Hauduta ensin jauhelihakastike pannulla ja levitä se uunivuokaan perunan pediksi. Tomaattinen jauhelihakastike imeytyy ihanasti perunaviipaleisiin, kun jatkat ruoan hauduttamista uunissa. Ripota uuniruoan pinnalle vielä lopuksi vähän juustoraastetta, niin perunat saavat kastikepatjan lisäksi maukkaan juustopeiton.
Tämä pari pysyy yhdessä! Katso 10 + 1 kaikkien aikojen rakastetuinta peruna-jauheliharuokaa
Kahdesti haudutettu: peruna-jauhelihapaistos
Kananmunat piilosilla: viikonlopun lihamureke ja hernemuusi
”Lämpenee, lämpenee…” Klassikkoruoka tuo mieleen muistoja leikeistä ja lempiruoista. Täytetty lihamureke ja perunamuusi ovat kuuluneet suomalaiseen ruokapöytään vuosikymmeniä. Tämän jauhelihamurekkeen sisällä on keitettyjä kananmunia, mutta yhtä hyvin voit täyttää murekkeen kasviksilla, juustolla tai herkkusienillä. Ja muusin voit tarjota sellaisenaan tai pakasteherneillä vihreäksi sävytettynä.
Liha-perunalaatikko Englannista: paimenen piiras
Paimenen paistos, toiselta nimeltään paimenen piiras eli shepherd’s pie, on suosittu koti- ja pubiruoka Britanniassa ja Irlannissa. Ainekset ovat suomalaisille niin tuttuja, ettei ole lainkaan ihme, että paimenen piiras on myös suomalaisten suuri suosikki. Tee uunivuoan pohjalle paksu jauhelihakastike ja levitä päälle perunamuusi, johon sekoitat juustoraasteetta. Voit käyttää myös valmista muusia ja kastiketta. Helppoa ja hyvää!
Arkiruokien ykkönen: perunat ja jauhelihakastike
Yksi on ylitse muiden, kun samassa lauseessa puhutaan perunoista ja jauhelihasta. Perinteisen jauhelihakastikkeen kanssa maistuvat tietysti keitetyt perunat. Kumpi on sinun tapasi: popsitko potut pieninä palasina soosin seassa vai tilsitkö ne haarukalla kastikkeeseen? Niin tai näin, paras kastike syntyy, kun ruskistat jauhelihan kunnolla rapeaksi kuumalla pannulla.
Helppo herkku: tacomaustettu texmex-laatikko
Eläköön Meksikon maut! Paista paketillinen jauhelihaa ja sekoita siihen pussillinen tacomaustetta. Lisää jauhelihapaistos ja pussillinen valkosipuliperunoita uunivuokaan, sekoita ja kaada päälle kerma-maitoa. Sitten vain puoleksi tunniksi uuniin!
Lasten lempiruoka: liha-perunasoselaatikko
Sekoita paistettu jauheliha juuresmuusiin ja paista uunivuoassa lusikoitavan tiiviiksi. Jos haluat ruoasta oikein tiiviin ja täyteläisen, lisää mukaan kananmunaa. Jauheliha-perunasoselaatikko saa mukavaa makua, kun lisäät perunamuusiin juureksia. Esimerkiksi palsternakka ja lanttu sopivat tähän arkiruokaan hienosti.
Kaikki samassa astiassa: uunilihapullavuoka
Kaada tomaattikastike uunivuokaan, pyörittele kastikkeeseen isot jättilihapullat ja lisää myös halkaistut perunat samaan astiaan. Kolmen vartin päästä lihapullat ovat kypsiä, perunat paahtuneita ja kastike kiehunut täyteläiseksi. Kruunaa ruoka tuoreilla tomaateilla!
Perjantai-illaksi: uuniperuna jauhelihatäytteellä
Tee uuniperunalle vaihteeksi lämmin täyte. Paksu jauhelihakastike sloppy joe kuuluu Amerikassa pehmeän sämpylän väliin, mutta tomaattipohjainen, jauhoilla paksuksi suurustettu jauhelihakastike toimii hienosti myös uuniperunan kanssa.
Lasagnen serkku Kreikasta: perunamoussaka
Oreganolla ja timjamilla maustettu perunamoussaka on edullinen arkiruoka, joka syntyy helposti valmiista valkosipuliperunoista. Perunamoussakassa parasta on se, että se maistuu heillekin, jotka vierastavat munakoisomoussakaa. Mehevän moussakan salaisuus on sama kuin lasagnen: siinä on kaksi kastiketta, tomaattikastike ja juustoinen maitokastike.
Pestolla tai ilman: nostalginen jauhelihakeitto
Kun paistat jauhelihaa keittoon, voit jättää siihen reiluja sattumia. Perinteinen jauhelihasoppa syntyy reilussa puolessa tunnissa, kun teet sen alusta saakka itse. Jos haluat keiton pöytään nopeammin, oikaise pakastekasviksilla. Viimeistele keitto punaisella pestolla tai tomaattisoseella ja sulatejuustolla.
Tätäkään ei sovi unohtaa: lihapullat ja perunamuusi
Monen ykkössuosikki on tietysti perinteiset lihapyörykät ja niiden ikiaikainen pari, perunamuusi. Soseutatpa perunat sähkövatkaimella tai käsin perunasurvimella, katso perunamuusin perusohje täältä: