Tämä kotoisa herkku ansaitsee paikan valokeilassa – 5 tapaa lisätä terveellistä ja edullista ohraa arkiruokiin

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
Reetta Pasanen
Julkaistu: 20.9.2021
|
Muokattu: 30.1.2025
Ohrassa on ainesta kansainväliseksi tähtituotteeksi. Se on terveellistä, edullista ja hyvää, ja se sopii samoihin ruokiin kuin riisi, kvinoa tai kuskus. Ohran nostaminen maailmankartalle alkaa läheltä: siirretään vain ohrasuurimot keittiön kaapissa riisipaketin rinnalle. Ota käyttöön herkulliset ohrareseptit ja lue, miten kokonaiset, rikotut ja esikäsitellyt ohrasuurimot eroavat toisistaan.

Mikä on maukas, terveellinen, edullinen ja ilmastoystävällinen?

Se on tietenkin perinteinen viljelykasvimme ohra. Oluen, rieskan ja lettujen raaka-aine hurmaa myös suurenmoisina suurimoina – eikä vain ihanassa uunipuurossa. Ohrasuurimo eli ohraryyni on ohranjyvä, josta on poistettu uloimmat kerrokset. Voit käyttää sitä samalla tavalla kuin riisiä, esimerkiksi keitettynä lisukkeena, lämpimissä ruoissa, kylmissä salaateissa ja piirakoiden täytteissä. Kevennä jauhelihapihvit kypsennetyillä ohrasuurimoilla tai tee kasvispihveistä tuhdimpia lisäämällä niihin ohraryynejä. Muista myös kaalilaatikko ja mummolan kaalikääryleet, joihin kuuluu ehdottomasti ohralla rikastettu täyte.

1. Pohjolan risotto onkin maukas ohratto

Jos rakastat hyvin tehtyä risottoa, et voi olla ihastumatta ohrattoon. Ohranjyvien napsahtava suutuntuma ja pähkinäinen maku istuvat hienosti ruokaan, joka tehdään risoton tapaan. Tee ohratto esikypsytetyistä rikotuista ohrasuurimoista, niin se valmistuu samassa ajassa kuin tavallinen risotto. Kokeile vaikka sieniohrattoa, sillä metsäiset maut sopivat täydellisesti ohran seuraan.

Hedelmäinen ohratto
Hedelmäinen ohratto

Hedelmäinen ohratto

Punajuuriohratto
Punajuuriohratto

Punajuuriohratto

2. Kuin kuskus, mutta muhkeampi

Maku ja muoto – ohrassa molemmat ovat muhkeita, joten napakat jyvät toimivat hienosti myös salaatin raaka-aineena. Ohra maistuu myös kylmänä hyvältä. Hyvä vinkki on kypsentää ohrasuurimot ja muut salaatin komponentit etukäteen jääkaappiin, vaikka edellisenä iltana. Nälän yllättäessä sekoita vain ainekset keskenään ja lisää salaatinkastike.

Keltainen ohra-juuressalaatti
Keltainen ohra-juuressalaatti

Keltainen ohra-juuressalaatti

Omenainen possusalaatti
Omenainen possusalaatti

Omenainen possusalaatti

3. Hitaasti hauduttaen: mummolan ohrapuuro

Voi sitä tuoksua, joka kohoaa uunista, kun ohrapuuro saa muhia kaikessa rauhassa meheväksi. Perinteinen ohrauunipuuro tehdään esikäsittelemättömistä ohrasuurimoista, jotka on hyvä liottaa tai keittää puolipehmeiksi ennen kuin sekoitat ne maitoon. Näin puurosta tulee pehmeä ja kostea. Kun haluat nauttia uunipuuroa heti herättyäsi, hauduttele yön yli -puuro. Säädä uunin lämpötila sataan asteeseen ja anna puuron kypsyä kokonaista kahdeksan tuntia.

Uuniohrapuuro
Uuniohrapuuro

Uuniohrapuuro

Kardemummauunipuuro ja karpalohunaja
Kardemummauunipuuro ja karpalohunaja

Kardemummauunipuuro ja karpalohunaja

4. Laatikkoruokien rikastaja

Padat ja laatikot ovat ohrasuurimoiden parhaita kavereita. Kokonaiset tai rikotut ohrasuurimot sopivat täydellisesti ruokiin, joita haudutetaan pitkään, sillä ne säilyttävät täyteläisen rakenteensa myös tunteja kestävän kypsennyksen aikana. Ohran maku sopii vieläpä hienosti juuresten seuraan, joten padan tai laatikon ainekset ovat mausteita ja muna-maitoa vaille koossa.

Punajuurilaatikko
Punajuurilaatikko

Punajuurilaatikko

Keltajuuri-fetakiusaus
Keltajuuri-fetakiusaus

Keltajuuri-fetakiusaus

5. Täytä sillä piirakat ja kaalikääryleet

Kun piirakat, pasteijat ja kaalikääryleet kaipaavat oikein maukasta täytettä, jossa on lisäksi mukava suutuntuma, lisää täytteeseen ohrasuurimoita. Keitä suurimot ensin kypsiksi ja sekoita ne sitten muiden täyteainesten joukkoon. Hyvä tapa lisätä kotimaisen ohran käyttöä on vaihtaa se riisin tilalle, kun leivot perinteisiä lihapiirakoita, lohipiirakkaa, karjalanpiirakoita tai kaalipiirakkaa.

Rukiiset ohra-jauhelihapasteijat
Rukiiset ohra-jauhelihapasteijat

Rukiiset ohra-jauhelihapasteijat

Kasvis-kaalikääryle
Kasvis-kaalikääryle

Kasvis-kaalikääryle

Kokonainen vai rikottu?

  • Kokonaiset ohrasuurimot vaativat pitkän, jopa 2–3 tunnin kypsymisajan, ellei niitä ole esikäsitelty. Rikotut ohrasuurimot hautuvat kypsäksi hieman nopeammin, noin 1,5 tunnissa.
  • Esikypsytettyjen ohrasuurimoiden kypsymisaika on noin 30–45 minuuttia. Rikotut esikypsytetyt ohrasuurimot ovat valmiita jo noin 20–30 minuutissa.
  • Arkikokkailussa kätevimpiä ovat alle 10 minuutissa kypsyvät ruokaohra, täysjyväohra ja ohrahelmet, jotka muistuttavat hieman puuroutuvaa riisiä. Myös rouhittujen ohrasuurimoiden kypsymisaika on rikottua ohrasuurimoa lyhyempi.

Kaikki irti ruokakaapin aarteista

Esittelemme Ruokakaapin aarre -jutuissa edullisia ja monikäyttöisiä raaka-aineita ja annamme vinkkejä, joilla saat tutuista säilyketölkeistä ja vihanneslokeron perusvierailijoista entistä enemmän irti. Säästä rahaa, aikaa ja syö hyvin – ole fiksu kokki!

Lue myös nämä ja tee lisää edullisia arkiruokalöytöjä!