Älä unohda kasviksia tammikuussa! Lue, mitkä ovat juuri nyt parhaimmillaan - Yhteishyvä
Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Älä unohda kasviksia tammikuussa! Lue, mitkä ovat juuri nyt parhaimmillaan

tammikuu satokausituotteet

Vuoden alussa satokausikasviksiin kuuluu myös kotimaisia kasviksia, kuten maa-artisokkaa, kerä- ja punakaalia.

Jaa Somessa
Koostaja
Yhteishyvä
Kuvat
SOK

Maa-artisokka, Suomi

Maukkaita muhkuroita. Maa-artisokan kumpuilevan pinnan alla piilee silkkisen hieno maku ja rakenne. Soseuta muusin rooliin, keitoksi ja risoton mehevöittäjäksi. Lisää paloiteltuna patoihin tai paahda makoisaksi uunissa. Maa-artisokat kannattaa kuoria kylmään veteen, jotta ne eivät tummu.

Keräkaali, Suomi

Vihreä voimanpesä. Ota jääkaapin vakioasukkaaksi kaali tai kaksi! Keräkaali on terveellinen, herkullinen, monikäyttöinen ja edullinen raaka-aine. Rouskuta raakana, täytä kääryleiksi tai hauduta ihanan meheväksi padaksi tai paistokseksi. Muistathan, että kaali on hyvä c-vitamiinin ja kalsiumin lähde.

Punakaali, Suomi

Kaalimaan punapää. Vaihdetaan väriä! Punakaali tuo sävyä salaatteihin ja uutta ilmettä tuttuihin kaaliruokiin. Punakaalien väri voi vaihdella tummanpunaisesta sinertävään kasvupaikan mukaan. Saat kauniin värin säilymään kirkkaana, kun lorautat kaalia kypsentäessäsi mukaan hieman sitruunamehua tai etikkaa.

Navel Appelsiini

Napakymppi hedelmävadilla. Talvella saa syödä appelsiineja niin, että napa paukkuu! Mehukkaissa napa-appelsiineissa on helposti irtoava kuori ja makeat siemenettömät lohkot. Siksi niitä pidetäänkin maailman parhaina syöntiappelsiineina. Tiesitkö muuten, että napa-appelsiinin napa on uuden hedelmän aihio?

Hedelmäinen energianlähde

Aloita aamusi energisesti avokadolla! Se tuo pehmeää makua smoothieen, leivälle, salaattiin ja pastaan. Kevennä suklaaherkut avokadolla, jonka sisältämä rasva on pääasiassa pehmeää rasvaa. Jos halkaisemasi hedelmä tuntuu raa’alta, kuumenna sitä hetki uunissa ja nauti lämpimänä.

Romanesco kukkakaali

Terävä ja pehmeä. Kukkakaalin teräväpiirteinen sukulainen, vihreä romanesco, saattaa yllättää: näyttävien kartionuppujen maku onkin mieto ja myös lasten suuhun lempeä. Käytä romanescoa kuten kukkakaalia: nypi kylmiin ja kuumiin ruokiin ja keitä, paista, paahda, kuorruta ja hauduta. Myös varsi on herkkua!

Hunajapomelo

Hunajainen jättisitrus. Hunajapomelot ovat sitrussuvun suurimpia jäseniä. Paksukuorisen pomelon kuorit helposti leikkaamalla ensin pois hatun ja lohkomalla kuoren sitten veitsellä aivan kuin kuorisit appelsiinia. Leikkaa pois myös kitkerä valkoinen osa. Irrota lopuksi käsin hedelmälohkojen kalvot.

Sweetie

Kuin makea greippi. Sweet tarkoittaa makeaa, sweetie kullanmurua. Sweetie-hedelmä on greipin lähisukulainen, samaan tapaan vaaleamaltoinen, mutta vihreäkuorinen ja maultaan paljon makeampi. Nautit sweetiet sellaisinaan tai kokeile sitä greippiresepteissä. Niitä löydät Yhteishyvän verkkosivuilta.

Lue myös:

Julkaistu: 8.1.2019
Muokattu: 23.10.2019
Jaa Somessa