Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Pikapikkelöinnin ABC – näin syntyy helppo 1-2-3-liemi, jolla pikkelöit kasvikset nopeasti

Teksti:
Sanna Kekäläinen ja Yhteishyvän ruokatoimitus
Kuvat:
Reetta Pasanen
Julkaistu: 8.7.2022
|
Muokattu: 8.7.2022
Marinoitu punasipuli ja hölskytetyt mummonkurkut ovat kaikkien aikojen suosituimpia pikapikkeleitä, mutta monet muutkin kasvikset maustuvat helpossa etikkaliemessä nopeasti herkullisiksi lisukkeiksi. Pikaisesti pikkelöidyt kasvikset tuovat ruokaan kuin ruokaan makean ja hapokkaan lisämaun. Katso myös jutun loppuun kootut 6 + 6 reseptiä pikapikkeleille.

Miten pikapikkelöinti eroaa perinteisten pikkelssien tekemisestä?

Perinteiset, pitkään säilyvät pikkelssit ja nopeat pikapikkelit ovat periaatteessa hyvinkin samanlaisia. Molemmat tuovat ruokaan mukavan, hapokkaan lisämaun. Valmistatpa heti syötävää pikapikkeliä tai pitkään säilyvää pikkelssiä, voit tehdä pohjaksi pikkelöintiliemen helpolla 1-2-3-kaavalla.

Pitkään säilytettävät pikkelssit purkitetaan lasitölkkeihin, jotka desinfioidaan kuumentamalla. Sen sijaan pikapikkelit, jotka käytetään pian, voi valmistaa vaikka jääkaappirasiaan tai suoraan tarjoilukulhoon. Helppoja pikapikkeleitä voi tehdä vaikka purkillisen kerrallaan, joten pikapikkelöinti on hieman huolettomampaa ruoanvalmistusta kuin kasvisten säilöminen pikkelsseiksi.

Pikapikkelöityjen kasvisten yksinkertainen salaisuus on leikata ne mahdollisimman ohuiksi tai raastaa karkeaksi raasteeksi, jolloin ne ehtivät maustua lyhyessäkin ajassa.

Pikkeliliemen peruskaava: 1-2-3-liemi syntyy etikasta, sokerista ja vedestä

Kokkien käyttämä 1+2+3-kaava antaa pikkeliliemelle sen hauskan nimen. 1-2-3 kertoo liemen ainesosien suhteista: pikkelöintiliemeen tulee 1 osa etikkaa, 2 osaa sokeria ja 3 osaa vettä. Käytä osien mittaamiseen sopivankokoista mitta-astiaa, esimerkiksi yhden desilitran mittaa, ja mittaa kattilaan 1 mitallinen etikkaa, 2 mitallista sokeria ja 3 mitallista vettä. Jos pidät voimakkaammasta etikan mausta, opettele myös 1-2-2-kaava eli mittaa kattilaan 1 mitallinen etikkaa sekä 2 mitallista sokeria ja vettä.

Mitä etikkaa pikkelöintiliemeen voi käyttää?

Jos haluat 1-2-3-liemeen oikein terävän ja hapokkaan maun, käytä kirkasta väkiviinaetikkaa. Esimerkiksi mummonkurkkuihin väkiviinaetikka tuo juuri sen oikean, perinteisen maun. Jos olet lempeämpien makujen ystävä, kokeile viinietikoita. Esimerkiksi valkoviini-, punaviini- ja riisiviinietikat toimivat pikapikkelöinnissä erinomaisesti.

Miten etikkaliemen voi maustaa?

Pikapikkelöinnissä tärkeintä ei ole etikan takaama säilyvyys vaan maku, jonka valmis pikapikkeli antaa ruokaan. Lisää siis liemiainesten joukkoon mausteita, jotka sopivat pikkelin kanssa tarjottavan ruoan makuun. Yksinkertaisimmillaan riittää ripaus suolaa ja mustapippuria, mutta rajoja maustamiselle ei ole. Voit käyttää maustekaapin kuivamausteita tai tuoreita ja kuivattuja yrttejä, sinapinsiemeniä, sitruunankuorta, valkosipulia tai chiliä. Pikkelöi esimerkiksi pieniä kukkakaalin kukintoja chilillä ja inkiväärillä maustetussa 1-2-3-liemessä. Miedompi liemi, jossa on mausteena valkosipulia ja tilliä, sopii vaikka kesäkurpitsalle. Makean kirsikkatomaatin liemeen voit laittaa mustapippuria ja yrttejä.

