Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.
Persimon-juustosalaatti

Joulukuun pirteän värisiä satokausikasviksia voi käyttää monin tavoin – katso reseptit!

Koostaja:
Yhteishyvä
Kuvat:
Tuomas Kolehmainen
Julkaistu: 29.11.2018
Muokattu: 22.10.2021
Pinkit perunat, väriporkkanat, punaiset päärynät ja omenat, herkulliset taatelit sekä persimonit... Joulukuussa S-ruokakaupoista löytyvät satokausikasvikset sopivat moniin ruokiin ja leivonnaisiin. Lue, miten voit hyödyntää sesongin herkkuja esimerkiksi joulupöydässä.

Punainen päärynä

Makea ja mehevä punainen päärynä on sesongin helpoin jälkiruoka! Nauti sellaisenaan, paloittele hedelmäsalaattiin tai herkuttele päärynäruusuilla. Punaiset päärynät tuovat makeutta ja väriä myös suolaisiin ruokiin ja sopivat hienojen hillokkeiden raaka-aineeksi.

Punainen omena

Omenasato huipentuu jouluomena Santanaan. Mausteisen täyteläisinä ne sopivat hienosti juustotarjottimelle. Joulupöydässä omena maistuu rosollissa muiden kasvisten kera.

Suomalainen pinkki peruna

Luontaisesti pinkit perunat ovat herttaisen punaisia päältä ja sisältä. Ne ovat monikäyttöisiä yleisperunoita eli sopivat kaikkeen ruoanlaittoon tavallisten perunoiden tapaan. Pinkit perunat pysyvät hyvin koossa, mutta myös soseutuvat kauniisti.

Suomalaiset väriporkkanat

Väriporkkanoilla teet raidalliset uuniruoat ja iloisenkirjavat raasteet! Keltainen on miedoimman makuinen, oranssi makein ja violetti keskitien kulkija. Eriväristen porkkanoiden kypsymisessäkin on eroja: keltainen ja violetti vaativat hieman pidemmän kypsymisajan kuin tutumpi oranssi. Kypsennä väriporkkanat mieluiten kuorineen, niin värit säilyvät syvempinä. Violtetit kannattaa keittää erikseen, sillä ne päästävät väriä samaan tapaan kuin punajuuri.

Suomalainen punakaali

Punakaali tuo sävyä salaatteihin ja uutta ilmettä tuttuihin kaaliruokiin. Punakaalien väri voi vaihdella tummanpunaisesta sinertävään kasvupaikan mukaan. Saat kauniin värin säilymään kirkkaana, kun lorautat kaalia kypsentäessäsi mukaan hieman sitruunamehua tai etikkaa.

Taateli

Hunajaisen makeita taateleita voidaan tarjota juustojen ja kinkkujen kanssa tai kotimaisten juuresraasteiden piristeenä. Monesta muusta hedelmästä poiketen taatelit poimitaan täysin kypsinä. Siksi niiden kuori on usein ryppyinen. Hedelmän sisällä olevaa kovaa siementä ei syödä.

Persimon

Kun etsit monipuolista hedelmää, poimi mukaasi persimoneja! Paloittele niitä salaatteihin, lisää lämpimiin ruokiin ja leivonnaisiin. Maistuva joululahjavinkki on kanelilla maustettu persimonhillo.

Klementiini

Supersuosittu pikkusitrus! Klementiinin kuori irtoaa helposti eikä siinä ole juuri lainkaan siemeniä, joten klementiineistä on helppo popsia talven C-vitamiinit! Kuori ja viipaloi klementiinejä myös leivonnaisiin, juomiin ja jälkiruokiin. Tee vaikka jouluinen tiramisu tai raikas tuorehedelmäkeitto riisipuuron pariksi.