuus: pitää malttaa odottaa, että paistos on jäähtynyt hieman. Tarjoile haalea paistos maidon, jogurtin, jäätelön tai vaniljakastikkeen kanssa ja kerää kehut syöjiltä. Olipa hyvää, taas kerran!

Maista myös näitä helppoja omenapaistoksia

Suolapähkinöillä maustettu omena-murupaistos yhdistää koukuttavasti suolaisen ja makean, rukiinen omena-puolukkapaistos saa lisämakua kirpeistä puolukoista. Kookoshiutaleilla ja rouhituilla cashew-pähkinöillä kuorrutettu omenahyve vie tutun herkun uusiin makumaailmoihin. Mutkaton omena-mikromuffini sopii erityisen hyvin akuuttiin makeannälkään