Liemen makua voit muuttaa myös vaihtamalla valkoisen sokerin tummaan sokeriin tai käyttämällä liemessä sokerin sijaan esimerkiksi hunajaa.

Pitääkö pikkelöintiliemi kuumentaa?

Pikapikkeleitä tehdessä pikkelöintilientä ei ole pakko keittää, mutta sokeri liukenee nesteeseen nopeammin, kun kuumennat seosta samalla koko ajan sekoittaen. Kiehauttamisessa on sekin etu, että voit lisätä kovat kasvikset hetkeksi kiehuvaan liemeen. Juurekset, kukkakaalin kukinnot ja valkosipulinkynnet pehmenevät juuri sopivasti, kun keität niitä etikkaliemessä noin minuutin ja annat jäähtyä liemessä. Kun haluat säilyttää kasvisten rapeuden, jäähdytä pikkelöintiliemi ensin huoneenlämpöiseksi ja kaada se vasta sitten kasvisten päälle. Näin liemen lämpö ei kypsennä kasviksia.

Mitä kasviksia voi pikkelöidä?

Sillä aikaa, kun liemi jäähtyy, käsittele pikkelöitävät kasvikset. Pese tai huuhtele ne, kuori tarvittaessa ja paloittele sopivan kokoisiksi. Leikkaa etenkin kovat kasvikset ohuen ohuiksi viipaleiksi tai aivan kapeiksi tikuiksi. Voit myös raastaa kasvikset karkeaksi raasteeksi. Näin ne maustuvat mahdollisimman nopeasti. Kokonaisiin kirsikkatomaatteihin voit pistellä reikiä, niin liemen maku imeytyy ihanasti tomaatin uumeniin.

Pikapikkelöintiin sopivat mm.

  • fenkolisuikaleet
  • kaaliraaste
  • kesäkurpitsaviipaleet
  • kurkkulohkot ja -viipaleet
  • kirsikkatomaatit
  • kukkakaalin kukinnot
  • paprikasuikaleet
  • parsakaalin kukinnot
  • retiisiviipaleet
  • sipulirenkaat
  • porkkanatikut
  • punajuuriviipaleet
  • vihreät pavut
  • esikäsitellyt sienet

Huom! Pikapikkelöinti on nerokas tapa vähentää hävikkiä, jos kasvikset uhkaavat nahistua jääkaappiin.

Milloin pikapikkeli on valmista?

Kun olet kaatanut jäähtyneen liemen kasviksille, anna niiden maustua jääkaapissa. Maustumisaika vaihtelee sen mukaan, kuinka tehokkaasti pikkelöitävä aines imee makuja itseensä. Kurkku- ja kesäkurpitsaviipaleet maustuvat jo 15 minuutissa, samoin monet raastetut kasvikset. Rakenteeltaan kovat kasvikset vaativat vähän pidemmän ajan, mutta jo parissa tunnissa pääset herkuttelemaan millä tahansa pikapikkelillä.

Sitten maistelemaan! Kokosimme sinulle 12 nopeaa pikkelöintiohjetta

Testaa jokin näistä 12 nopeasta pikapikkelistä ja valmista pikkelöityä punasipulia, porkkanaa, retiisiä, fenkolia tai kesäkurpitsaa. Lisää pikkelöityjä kasviksia burgereihin, hodareihin, tacoihin, pizzalle tai leivän päälle – tai popsi sellaisenaan ruoan lisukkeena.

Näissä resepteissä maistuvat 1-2-3-liemellä maustetut pikapikkelit:

Kokeile myös näillä resepteillä pikapikkelöityjä punasipuleita, kurkkuja ja fenkolia:

Säilötkö talven varalle? Puhdista ja desinfioi lasitölkit näin: