Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Täydelliset lihapullat: 5 vinkkiä, joilla saat koko perheen suosikkiruoan onnistumaan!

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
Tuomas Kolehmainen
Julkaistu: 21.4.2021
|
Muokattu: 2.7.2021
Tykätäänkö teilläkin lihapullista? Kotiruokien ikisuosikin salaisuus piilee niin koko perheelle maistuvassa muodossa kuin pyöryköiden loputtomassa muunneltavuudessa. Lue viisi vinkkiä, joilla teet taatusti maukkaita ja meheviä lihapullia!

1. Lihavalinnalla on vaikutusta lopputulokseen

Valitsemasi liha vaikuttaa lopputulokseen muutenkin kuin maun osalta. Yleensä lihapulliin suositellaan keskirasvaisia eli 15–17 % rasvaa sisältäviä jauhelihoja. Niillä pullista tulee pehmeitä ja meheviä. Perinteinen ja hyvä valinta lihapulliin on sika-nautajauheliha, jossa on sekä makua tuovaa nautaa että mehukkuutta tuovaa possua.

Mitä vähärasvaisempaa liha on, sitä helpommin pullista tulee kuivahkoja ja kovia. Siksi esimerkiksi kanan tai kalkkunan jauhelihasta tehtyjen pullien kypsennyksessä kannattaa olla tarkkana, ettei liha paistu aivan kuivaksi. Voit myös tarjoilla vähärasvaisemmat pullat mehevän kastikkeen kanssa tai kypsentää ne suoraan siinä.

2. Korppujauho ja kananmuna pitävät pullat koossa

Korppujauhoilla ja kananmunalla on lihapullataikinassa kaksikin roolia. Ensinnäkin ne sitovat muut raaka-aineet yhteen ja pitävät pullat paremmin koossa. Lisäksi korppujauhot imevät lihasta nestettä, jolloin mehukkuus pysyy pullan sisällä eikä valu pannulle tai pellille kypsennyksen aikana.

Lihapullat voi kuitenkin tehdä myös ilman korppujauhoja ja kananmunaa. Tilalla voi käyttää esimerkiksi kaurahiutaleita, vehnäjauhoja tai jotain hapanmaitotuotetta, kuten kermaviiliä tai maustamatonta jogurttia.

3. Mausta makusi mukaan (ja testaa lopputulos pannulla)

Mahdollisuudet lihapullien maustamiseen ovat rajattomat. Siitä todistaa sekin, että lähes jokaisella kulttuurilla on oma, paikalliseen tapaan maustettu versionsa lihapullista. Suomessa pullissa maistuu yleensä maltillisesti suola, pippuri ja sipuli, mutta mukaan voi sekoittaa myös välimerellisiä yrttejä, Lähi-idän mausteita tai vaikka chiliä, soijakastiketta ja inkivääriä Aasian makuja tuomaan.

Haluatko varmistaa, että maustaminen onnistui makusi mukaan? Paista pieni pala pullataikinaa pannulla ennen pullien muotoilua ja säädä mausteita haluamaasi suuntaan.

4. Sekoita ja muotoile kevyesti

Sekoita lihapullataikinan ainekset vain juuri ja juuri sekaisin, sillä täysin sileäksi sekoitetusta taikinasta tulee helposti kovia ja kuivia lihapullia. Helpointa sekoittaminen on tehdä käsin, sillä silloin saat parhaan näppituntuman taikinaan.

Pidä sama kevyt ote mukana myös muotoilussa, jotta pullat säilyvät kypsyessään pehmeinä. Kastele kädet kevyesti vedellä, niin taikina ei tartu sormiin ja lihapulliin tulee tasainen pinta.

Kypsennä uunissa, paista pannulla tai hauduta kastikkeessa

Uunissa lihapullat kypsyvät näppärästi ilman roiskeita ja käryä. Paista pullia 225 asteessa uunin keskitasolla 15–20 minuuttia.

Pannulla lihapulliin tulee herkullinen paistopinta. Kuumenna ensin pannu ja paista pullat voissa tai öljyssä kauniin ruskeiksi. Voit tarkistaa kypsyyden lämpömittarilla (+70 ºC) tai halkaisemalla yhden lihapullan.

Kolmas tapa lihapullien kypsentämiseen on kastikkeessa hauduttaminen. Ruskista ensin pullat pannulla ja hauduta sitten kypsiksi esimerkiksi tomaattikastikkeessa.

Lihapullareseptien suosikit – kokeile näitä!

Haluatko laittaa parempaa ruokaa? Tutustu suosikkiruokien saloihin!