Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Kaalisalaatti maistuu kesällä vaikka joka aterialla: näillä viidellä vinkillä teet siitä täydellistä

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
Anna Huovinen
Julkaistu: 7.6.2021
|
Muokattu: 2.7.2021
Grilliruokien lisukkeena, savustetun kalan ja uusien perunoiden kanssa, hodarien välissä ja hampurilaisten kyljessä… Mehevä kaalisalaatti on mainio lisuke kaikille kesän herkuille. Katso viisi vinkkiä, joilla saat sen onnistumaan.

1. Suikaloi ohueksi

Ohuesti suikaloidusta kaalista syntyy paras salaatti, jossa purutuntuma on samaan aikaan sopivan pehmeä ja herkullisen rapsakka. Pehmeälehtisen varhaiskaalin voi suikaloida terävällä veitsellä, kovempilehtisiin kaaleihin puree parhaiten juustohöylä tai mandoliini. Tarvittaessa voit käyttää myös raastinraudan karkeinta terää, mutta silloin kaalisalaatista voi helposti tulla liian vetistä.

2. Suolaa tarvittaessa

Joissain kaalisalaattiresepteissä kaalisuikaleet kehotetaan suolaamaan etukäteen. Suolaamisen ideana on poistaa kaalista nestettä, mikä pehmentää kaalin rakennetta. Samalla se saa valmiin salaatin säilymään rapeampana, kun kaalin nesteet eivät valu säilytyksen aikana kastikkeen sekaan.

Useimmat kaalisalaatit voi tehdä ilman suolausta, mutta jos käytät kovempilehtistä keräkaalia tai aiot säilyttää salaattia pidempään, on suolaus paikallaan.

3. Höystä halutessasi kasviksilla

Kaalisalaattiin voi hyvin upottaa muitakin kasviksia väriä, makua ja vitamiineja tuomaan. Ohueksi suikaloitu tai raastettu porkkana ja kevätsipuli toimivat aina, mutta kaalisalaattiin voi yhdistää myös paprikaa, punasipulia, fenkolia tai vaikka raastettua parsakaalia. Moneen taipuva kaalisalaatti on siis myös oiva hävikkiruoka!

4. Mausta mieluisaksi

Miedonmakuinen kaali on täydellinen pohja erilaisille makumaailmoille. Yksinkertaisimmillaan kaalisalaatti maustuu lorauksella jotain hapokasta, kuten sitruunamehua tai etikkaa, tilkalla jotain rasvaista, kuten öljyä tai paksua jogurttia ja ripauksella suolaa.

Sekoita kaiken kanssa sopivan kaalisalaatin kastike ruokavaikuttaja Hanna Jensenin tyyliin limestä (tai sitruunasta), turkkilaisesta jogurtista ja haluamistasi mausteista, kuten sinapista ja chilistä. Toinen takuuvarma vaihtoehto on jenkkityylinen coleslaw, jossa kaalisalaatti saa makua majoneesista ja dijon-sinapista. Kokeile myös aasialaisittain maustettua coleslawia tai tee tillin, kermaviilin ja kananmunan maustama varhaiskaalisalaatti isoäidin reseptillä.

5. Anna (mielellään) aikaa tekeytymiselle

Mehevin kaalisalaatti tarvitsee aikaa maustuakseen. Peitä salaattikulho kelmulla tai lautasella ja annan makujen tiivistyä ainakin puoli tuntia ennen tarjoilua. Näin kaalisalaatista tulee maukkaampaa. Lisäksi lepoaika pehmentää kaalin rakennetta. Jos haluat salaatin nopeammin pöytään, käytä pehmeälehtistä varhaiskaalia.

Kokeile eri kaaleja!

Alkukesästä kaalisalaattia himoavan valinta on helppo, sillä pehmeälehtisestä ja hieman makeasta varhaiskaalista saa mehevän salaatin hetkessä. Kesän edetessä kaalisalaattiin kannattaa kokeilla myös upean väristä punakaalia, varhaiskaalin tyylistä suippokaalia, kurttulehtistä savojinkaalia tai rapsakkaa kiinankaalia.

Ota testiin kesän parhaat kaalisalaattireseptit

Haluatko laittaa parempaa ruokaa? Tutustu suosikkiruokien saloihin!