Lihapiirakat
Noin 2 tuntia

Nappaa talteen!
Perinteiset lihapiirakat ovat parhaita itse tehtyinä. Tarjoa uppopaistetut piirakat sinapin, ketsupin ja kurkkusalaatin kanssa.
| 50 g | (1 pkt) hiivaa |
| 5 dl | vettä |
| 5 dl | vehnäjauhoja |
| 2 tl | suolaa |
| 100 g | margariinia (maidotonta) |
| 6 dl | hiivaleipäjauhoja |
| Täyte | |
|---|---|
| 1 dl | puuroriisiä |
| 400 g | (1 pkt) naudan jauhelihaa |
| 1 tl | yrttimaustetta |
| 1 tl | rouhittua mustapippuria |
| 1 tl | suolaa |
| Lisäksi | |
| 1 1/2 l | rypsiöljyä |
- 1.
Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää vehnäjauhot ja suola. Alusta joukkoon pehmeä margariini ja jauhot, kunnes taikina irtoaa käsistä ja kulhosta. Vaivaa taikinaa pöydällä kimmoisaksi noin 10 minuuttia. Nosta takaisin kulhoon, peitä liinalla ja anna kohota vähintään 30 minuuttia.
- 2.
Valmista täyte. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Huuhtele ja valuta kypsä riisi. Ruskista jauheliha pannulla ja lisää mausteet. Sekoita jauheliha ja riisi.
- 3.
Muotoile taikinasta tanko ja jaa se ensin puoliksi ja sitten molemmat tangot 6 osaan. Kauli taikinapalat noin sentin paksuisiksi ja halkaisijaltaan 12 sentin kokoisiksi levyiksi. Laita täytettä jokaisen levyn keskelle. Muotoile piirakat puolikuun muotoon kääntämällä taikinan toinen puoli kanneksi. Painele reunat kiinni haarukalla.
- 4.
Kuumenna öljy kattilassa tai valurautapadassa. Öljy on sopivan kuumaa 170-asteisena. Jos sinulla ei ole mittaria, pudota pieni taikinapala öljyyn. Kun se ruskistuu noin minuutissa, öljy on sopivan kuumaa. Nosta muutama piirakka kerrallaan kypsymään kuumaan öljyyn. Käännä kerran paistamisen aikana. Nosta kypsät piirakat valumaan talouspaperin päälle lautaselle.
Lihapiirakat
Perinteiset lihapiirakat ovat parhaita itse tehtyinä. Tarjoa uppopaistetut piirakat sinapin, ketsupin ja kurkkusalaatin kanssa.
Ainekset
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 50 g | (1 pkt) hiivaa |
| 5 dl | vettä |
| 5 dl | vehnäjauhoja |
| 2 tl | suolaa |
| 100 g | margariinia (maidotonta) |
| 6 dl | hiivaleipäjauhoja |
Täyte | |
| 1 dl | puuroriisiä |
| 400 g | (1 pkt) naudan jauhelihaa |
| 1 tl | yrttimaustetta |
| 1 tl | rouhittua mustapippuria |
| 1 tl | suolaa |
Lisäksi | |
| 1 1/2 l | rypsiöljyä |
Valmistus
- 1
Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää vehnäjauhot ja suola. Alusta joukkoon pehmeä margariini ja jauhot, kunnes taikina irtoaa käsistä ja kulhosta. Vaivaa taikinaa pöydällä kimmoisaksi noin 10 minuuttia. Nosta takaisin kulhoon, peitä liinalla ja anna kohota vähintään 30 minuuttia.
Määrä Ainesosa 50 g (1 pkt) hiivaa 5 dl vettä 5 dl vehnäjauhoja 2 tl suolaa 100 g margariinia (maidotonta) 6 dl hiivaleipäjauhoja - 2
Valmista täyte. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Huuhtele ja valuta kypsä riisi. Ruskista jauheliha pannulla ja lisää mausteet. Sekoita jauheliha ja riisi.
Määrä Ainesosa 1 dl puuroriisiä 400 g (1 pkt) naudan jauhelihaa 1 tl yrttimaustetta 1 tl suolaa 1 tl rouhittua mustapippuria - 3
Muotoile taikinasta tanko ja jaa se ensin puoliksi ja sitten molemmat tangot 6 osaan. Kauli taikinapalat noin sentin paksuisiksi ja halkaisijaltaan 12 sentin kokoisiksi levyiksi. Laita täytettä jokaisen levyn keskelle. Muotoile piirakat puolikuun muotoon kääntämällä taikinan toinen puoli kanneksi. Painele reunat kiinni haarukalla.
- 4
Kuumenna öljy kattilassa tai valurautapadassa. Öljy on sopivan kuumaa 170-asteisena. Jos sinulla ei ole mittaria, pudota pieni taikinapala öljyyn. Kun se ruskistuu noin minuutissa, öljy on sopivan kuumaa. Nosta muutama piirakka kerrallaan kypsymään kuumaan öljyyn. Käännä kerran paistamisen aikana. Nosta kypsät piirakat valumaan talouspaperin päälle lautaselle.
Määrä Ainesosa 1 1/2 l rypsiöljyä
Vinkki: Ole varovainen käsitellessäsi kuumaa öljyä. Pidä aina uppopaistaessasi kattilan kantta käden ulottuvilla. Jos kuuma öljy alkaa kärytä, siirrä kattila pois levyltä. Jos öljy syttyy, sammuta palo kattilankannella tukahduttamalla. Älä koskaan yritä sammuttaa paloa vedellä.
Ravintosisältö
1329
Energiaa kcal
5563
Energiaa kj
122,7 g
Rasvaa
10,3 g
Tyydyttynyttä rasvaa
44,6 g
Hiilihydraatteja
0,9 g
Sokereita
2,9 g
Kuituja
14,1 g
Proteiinia
1,8 g
Suolaa
1329
Energiaa kcal
5563
Energiaa kj
122,7 g
Rasvaa
10,3 g
Tyydyttynyttä rasvaa
44,6 g
Hiilihydraatteja
0,9 g
Sokereita
2,9 g
Kuituja
14,1 g
Proteiinia
1,8 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























