Lyonin kana
45 min (josta 30 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Ranskalainen klassikkoruoka Lyonin kana eli etikkakana valmistuu kotikeittiössä mehevistä paistileikkeistä.
| 900 g | (2 pkt, à 450 g) broilerin paistileikkeitä (maustamaton) |
| 150 g | (1 prk) ranskankermaa 15 % |
| 1 kpl | sipuli |
| 3 - 4 kpl | valkosipulinkynttä |
| 1 rkl | rypsiöljyä |
| 3/4 - 1 tl | suolaa |
| 1/2 tl | mustapippuria rouhittuna |
| 50 g | (2 rkl) tomaattipyreetä |
| 1 1/2 dl | punaviinietikkaa |
| 3 dl | kanalientä |
| 1/2 tl | sokeria |
| 2 rkl | salvianlehtiä hienonnettuna |
| Vuoan voiteluun | |
|---|---|
| 1/2 rkl | rypsiöljyä |
| Koristeluun | |
| salvianlehtiä | |
- 1.
Ota broileri ja ranskankerma huoneenlämpöön. Kuori ja hienonna sipuli. Kuori ja puolita valkosipulinkynnet.
- 2.
Ruskista paistileikkeiden pinnat öljyssä (1/2 rkl) pannulla kahdessa erässä. Siirrä öljyttyyn uunivuokaan (vetoisuus 3 l). Mausta suolalla ja pippurilla.
- 3.
Kuullota sipulit öljyssä (1/2 rkl) pannulla. Lisää tomaattipyree ja etikka. Nosta levyn lämpötilaa ja anna etikan kiehahtaa ja sihahtaa kunnolla. Keitä noin 5 minuuttia. Lisää kanaliemi ja sokeri. Keitä lientä kokoon noin 10 minuuttia, kunnes jäljellä on noin puolet liemen määrästä.
- 4.
Ota 1 desilitra lientä erilleen. Sekoita liemi muutamassa erässä ranskankermaan. Lisää ranskankermaseos ja salvia lopun liemen joukkoon. Kaada kastike broilerien päälle vuokaan.
- 5.
Kypsennä 225-asteisessa uunissa 15−20 minuuttia, kunnes broileri on kypsää. Koristele salvianlehdillä. Tarjoa esimerkiksi palsternakka-perunasoseen kanssa.
Ranskalainen klassikkoruoka Lyonin kana eli etikkakana valmistuu kotikeittiössä mehevistä paistileikkeistä.
Ainekset (4 annosta)
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 900 g | (2 pkt, à 450 g) broilerin paistileikkeitä (maustamaton) |
| 150 g | (1 prk) ranskankermaa 15 % |
| 1 kpl | sipuli |
| 3 - 4 kpl | valkosipulinkynttä |
| 1 rkl | rypsiöljyä |
| 3/4 - 1 tl | suolaa |
| 1/2 tl | mustapippuria rouhittuna |
| 50 g | (2 rkl) tomaattipyreetä |
| 1 1/2 dl | punaviinietikkaa |
| 3 dl | kanalientä |
| 1/2 tl | sokeria |
| 2 rkl | salvianlehtiä hienonnettuna |
Vuoan voiteluun | |
| 1/2 rkl | rypsiöljyä |
Koristeluun | |
| salvianlehtiä | |
Valmistus (Uuni 225°C)
- 1
Ota broileri ja ranskankerma huoneenlämpöön. Kuori ja hienonna sipuli. Kuori ja puolita valkosipulinkynnet.
Määrä Ainesosa 900 g (2 pkt, à 450 g) broilerin paistileikkeitä (maustamaton) 150 g (1 prk) ranskankermaa 15 % 1 kpl sipuli 3 - 4 kpl valkosipulinkynttä - 2
Ruskista paistileikkeiden pinnat öljyssä (1/2 rkl) pannulla kahdessa erässä. Siirrä öljyttyyn uunivuokaan (vetoisuus 3 l). Mausta suolalla ja pippurilla.
Määrä Ainesosa 900 g (2 pkt, à 450 g) broilerin paistileikkeitä (maustamaton) 1 rkl rypsiöljyä 3/4 - 1 tl suolaa 1/2 tl mustapippuria rouhittuna - 3
Kuullota sipulit öljyssä (1/2 rkl) pannulla. Lisää tomaattipyree ja etikka. Nosta levyn lämpötilaa ja anna etikan kiehahtaa ja sihahtaa kunnolla. Keitä noin 5 minuuttia. Lisää kanaliemi ja sokeri. Keitä lientä kokoon noin 10 minuuttia, kunnes jäljellä on noin puolet liemen määrästä.
Määrä Ainesosa 50 g (2 rkl) tomaattipyreetä 1 1/2 dl punaviinietikkaa 3 dl kanalientä 1/2 tl sokeria - 4
Ota 1 desilitra lientä erilleen. Sekoita liemi muutamassa erässä ranskankermaan. Lisää ranskankermaseos ja salvia lopun liemen joukkoon. Kaada kastike broilerien päälle vuokaan.
Määrä Ainesosa 2 rkl salvianlehtiä hienonnettuna - 5
Kypsennä 225-asteisessa uunissa 15−20 minuuttia, kunnes broileri on kypsää. Koristele salvianlehdillä. Tarjoa esimerkiksi palsternakka-perunasoseen kanssa.
Määrä Ainesosa salvianlehtiä
Ravintosisältö
399
Energiaa kcal
1669
Energiaa kj
20,0 g
Rasvaa
7,0 g
Tyydyttynyttä rasvaa
4,8 g
Hiilihydraatteja
3,5 g
Sokereita
0,5 g
Kuituja
46,5 g
Proteiinia
3,4 g
Suolaa
399
Energiaa kcal
1669
Energiaa kj
20,0 g
Rasvaa
7,0 g
Tyydyttynyttä rasvaa
4,8 g
Hiilihydraatteja
3,5 g
Sokereita
0,5 g
Kuituja
46,5 g
Proteiinia
3,4 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: salvianlehtiä.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























