Moussaka
Noin 1,5 tuntia (josta 60 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Moussaka tehdään munakoisosta, jauhelihasta ja juustokastikkeesta. Mehevä kreikkalainen uuniruoka on täydellinen valinta viikonloppuun!
| 800 g | (3 kpl) munakoisoa |
| 2 kpl | sipulia |
| 3 kpl | tomaattia |
| 1 rkl | rypsiöljyä |
| 400 g | jauhelihaa |
| 1/2 tl | suolaa |
| 1/4 tl | rouhittua mustapippuria |
| ripaus kanelia | |
| 70 g | (1 prk) tomaattipyreetä |
| Juustokastike | |
|---|---|
| 25 g | margariinia tai voita |
| 3 rkl | vehnäjauhoja |
| 5 dl | maitoa |
| 1/4 tl | muskottipähkinää |
| 150 g | (1 pss) juustoraastetta |
| Lisäksi | |
| 1 dl | öljyä |
| rosmariinia | |
- 1.
Huuhtele munakoisot ja leikkaa noin sentin paksuisiksi viipaleiksi. Kuori ja hienonna sipuli. Kuutioi tomaatit.
- 2.
Kuullota sipulit öljyssä pannulla. Lisää jauheliha ja ruskista sekoitellen. Mausta suolalla, pippurilla ja ripauksella kanelia. Kun kosteus on haihtunut ja liha ruskistunut, lisää tomaatit ja tomaattipyree. Anna seoksen kiehua kannen alla hiljalleen noin 15 minuuttia.
- 3.
Juustokastiketta varten sulata rasva pinnoitetussa kattilassa. Lisää jauhot hyvin sekoittaen ja anna kuohahtaa. Laske lieden lämpöä, lisää maito hitaasti ohuena nauhana koko ajan hyvin sekoittaen, jotta jauhot eivät paakkuunnu. Keitä noin 5 minuuttia koko ajan sekoittaen. Siirrä kattila pois levyltä, ja mausta kastike muskottipähkinällä.
- 4.
Paahda munakoisoviipaleita useassa erässä öljyssä pannulla molemmin puolin, kunnes pinnat ovat saaneet hiukan väriä. Voitele uunivuoka ja lado munakoisoviipaleita ja jauhelihakastiketta kerroksittain vuokaan.
- 5.
Sekoita juustoraaste hieman jäähtyneeseen maitokastikkeeseen ja kaada vuokaan. Kypsennä 200-asteisessa uunissa 30–40 minuuttia. Anna vetäytyä hetki ennen tarjoamista. Viimeistele halutessasi rosmariinilla.
Moussaka
arvosana4/5
Noin 1,5 tuntia (josta 60 min aktiivista)
Moussaka tehdään munakoisosta, jauhelihasta ja juustokastikkeesta. Mehevä kreikkalainen uuniruoka on täydellinen valinta viikonloppuun!
Ainekset (6 annosta)
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 800 g | (3 kpl) munakoisoa |
| 2 kpl | sipulia |
| 3 kpl | tomaattia |
| 1 rkl | rypsiöljyä |
| 400 g | jauhelihaa |
| 1/2 tl | suolaa |
| 1/4 tl | rouhittua mustapippuria |
| ripaus kanelia | |
| 70 g | (1 prk) tomaattipyreetä |
Juustokastike | |
| 25 g | margariinia tai voita |
| 3 rkl | vehnäjauhoja |
| 5 dl | maitoa |
| 1/4 tl | muskottipähkinää |
| 150 g | (1 pss) juustoraastetta |
Lisäksi | |
| 1 dl | öljyä |
| rosmariinia | |
Valmistus (Uuni 200°C)
- 1
Huuhtele munakoisot ja leikkaa noin sentin paksuisiksi viipaleiksi. Kuori ja hienonna sipuli. Kuutioi tomaatit.
Määrä Ainesosa 800 g (3 kpl) munakoisoa 2 kpl sipulia 3 kpl tomaattia - 2
Kuullota sipulit öljyssä pannulla. Lisää jauheliha ja ruskista sekoitellen. Mausta suolalla, pippurilla ja ripauksella kanelia. Kun kosteus on haihtunut ja liha ruskistunut, lisää tomaatit ja tomaattipyree. Anna seoksen kiehua kannen alla hiljalleen noin 15 minuuttia.
Määrä Ainesosa 400 g jauhelihaa 1/2 tl suolaa 1/4 tl rouhittua mustapippuria ripaus kanelia 70 g (1 prk) tomaattipyreetä - 3
Juustokastiketta varten sulata rasva pinnoitetussa kattilassa. Lisää jauhot hyvin sekoittaen ja anna kuohahtaa. Laske lieden lämpöä, lisää maito hitaasti ohuena nauhana koko ajan hyvin sekoittaen, jotta jauhot eivät paakkuunnu. Keitä noin 5 minuuttia koko ajan sekoittaen. Siirrä kattila pois levyltä, ja mausta kastike muskottipähkinällä.
Määrä Ainesosa 25 g margariinia tai voita 3 rkl vehnäjauhoja 5 dl maitoa 1/4 tl muskottipähkinää - 4
Paahda munakoisoviipaleita useassa erässä öljyssä pannulla molemmin puolin, kunnes pinnat ovat saaneet hiukan väriä. Voitele uunivuoka ja lado munakoisoviipaleita ja jauhelihakastiketta kerroksittain vuokaan.
Määrä Ainesosa 1 dl öljyä - 5
Sekoita juustoraaste hieman jäähtyneeseen maitokastikkeeseen ja kaada vuokaan. Kypsennä 200-asteisessa uunissa 30–40 minuuttia. Anna vetäytyä hetki ennen tarjoamista. Viimeistele halutessasi rosmariinilla.
Määrä Ainesosa 150 g (1 pss) juustoraastetta rosmariinia
Vinkki: Myös kesäkurpitsa sopii moussakaan. Korvaa esimerkiksi puolet munakoisosta kesäkurpitsalla.
Ravintosisältö
458
Energiaa kcal
1917
Energiaa kj
33,0 g
Rasvaa
7,7 g
Tyydyttynyttä rasvaa
15,5 g
Hiilihydraatteja
10,8 g
Sokereita
4,5 g
Kuituja
22,8 g
Proteiinia
1,2 g
Suolaa
458
Energiaa kcal
1917
Energiaa kj
33,0 g
Rasvaa
7,7 g
Tyydyttynyttä rasvaa
15,5 g
Hiilihydraatteja
10,8 g
Sokereita
4,5 g
Kuituja
22,8 g
Proteiinia
1,2 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: ripaus kanelia, 0.25 tl muskottipähkinää, rosmariinia.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























