Perinteiset, pitkään säilyvät pikkelssit ja nopeat pikapikkelit ovat periaatteessa hyvinkin samanlaisia. Molemmat tuovat ruokaan mukavan, hapokkaan lisämaun. Valmistatpa heti syötävää pikapikkeliä tai pitkään säilyvää pikkelssiä, voit tehdä pohjaksi pikkelöintiliemen helpolla 1-2-3-kaavalla.
Pitkään säilytettävät pikkelssit purkitetaan lasitölkkeihin, jotka desinfioidaan kuumentamalla. Sen sijaan pikapikkelit, jotka käytetään pian, voi valmistaa vaikka jääkaappirasiaan tai suoraan tarjoilukulhoon. Helppoja pikapikkeleitä voi tehdä vaikka purkillisen kerrallaan, joten pikapikkelöinti on hieman huolettomampaa ruoanvalmistusta kuin kasvisten säilöminen pikkelsseiksi.
Pikapikkelöityjen kasvisten yksinkertainen salaisuus on leikata ne mahdollisimman ohuiksi tai raastaa karkeaksi raasteeksi, jolloin ne ehtivät maustua lyhyessäkin ajassa.