Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Chutney kruunaa ruoan – Näin teet parhaat chutneyt hedelmistä ja vihanneksista

Teksti:
Yhteishyvän ruokatoimitus
Kuvat:
Reetta Pasanen
Julkaistu: 28.7.2022
|
Muokattu: 28.7.2022
Chutney on makea, mausteinen ja aavistuksen etikkainen hilloke, jota käytetään suolaisten ruokien lisukkeena. Se on kotoisin Intiasta, josta tulee suosittu mangochutney. Mutta chutneya voi valmistaa myös suomalaisista hedelmistä ja kasviksista. Kiehauta chutney omenista, luumuista tai makeista kotimaisista tomaateista.

Chutney yhdistää hedelmät ja sipulin

Muut ainekset voivat chutneyssa vaihdella, mutta sipulia siinä on aina. Kuutioi kattilaan puolesta kilosta kiloon pääraaka-ainetta eli hedelmää tai vihanneksia, ja lisää joukkoon yksi hienonnettu kelta- tai punasipuli. Halutessasi voit maustaa chutneyn myös valkosipulilla. Pari kynttä hedelmäkiloa kohti on sopivasti.

Vähän tulisuutta inkivääristä tai chilistä

Jos pääraaka-aineen makuun sopii, lisää chutney-kattilaan inkivääriä tai chiliä – tai molempia. Pieni tulisuus on usein paikallaan, koska se antaa kivaa vastapainoa makealle pääraaka-aineelle. Hedelmien kanssa sopii yleensä inkivääri, vihannesten mausteeksi käy chili. Raikkaan makea omenachutney tykkää molemmista.

Viinietikka ja sokeri lisäävät chutneyn säilyvyyttä

Sokeri säilyttää hillot ja etikka pikkelssit. Chutneyssa on molempia, joten se säilyy sokerin ja etikan yhteistyön tuloksena. Chutney-resepteissä etikka on yleensä valkoviini- tai omenaviinietikkaa. Myös punaviinietikka sopii, varsinkin silloin kun muutkin raaka-aineet ovat punertavia. Viinietikan sopiva määrä on noin puoli desiä etikkaa hedelmäkiloa kohti. Makeille aineksilla voit laittaa hieman enemmän, happamille vähemmän. Sokerin määrään vaikuttaa pääraaka-aineen makeus: hapokas omena- tai raparperichutney kaipaa enemmän sokeria kuin makea luumu- tai banaanichutney.

Mausteeksi kanelia, mustapippuria ja suolaripaus

Monissa chutney-resepteissä on mausteena vain kanelia tai mustapippuria, mutta voit lisätä mausteita myös oman maun mukaan. Kardemumma, juustokumina ja korianterinsiemenet sopivat itämaisen chutneyn makumaailmaan. Myös sinapinsiemenillä ja laakerinlehdellä voit maustaa chutneyn. Chutney ei aina kaipaa suolaa ollenkaan, mutta pieni ripaus voi tasapainottaa muut maut kohdalleen.

Nopeimmat chutneyt valmistuvat 15 minuutissa

Voit keittää chutneya lähes mistä tahansa hedelmästä ja monista tutuista kasviksista. Kuutioi kattilaan sipulin, etikan, sokerin ja mausteiden seuraksi vaikka persikkaa, ananasta tai mangoa. Myös porkkanaraasteesta, kesäkurpitsasta tai paprikasuikaleista keität helpon chutneyn. Pelkkä punasipulikin toimii. Ja sienet käyvät, tottakai! Jos saat syksyllä suppilovahverosaaliin, keitä siitä sienichutney.

Chutneyn keittoaikaan vaikuttavat pääraaka-aineen kosteus ja se, millaista sokeria käytät. Hillosokerilla chutney valmistuu noin 15 minuutissa, tavallisella sokerilla sitä kannattaa keittää puolisen tuntia. Tomaatteja täytyy keittää yli tunti, jotta chutneyn rakenteesta tulee tarpeeksi tanakka.

Millaisten ruokien kanssa chutney sopii?

  • Voit käyttää tomaattichutneya ketsupin tapaan esimerkiksi burgerissa ja hodarissa.
  • Luumuchutney maistuu grillatun possupihvin tai vaikka paistetun broilerinleikkeen kanssa. Säästä purkillinen luumuchutneya myös joulukinkun lisukkeeksi.
  • Maistele chutneya lihapullien tai kasvispyöryköiden kanssa.
  • Yhdistä chutney ja tuorejuusto dippikastikkeeksi tai levitteeksi.
  • Chutneyt sopivat hienosti myös jälkiruokajuustojen kyytipojaksi.
  • Tasapainota makealla chutneylla tulisten ruokien makua.

Kokkaa chutneyn pariksi intialaisia ruokia

Katso myös muut ajankohtaiset säilöntäideat!