- Moniin Aasian keittiöihin olennaisesti kuuluva kookosmaito tuo ruokiin eksoottisen vivahteen ja lempeää täyteläisyyttä. Se on erityisen kotonaan muiden eksoottisten raaka-aineiden, kuten chilin, limen, inkiväärin ja mangon kanssa.
- Tölkki säilyy huoneenlämmössä useita kuukausia, joten kookosmaito on näppärä hätävara arkikokkaamiseen.
- Kookosmaito on hyvä vaihtoehto myös maidottomaan ja vegaaniseen ruoanlaittoon. Voit käyttää sitä maidon tilalla niin ruoanlaitossa, leivonnassa kuin jälkiruoissa. Tässä viisi suosikkitapaamme!

Täyteläiset keitot, eksoottiset curryt ja maidottomat jälkiruoat – 5 parasta tapaa käyttää tölkillinen kookosmaitoa
Kookosmaito tuo ruokiin täyteläisyyttä
1. Käytä keitoissa
Kokeile keittoihin vaihteeksi kookosmaitoa ruokakerman sijaan. Kookosmaidon pehmentämä bataattisosekeitto on jo klassikko, mutta kookos sopii myös kukkakaalin ja kurpitsan kaveriksi. Testaa ainakin arjen suosikin, porkkana-linssikeiton, kookoksinen versio.
2. Tee vegaaninen versio
Kookosmaito on helppo valinta, kun tutusta ruoasta pitää tehdä vegaaninen tai maidoton versio. Kookosmaito sopii etenkin resepteihin, joissa pieni makeus tai eksoottinen vivahde on paikallaan. Keitä kookosmaidosta vaikka vegaaninen riisipuuro ja mehevöitä sillä aasialaisia makuja lainaava kaalilaatikko.
3. Lisää lempeyttä curryruokiin
Kookosmaito ja currytahna sopivat loistavasti yhteen. Miedon makea maito ja voimakkaan mausteinen tahna täydentävät toisiaan muun muassa kookos-kanakeitossa ja tofucurryssa. Kookosmaidosta ja kukkakaalista tehty curry on vartissa valmis.
4. Testaa leivontaan ja jälkiruokiin
Mitä jos kokeilisit vaihteeksi kookosmaitoon tehtyjä pullia tai banaanilettuja? Jälkiruokiin sopii myös kookosmaitoa rasvaisempi kookoskerma, josta voi tehdä esimerkiksi vaahdon herkulliseen passion-mangobritaan.
5. Kokeile mehevää kookosriisiä
Kookosmaidossa keitetty riisi on mehevä lisuke suolaisille ruoille, kuten broileri-mangocurrylle. Siitä syntyy myös thaimaalaisen keittiön rakastettu jälkiruoka, mango sticky rice.
Erilaiset kookosmaidot esittelyssä
Kookosmaito tehdään jauhetusta kookoksen hedelmälihasta ja kookosvedestä. 17–20 % rasvapitoisuudellaan se asettuu ruoka- ja kuohukerman väliin.
Kaupoissa myydään myös kevyttä kookosmaitoa, jonka rasvapitoisuus on 8 % luokkaa. Pienemmissä purkeissa myytävä kookoskerma sopii etenkin jälkiruokiin ja sitä voi myös vaahdottaa. Rasvaa kookoskermassa on noin 24 %.
Voit saada kookoskerman myös kookosmaitotölkistä, sillä maidon neste ja rasva erottuvat usein säilytyksen aikana. Lusikoi paksu päällikerros erilliseen astiaan ja käytä sitä kerman tapaan.