Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Axa Sorjaselle rakkaimmat reitit ovat Lahden seudulla, sillä hän on oppinut hiihtämään siellä.

Intohimoinen latujenkuluttaja Axa Sorjanen esittelee Suomen kauneimmat ladut

Teksti:
Nina Riihimaa
Kuvat:
Jouni Porsanger, Sampsa Sulonen, Petri Kovalainen, Panu Salonen, Lehtikuva / Timo Viitanen
Julkaistu: 23.1.2019
|
Muokattu: 31.8.2020
Tunnetko Suomen upeimmat murtomaahiihtokohteet? Pitkän hiihtolenkin jälkeen voit nauttia vapaalla tyylillä hotellielämästä ja valmiin pöydän antimista.

Saariselän Kiilopää–Niilanpää

Missä? Lähtö Suomen Ladun Kiilopään keskuksesta, reitti Luulammen ja Rautulammen kautta Niilanpään tunturille ja takaisin. Yhteensä hiihdettävää on noin 30 kilometriä. Suuri osa on kapeaa luonnonlatua, jonka pohja ajetaan latukoneen sijasta moottorikelkalla. Kovimmissa laskuissa voi saavuttaa jopa 70–80 kilometrin tuntivauhdin. Kahvit ja munkit Luulammen autiotuvalla.

Huippunäkymät? Aitoa Lappia parhaimmillaan! Latu kulkee pääosin puurajan yläpuolella. Hiihtäessä voi nähdä poroja, kettuja, riekkoja, metsoja, korppeja tai jopa tyynesti liihottavia maakotkia. Kiilopäältä pääsee ihailemaan upeita tunturimaisemia aina Venäjän puolelle asti.

Mitä erityistä? Reitti kulkee Urho Kekkosen kansallispuistossa. ”Rauha on taattu: ruuhkaa ei ole ja latu on enimmäkseen kännykkäkentän ulkopuolella,” Axa Sorjanen kertoo.

Vuokatin vaarojen lenkki

Missä? Vuokatin urheiluopistolta Vuokatinvaaran ympäri, kääntöpaikka Heikkilän Pirtissä, jossa puolivälin kahvit. Matkaa tulee noin 30 kilometriä. Heikkilästä on paluumatkalla noin viiden kilometrin myötälasku, jossa saavuttaa hyvän vauhdin perinteisellä tasatyönnöillä tai vapaalla tyylillä ilman sauvoja.

Huippunäkymät? Vuokatinvaaralta on kymmenien kilometrien näkymä komeaan kainuulaiseen vaaramaisemaan. Täältä voi myös katsoa, miltä Talvivaaran kaivosalue näyttää yläviistosta. Kapuaminen vaaran laelle ei ole välttämätöntä. ”Nousua voi helpottaa jättämällä sivakoimatta viimeisen kilometrin tai etenemällä rauhalliseen tahtiin”, Axa Sorjanen vinkkaa.

Mitä erityistä? Vuokatissa asuu ja harjoittelee huippuhiihtäjiä. Heidän tyylistään voi ottaa mallia omaan hiihtoonsa. Ensilumen latu avataan säilölumen turvin aina 10.10. kello 10.

Majoitu & syö

Lahti–Hollola

Missä? Lahden hiihtostadionilta Tapanilan hiihtomajan, Tiirismaan ja Messilän kautta Hollolan Heinsuolle ja takaisin. Matkaa kertyy noin 30 kilometriä. Salpausselkä on haastavaa maastoa, jossa jyrkkiä mäkiä riittää. ”Ei ole sattumaa, että Lahti on valikoitunut yhdeksi hiihdon arvokisojen pitopaikaksi”, Axa Sorjanen sanoo.

Huippunäkymät? Ennen Tapanilaa ja Messilässä aukeavat komeat näkymät pohjoiseen Vesijärvelle. Tiirismaan huipulla, niin sanotulla Tiirismaan mastolla, voi ihailla puustoltaan ja luonnoltaan ainutlaatuista harjumaista maisemaa, jollaista ei muualla pääse näkemään.

Mitä erityistä? Kun kiipeää lopuksi hiihto-stadionin Intiaanikukkulan päälle, voi kuvitella osallistuvansa hiihdon arvokisoihin. Varovaisuutta J-mutkassa, siinä on kaatunut moni huippuhiihtäjäkin kisan loppurutistuksessa!

Majoitu & syö

Paloheinä-Nuuksio

Missä? Helsingin Paloheinän majalta lähtevä reitti Espoon Nuuksioon. Latu käy kaikkiaan kolmessa kaupungissa. Sen välietappeja ovat Vantaan Petikko ja Keimola sekä Espoon Serena. Matkaa tulee edestakaisin noin 40 kilometriä. Pidemmän lenkin saa, jos jatkaa Nuuksiosta vielä Oittaan ulkoilualueelle. Reitin kääntöpisteessä voi nauttia kahvit Haltian Luontokeskuksessa.

Huippunäkymät? Nuuksiossa on tarjolla Etelä-Suomessa harvinaista erämaamaisemaa. Vantaan rajalla Petikossa paluumatkalla eteen levittäytyvät avarat peltomaisemat metsäisen latuosuuden jälkeen. ”Täällä voi ajatella hiihtävänsä Lapissa, vaikka lumisten aukeiden alla onkin oikeasti metsähakkuita”, Axa Sorjanen toteaa.

Mitä erityistä? Pääkaupunkiseudun latuverkostosta pidetään erinomaista huolta. Hiihtämään pääsee usein vielä huhtikuussa, vaikka luonnossa lunta ei olisikaan.

Majoitu & syö

  • Axa Sorjanen, 54 vuotta.

  • Helsinkiläinen toimittaja ja dokumenttiohjaaja. Oli perustamassa Radio Citya ja toimi vuosia sen ohjelmapäällikkönä.

  • Kirjoittanut Harri Kirvesniemen kanssa kirjan Hiihtokoulu (Teos, 2006). Valmentaa espoolaisia hiihtojunioreita.

  • Yksi joulukuussa 2012 Facebookissa avatun Latutilanne-palvelun perustajista, toimii edelleen ylläpitäjänä. Täysin harrastajapohjaiseen palveluun voi kuka tahansa päivittää tietoja latujen kunnosta. Seuraajia on 25 000. Netissä on samanniminen karttapalvelu.

  • Harrastaa hiihtämistä ja sähköbasson soittoa. Hiihtokilometrejä kertyy vuodessa noin 2000.

Lue myös

Lisää aiheesta