Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Maistuisiko lasagne? Katso 7 vinkkiä, joilla saat suosikkiruoan onnistumaan

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
Amanda Aho
Julkaistu: 10.3.2021
|
Muokattu: 5.9.2023
Ihanan mehevä lasagne ei synny ihan hetkessä, mutta palkitsee kokin herkullisella maullaan. Katso vinkit, joilla onnistut niin perinteisen kuin pikaisemman lasagnen valmistuksessa.

1. Tee pitkään kaavan mukaan...

Perinteinen lasagne on todellista slow foodia: monen mielestä paras lopputulos syntyy, kun haudutat tomaattikastiketta vähintään tunnin, annat lasagnen kypsyä rauhassa uunissa ja vetäytyä vähintään 20 minuuttia tai jopa tuntien ajan. Muiden uuniruokien tapaan lasagne maistuu nimittäin vieläkin paremmalta seuraavana päivänä, kun maut ovat ehtineet tiivistyä.

2. … tai pikana kastikkeilla oikaisten

Herkullisen lasagnen voi kuitenkin tehdä nopeamminkin. Lasagnen teossa voi oikaista ennen kaikkea kastikkeiden kohdalla. Jos et ehdi hauduttamaan tomaattikastike itse, ota avuksi maustetut tomaattimurskat tai vieläkin vikkelämmät valmiit pastakastikkeet. Valkokastikkeen tilalle sopivat esimerkiksi ranskankerma tai mascarpone-juusto tai juustolla maustettu maitorahka. Voit myös yhdistää kastikkeet yhdeksi, kuten kana-vuohenjuustolasagnessa.

3. Olipa kastike mikä tahansa, käytä sitä reilusti

Kuten mikä tahansa pasta, lasagnelevyt tarvitsevat kypsyäkseen kosteutta. Joissain resepteissä neuvotaan esikeittämään lasagnelevyt, mutta se ei ole tarpeen, jos kastiketta on reilusti. Silloin kastikkeen sisältämä neste kypsentää levyt uunissa.

4. Valitse lasagnelle neliskulmainen, laakea ja matala vuoka

Lasagnelevyt on kätevintä latoa neliön tai suorakaiteen muotoiseen uunivuokaan. Vuoan kannattaa olla laakea ja matala, jotta lasagne pääsee kypsymään hieman nopeammin.

5. Aloita kokoaminen tomaattikastikkeesta

Aloita lasagnen kokoaminen levittämällä vuoan pohjalle ohut kerros tomaattikastiketta. Lado sitten päälle lasagnelevyjä, paksumpi kerros tomaattikastiketta ja kerros valkokastiketta. Kun vuoan pohjalla on tomaattikastiketta, sen sisältämä neste pääsee kypsentämään päälle asetellut lasagnelevyt. Valkokastiketta pohjalle ei kannata laittaa, sillä se saattaa kärähtää vuoan pohjaan kiinni.

6. Viimeistele valkokastikkeella ja juustolla

Kerrosta levyjä ja kastikkeita niin, että päällimmäiseksi tulee kerros valkokastiketta. Lisää pinnalle sitten vielä kerros juustoraastetta tai -viipaleita. Parmesaani paistuu uunissa herkullisen rapeaksi, kun taas mozzarella ruskistuu kauniisti ja venyy leikatessa houkuttelevasti.

7. Varaa kypsymiselle ja vetäytymiselle tarpeeksi aikaa

Teitpä lasagnen sitten pitkän kaavan mukaan tai pikana, sopiva paistoaika on noin 45 minuuttia. Jos lasagnen pinta alkaa tummua liikaa, peitä vuoka foliolla viimeisen 10–15 minuutin ajaksi.

Uunin jälkeen lasagne vaatii vielä vetäytymisaikaa. Peitä vuoka viimeistään nyt foliolla ja odota 15–20 minuuttia ennen kuin nostat lasagnen pöytään.

Rakkaalla ruoalla on monta muotoa: tee lasagne vegenä tai kokeile kesäkurpitsaa pastan tilalla

Jauhelihalasagne on lasagneista tunnetuin, mutta pastalevyjen väliin sopii moni muukin täyte. Kokeile esimerkiksi mehevää munakoisoa, tonnikalaa tai kanaa ja vuohenjuustoa.

Lasagne ei välttämättä vaadi pastaa, vaan lasagnemaisen ruoan voi koota myös tortillaletuista, pitkittäin leikatuista kesäkurpitsaviipaleista, keltajuurista tai jopa kaalinlehdistä. Myös kastikkeella voi leikitellä: soseuta syksyisen lasagnen juustokastikkeeseen kurpitsaa tai tee juustokastike hieman helpommin maitorahkasta.

Haluatko laittaa parempaa ruokaa? Tutustu suosikkiruokien saloihin!