Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Tämän kaiken voit tehdä tölkillisestä kikherneitä – katso 5 ideaa mahtavan monipuolisen kikherneen käyttöön!

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
Panu Pälviä
Julkaistu: 25.1.2021
|
Muokattu: 27.12.2021
Edullisista ja proteiinipitoisista kikherneistä on moneksi. Paahda kikherneet rapeiksi uunissa ja ripottele salaattiin tai keittoon, surauta hummukseksi tai pyöräytä falafeleiksi. Säästä myös kikherneiden liemi ja tee siitä vegaanista marenkia.

Kikherneissä on paljon hyvää

Tölkillinen kikherneitä kannattaa ottaa osaksi kuivakaapin perusvalikoimaa monesta syystä. Miedon pähkinäinen maku ja pinnalta mukavan napakka, mutta sisältä kermainen rakenne sopivat moneen: uunissa pinta paahtuu entistä rapeammaksi ja soseutettuna pehmeä sisus pääsee oikeuksiinsa. Kikherneissä on myös monta tärkeää ravintoainetta. Niin kasvissyöjä kuin kasviksia silloin tällöin kokkaava saa niistä proteiinia, kuitua ja rautaa. Ei lainkaan huonompi suoritus noin euron hintaiselta tölkiltä! Tässä viisi suosikkireseptiämme kikherneistä.

1. Keittiösi uusi jokapaikanhöylä: uunissa paahdetut kikherneet

Kun kerran paahdat pellillisen kikherneitä, avautuu edessäsi mahdollisuuksien maailma. Ripottelisitko niitä salaattiin tai sosekeiton päälle? Vai tekisitkö tortilloja tai ruokaisan kasviskulhon?

Vinkki! Jos tykkäät erityisen rapeista kikherneistä, kuivaa huuhdellut herneet huolellisesti talouspaperilla tai keittiöpyyhkeellä ja anna kuivua leivinpaperin päällä puolisen tuntia ennen mausteiden lisäämistä. Superrapeat kikherneet sopivat myös naposteltavaksi sellaisenaan.

2. Jääkaapissa tapahtuu: vapise voirasia, täältä tulee hummus!

Itse tehty hummus on hetkessä valmista ja säilyy jääkaapissa vajaan viikon verran. Sipaise hummusta leivän päälle voin ja juuston sijaan tai rikasta sillä lämpimpiä ruokia. Esimerkiksi pasta ja kulhoruoat saavat hummuksesta lisää ruokaisuutta ja makua.

Alkuperäiseen hummukseen kuuluu ehdottomasti seesaminsiemenistä tehty tahini, mutta hummusta voi tuunata moneen muuhunkin suuntaan. Soseuta hummukseen esimerkiksi bataattia tai punajuurta.

3. Soseuta, ripottele, rikasta: kikherne tekee keitolle taikoja

Nappaa kikhernetölkki kaapista, kun kaipaat kasviskeittoon lisää proteiinia ja ruokaisuutta. Ripottele paahdettuja kikherneitä sosekeiton päälle tai nosta kikherne koko sosekeiton pääraaka-aineeksi. Kikherneillä voi rikastaa myös minestronen tai tehdä kookos-kanakeitosta helpon kasvisversion.

4. Maailman valloittaneet falafelit valmistuvat helpommin kuin uskotkaan

Falafelit ovat hummuksen rinnalla maailman tunnetuimpia kikhernereseptejä ja ehdottomasti kokeilemisen arvoisia myös kotikeittiössä. Rapeimmat falafelit syntyvät uppopaistamalla, mutta jos haluat vähän helpomman ja terveellisemmän aterian, paista falafelit uunissa. Täytä falafeleilla pitaleivät ja lisää niitä kulhoruokiin sekä salaatteihin.

5. Koko purkki käyttöön: kikherneiden liemi on vegaanisen marengin salaisuus

Kukapa olisi arvannut, että säilykekikherneiden liemestä voi tehdä marenkia? Muutama vuosi sitten innokkaat vegaanikokkaajat keksivät, että säilykekikherneiden liemi käyttäytyy vispatessa munanvalkuaisten tapaan. Eikä lientä kannata kaataa pois, vaikka ei olisikaan leipomassa. Suolaisen ja kikherneistä makua ja tärkkelystä imeneen nesteen voi käyttää keittoihin ja kastikkeisiin kasvisliemen rinnalla tai sijaan.

Kuivana vai tölkistä?

Säilyketölkeissä ja pahvitetroissa myydyt kikherneet ovat käteviä, kun haluat tehdä ruokaa nopeasti. Avaa vain tölkki, valuta liemi ja huuhtaise herneet kylmällä vedellä, niin voit käyttää ne haluamallasi tavalla.

Jos olet suunnitelmallinen ruoanlaittaja ja käytät kikherneitä usein, voit hyvin ostaa kuivattuja kikherneitä ja keittää ne itse. Liota kikherneitä yön yli, huuhtele ja keitä suolatussa vedessä tunnin ajan tai kunnes kikherneet ovat napakan pehmeitä.

Kaikki irti ruokakaapin aarteista

Esittelemme Ruokakaapin aarre -jutuissa edullisia ja monikäyttöisiä raaka-aineita ja annamme vinkkejä, joilla saat tutuista säilyketölkeistä ja vihanneslokeron perusvierailijoista entistä enemmän irti. Säästä rahaa, aikaa ja syö hyvin – ole fiksu kokki!

Lisää ideoita arkiruokaan