Pataruoka ei petä. Kun liha saa hiljalleen hautua kypsäksi liemessä, lopputulos on taatusti mehevä.
Ranskalainen klassikkopata yhdistää broilerin, viinin, pikkusipulit, pekonin, sienet ja yrtit. Hauduta broilerin paistileikkeet punaviinin kanssa meheväksi pataruoaksi. Kanapata on maukas viikonloppuruoka, joka kypsyy hitaasti uunissa. Tarjoa pata riisin tai perunoiden kanssa.
Ranskalaista alkuperää on myös Lyonin kana eli etikkakana. Viinietikasta, kanaliemestä, tomaattipyreestä ja ranskankermasta valmistuu hapokas kastike, jossa broilerin paistileikkeet saavat rauhassa kypsyä ja maustua samalla mahtavan makuisiksi. Jos runsas viinietikan määrä arveluttaa, kokeile kanapataa, jossa tomaattista lientä piristävät sitruunanmehu ja -kuori.
Entä jos ruokaseurueeseen kuuluu lihatonta tai vegaanista ruokavaliota noudattava henkilö? Pataruoka on silloinkin oikein hyvä vaihtoehto. Kreikkalainen, lihapatana tunnettu stifado onnistuu erinomaisesti myös vegaaniversiona, ja se on helppo valmistaa. Umamiset sienet ja lämpimät kreikkalaiset mausteet antavat padalle stifadolle tyypillisen maun.