Linssit – nuo edulliset kuivakaapin sankarit! Katso 5 helppoa reseptiä

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
Tuomas Kolehmainen
Julkaistu: 15.3.2021
|
Muokattu: 24.11.2025
Edulliset ja nopeasti kypsyvät linssit ovat kätevä lisä keittiön kuivakaappiin. Linsseistä syntyy herkullinen kasvicurry, linssipata ja kastike. Lue, mitä eroa erivärisillä linsseillä on ja miten linssejä voi käyttää ruoanlaitossa.

5 herkullista tapaa käyttää linssejä ruoanlaitossa

1. Linssicurry ja linssipata

Miedon makuiset linssit sopivat mainiosti yhteen eksoottisten mausteiden kanssa. Keitä punaisista linsseistä nopea, koko perheelle maistuva helppo linssicurry tai hauduta juureksista ja vihreistä linsseistä muhevan mausteinen linssipata.

Linssicurry
Linssicurry

Helppo linssicurry

Terveellinen lehtikaali-linssipata
Terveellinen lehtikaali-linssipata

Terveellinen lehtikaali-linssipata

2. Pastakastike linsseistä

Linsseistä syntyy nopea ja herkullinen pastakastike. Korvaa jauheliha linsseillä perinteisessä bolognesessa tai lisää pastakastikkeeseen uutta makua halloumijuustolla. Kypsien tölkkilinssien ansiosta kastike on vartissa valmis. Ruoka sopii myös perheen pienimmille, kun otat osan kastikkeesta syrjään ennen suolaisen halloumin lisäämistä.

Linssibolognese
Linssibolognese

Linssibolognese

Tomaattinen halloumikastike
Tomaattinen halloumikastike

Tomaattinen halloumikastike

3. Rikasta jauheliharuokia linsseillä

Linssit ovat etenkin kasvissyöjien ja paljon kasvisruokaa kokkaavien suosiossa, mutta niillä voi helposti rikastaa myös liharuokia. Samalla ruoka kevenee ja aterian ympäristöjalanjälkikin muuttuu hieman pienemmäksi. Testaa linssejä jauhelihapihveihin ja texmex-henkiseen jauhelihagratiiniin.

Linsseillä rikastetut jauhelihapihvit
Linsseillä rikastetut jauhelihapihvit

Linsseillä rikastetut jauhelihapihvit

Jauheliha-linssigratiini
Jauheliha-linssigratiini

Jauheliha-linssigratiini

4. Soseuta linssejä kasviskeittoihin

Kaipaako kasvissosekeittosi lisää proteiinia, mutta haluat vaihtelua pinnalle lusikoidun raejuuston tilalle? Kokeile soseuttaa keittoon linssejä! Miedon makuiset linssit ovat mainio lisä lähes mihin tahansa kasvissosekeittoon, mutta erityisen hyvin ne sopivat itämaisin maustettuihin juuressosekeittoihin.

Porkkana-linssikeitto ja vaaleaa leipää
Porkkana-linssikeitto ja vaaleaa leipää

Porkkana-linssikeitto

Myskikurpitsa-linssikeitto
Myskikurpitsa-linssikeitto

Myskikurpitsa-linssikeitto

5. Lisää linssejä proteiiniksi salaatteihin

Valmiiksi marinoituja linssejä on kätevä lusikoida proteiiniksi salaatteihin. Simppeli marinadi syntyy öljystä, sitruunasta ja suolasta. Mukaan voi lisätä myös hienonnettua valkosipulia ja kuivattuja yrttejä. Omenainen sieni-linssisalaatti sopii niin illanistujaisten tarjottavaksi kuin lounaaksi leivän kanssa.

Sieni-linssisalaatti
Sieni-linssisalaatti

Sieni-linssisalaatti

Pitääkö linssejä liottaa?

Toisin kuin papuja, kuivattuja linssejä ei tarvitse liottaa ja keittoaikakin on huomattavasti lyhyempi. Punaiset linssit kypsyvät noin 10-15 minuutissa, mustat ja vihreät 20-30 minuutissa. Halutessasi voit lyhentää vihreiden ja mustien linssien keittoaikaa liottamalla niitä ensin kylmässä vedessä tunnin ajan. Huuhtele linssit aina ennen keittämistä.

Jos haluat linssit käyttöön vieläkin nopeammin, nappaa säilykehyllystä tölkillinen valmiiksi kypsiä punaisia tai vihreitä linssejä. Valuta ja käytä ruokiin mielesi mukaan.

Punaiset, vihreät ja mustat linssit – onko värillä väliä?

Punaiset linssit kypsyvät nopeasti ja soseutuvat helposti. Siksi ne sopivat erinomaisesti pyöryköihin, sosekeittoihin, muhennoksiin ja tahnoihin.

Vihreät linssit ovat punaisia linssejä suurempia ja toisin kuin punaisissa linsseissä, niissä on kuori tallella. Siksi vihreät linssit vaativat hieman pidemmän keittoajan. Ne jäävät keitettäessä myös hieman napakammiksi ja sopivat hyvin patoihin, keittoihin ja paistoksiin.

Mustat belugalinssit ovat saaneet lempinimensä kaviaarin mukaan. Pienikokoiset ja keitettynäkin kiinteät mustat linssit sopivat erityisen hyvin salaatteihin.

Lue myös