Tomaattikeitto
45 min (josta 30 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Keitä täyteläinen tomaattikeitto tuoreista kypsistä tomaateista. Lisää lempeään lounaskeittoon hyvää makua pilkkomalla mukaan pieni paprika ja pala purjoa sekä reilusti basilikaa.
| 6 kpl | tomaattia |
| 1 kpl | sipulia |
| 1 kpl | peruna, jauhoinen lajike |
| 1/4 kpl | purjoa |
| 2 kpl | valkosipulinkynsiä |
| 1 kpl | paprika |
| 1 rkl | rypsiöljyä |
| 8 dl | vettä |
| 2 kpl | kasvisliemikuutiota |
| 1 kpl | ruukku basilikaa |
| 2 dl | ruokakermaa |
| 1 rkl | vehnäjauhoja |
| 1/2 tl | sokeria |
| 1/2 tl | suolaa |
| 1/2 tl | mustapippuria |
- 1.
Pese tomaatit. Leikkaa tomaatteihin ristiviillot tai pistele niihin haarukalla reikiä. Kuori ja hienonna sipulit. Kuori ja kuutioi peruna. Halkaise purjo, huuhtele ja viipaloi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Huuhtele ja kuutioi paprika.
- 2.
Kiehauta vesi. Laita tomaatit kulhoon ja kaada kiehuva vesi päälle. Kun tomaattien kuori alkaa halkeilla, siirrä tomaatit leikkuulaudalle. Säästä vesi. Kuori ja kuutioi tomaatit.
- 3.
Kuumenna öljy kattilassa. Kuullota öljyssä sipuli, valkosipuli, purjo ja paprika. Kaada kuuma vesi tomaattikulhosta kattilaan. Lisää liemikuutiot, perunat, tomaatit ja puolet basilikasta. Keitä 15-20 minuuttia, kunnes perunat ovat kypsiä.
- 4.
Soseuta keitto sauvasekoittimella tasaiseksi. Sekoita kerma ja jauhot keskenään ja kaada keiton joukkoon koko ajan sekoittaen. Kiehauta ja keitä vielä noin 5 minuuttia.
- 5.
Mausta keitto sokerilla, suolalla ja mustapippurilla. Hienonna loppu basilika ja lisää se keiton pinnalle.
Tomaattikeitto
Keitä täyteläinen tomaattikeitto tuoreista kypsistä tomaateista. Lisää lempeään lounaskeittoon hyvää makua pilkkomalla mukaan pieni paprika ja pala purjoa sekä reilusti basilikaa.
Ainekset (4 annosta)
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 6 kpl | tomaattia |
| 1 kpl | sipulia |
| 1 kpl | peruna, jauhoinen lajike |
| 1/4 kpl | purjoa |
| 2 kpl | valkosipulinkynsiä |
| 1 kpl | paprika |
| 1 rkl | rypsiöljyä |
| 8 dl | vettä |
| 2 kpl | kasvisliemikuutiota |
| 1 kpl | ruukku basilikaa |
| 2 dl | ruokakermaa |
| 1 rkl | vehnäjauhoja |
| 1/2 tl | sokeria |
| 1/2 tl | suolaa |
| 1/2 tl | mustapippuria |
Valmistus
- 1
Pese tomaatit. Leikkaa tomaatteihin ristiviillot tai pistele niihin haarukalla reikiä. Kuori ja hienonna sipulit. Kuori ja kuutioi peruna. Halkaise purjo, huuhtele ja viipaloi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Huuhtele ja kuutioi paprika.
Määrä Ainesosa 6 kpl tomaattia 1 kpl sipulia 1 kpl peruna, jauhoinen lajike 1/4 kpl purjoa 2 kpl valkosipulinkynsiä 1 kpl paprika - 2
Kiehauta vesi. Laita tomaatit kulhoon ja kaada kiehuva vesi päälle. Kun tomaattien kuori alkaa halkeilla, siirrä tomaatit leikkuulaudalle. Säästä vesi. Kuori ja kuutioi tomaatit.
Määrä Ainesosa 8 dl vettä - 3
Kuumenna öljy kattilassa. Kuullota öljyssä sipuli, valkosipuli, purjo ja paprika. Kaada kuuma vesi tomaattikulhosta kattilaan. Lisää liemikuutiot, perunat, tomaatit ja puolet basilikasta. Keitä 15-20 minuuttia, kunnes perunat ovat kypsiä.
Määrä Ainesosa 1 rkl rypsiöljyä 2 kpl kasvisliemikuutiota 1 kpl ruukku basilikaa - 4
Soseuta keitto sauvasekoittimella tasaiseksi. Sekoita kerma ja jauhot keskenään ja kaada keiton joukkoon koko ajan sekoittaen. Kiehauta ja keitä vielä noin 5 minuuttia.
Määrä Ainesosa 2 dl ruokakermaa 1 rkl vehnäjauhoja - 5
Mausta keitto sokerilla, suolalla ja mustapippurilla. Hienonna loppu basilika ja lisää se keiton pinnalle.
Määrä Ainesosa 1/2 tl sokeria 1/2 tl suolaa 1/2 tl mustapippuria
Vinkki: Voit myös valmistaa keiton käyttämällä tuoreiden tomaattien tilalla 400 g (1 prk) säilyketomaatteja, joita ei tarvitse esivalmistella.
Ravintosisältö
182
Energiaa kcal
761
Energiaa kj
12,5 g
Rasvaa
3,8 g
Tyydyttynyttä rasvaa
12,0 g
Hiilihydraatteja
7,0 g
Sokereita
2,8 g
Kuituja
3,3 g
Proteiinia
3,4 g
Suolaa
182
Energiaa kcal
761
Energiaa kj
12,5 g
Rasvaa
3,8 g
Tyydyttynyttä rasvaa
12,0 g
Hiilihydraatteja
7,0 g
Sokereita
2,8 g
Kuituja
3,3 g
Proteiinia
3,4 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























