Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Muistatko nämä mummolan nostalgiset ruoka-aarteet?

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
Reetta Pasanen
Julkaistu: 8.10.2021
|
Muokattu: 15.10.2021
Voi millaisia retroherkkuja isoäitien reseptikirjoista löytyykään! Viikonloppuna mummolassa herkuteltiin palapaistilla, lihamurekkeella tai porsaankyljyksillä. Piimästä syntyi vanhan ajan kotijuusto, jonka tekeytymistä lapset saivat seurata – samalla, kun sormet hamusivat mummon leipomia kaneliässiä. Mikä näistä tai muista makoisista ruokamuistoista elää yhä sinun keittiössäsi?

Kalapäivä isoäidin tapaan: silakkalaatikko

Silakkalaatikko oli pitkään lähes unohdettu arkiruoka, mutta onneksi se on taas palaamassa ruokapöytiin. Se kun yhdistää kaksi suomalaista superraaka-ainetta, perunan ja silakan. Perinteinen silakkalaatikko tehdään muna-maitoon, mutta säännöstä saa lipsua. Kun haluat madaltaa silakkaa säikähtävän maistelukynnystä, tee pestolla ja srirachalla maustettu ja kermalla pehmennetty punainen silakkalaatikko.

Rakkaudella mummolta: palapaisti

Perinteinen tapa toivottaa vieraat tervetulleeksi on hauduttaa heitä varten maukas naudanlihapata. Ensin lihapalat ruskistetaan. Sitten ne saavat kypsyä kasvisten ja ketsupin pyöristämässä liemessä tunnin tai kaksi ennen kuin sekaan lorautetaan kermaa. Palapaistin kanssa syödään tietysti mummon kurkkuja.

Koko perheen suosikki: perinteiset porsaankyljykset

Possunlihan suuri suosio on näkynyt suomalaisten arkiruoissa ja viikonloppuherkuissa monessa muodossa: läskisoosina, oskarinleikkeinä, karjalanpaistina ja uunikylkenä, joka kypsyi pellillä ja syötiin ruisleivän kanssa. Perinteisiä porsaankyljyksiä on haudutettu uunissa leivitettyinä, mutta myös kirkkaassa liemessä ilman leivitystä. Kokeile kyljyksiä myös modernimpana välimerellisenä versiona, jossa lihan maustajia ovat muun muassa tomaatti ja basilika.

Lastenlasten lempiruoka: viikonlopun lihamureke

Täytetyt lihamurekkeet valloittivat keittiöt 1970-luvulla. Jauhelihamurekkeeseen piilotettiin usein keitettyjä kananmunia, mutta myös muodikkaat pakastekasvikset tai paistetut herkkusienet löysivät tiensä murekkeen sisälle.

Lempeä lisuke: vanhan ajan makaronilaatikko

Siihen aikaan, kun pasta oli vain makaronia, tehtiin aterian lisukkeeksi lihatonta makaronilaatikkoa. Sitä saattoi olla tarjolla esimerkiksi karjalanpaistin kanssa. Melkein samoista aineksista syntyi myös lasten rakastama makaronivelli. Siihen makaronit keitettiin maidossa, joka suurustettiin kevyesti jauhoilla ja maustettiin suolalla ja voinokareella.

Kasvissosekeittojen kantaäiti: perunavelli

Päijäthämäläiseen ruokaperinteeseen kuuluu samettinen perunavelli, jota moni muistelee lämmöllä. Jos muusia hoikempi perunaruoka ei ole sinulle tuttu, kokeile tätä herkullisilla ripotteilla päivitettyä perunavellireseptiä.

Kuin ikuinen kesä: isoäidin munasalaatti

Muistatko, miten kasvismaalta haettu salaatinkerä ja kattilassa poreilevat kananmunat kertoivat, että pian saadaan maailman parasta salaattia? Siihen vispattiin etikalla maustettua kermaa löysäksi vaahdoksi, joka maustettiin pikkuisen makeaksi ja sakeutettiin kypsillä keltuaisilla. Mummin ja vaarin keittiössä kananmunista tehtiin myös lämmintä munakastiketta, joka syötiin keitettyjen perunoiden kanssa.

Jännittävä hävikkiherkku: piimäjuusto

Kun entisajan kodissa piimä alkoi olla pikkuisen liian hapanta juotavaksi, siitä tehtiin maidon ja munien kanssa juustoa. Toisin paikoin tätä vanhan ajan kotijuustoa kutsuttiinkin munajuustoksi. Juuston tekeminen on helppoa. Kuumenna maito kiehumispisteeseen, sekoita siihen munat ja piimä. Sitten juustomassa saakin erottua herasta kaikessa rauhassa. Ja sitä on hauska seurata, vaikka kattilan kannen alle ei saisikaan kurkistella!

Kulhossa pöydän kulmalla: omenakiisseli

Keväällä mummolassa keitettiin raparperikiisseliä, joka piti syödä maidon kanssa, ettei maha tulisi kipeäksi. Kesällä herkuteltiin marjakiisseleitä kermavaahdon kanssa. Syksyllä keiteltiin omenasato hilloksi ja soseeksi sekä rapeita sattumia sisältäväksi omenakiisseliksi.

Aina kahvipöydässä: kaneliässät

Olipa mummolassa tarjolla seitsemän sortin kahvipöytä tai astetta arkisemmat päiväkahvit, pullapitkon ja kuivakakun lisäksi oli melko varmasti pikkuleipiä. Leivottiinko sinun mummolassasi kaneliässiä vai herrasväen pikkuleipiä?

Myös nämä me muistamme:

Kun mielesi tekee perinteistä kunnon kastiketta

Tämä soosi sopii pohjaksi makkarakastikkeelle, lihapullille tai pannulla ruskistetuille lihasuikaleille.