Grillatut porsaanlehtipihvit ja luumuchutney
Useita tunteja (josta 45 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Mehevät lehtipihvit tehdään porsaan ulkofileestä. Leikkaa ulkofilee pihveiksi ja nuiji ohueksi. Tarjoa hehkuvan purppuraisen luumuchutneyn kanssa.
| 1 1/2 kg | (1 pkt) porsaan ulkofileetä |
| 2 rkl | rypsiöljyä |
| 1 tl | suolaa |
| 1 tl | mustapippuria rouhittuna |
| LUUMUCHUTNEY (8 DL) | |
|---|---|
| 700 g | (1 rs) luumuja |
| 2 kpl | omenaa |
| 1 kpl | pieni punasipuli |
| 2 cm | pala inkivääriä |
| 1/2 dl | omenaviinietikkaa |
| 1 dl | sokeria |
| 1/2 tl | kanelia |
| 3/4 tl | suolaa |
- 1.
Tee ensin chutney. Huuhtele hedelmät, poista kivet ja siemenkodat. Paloittele hedelmät kattilaan. Kuori ja hienonna joukkoon sipuli sekä inkivääri. Lisää loput ainekset. Kuumenna koko ajan sekoittaen, keitä sitten alhaisella lämmöllä 20–30 minuuttia muutamia kertoja sekoittaen, kunnes hedelmät ovat napakan pehmeitä.
- 2.
Puhdista ja kuumenna tiiviskantiset lasipurkit (vetoisuus yhteensä 8 dl). Purkita chutney kuumana. Sulje kannet, jäähdytä ja säilytä jääkaapissa. Anna makujen tasaantua vähintään 3–4 tuntia.
- 3.
Ota liha huoneenlämpöön ½ tunniksi. Poista kalvo terävällä veitsellä fileen pituussuunnassa viiltäen. Leikkaa filee noin 1 ½ cm:n paksuisiksi pihveiksi (12 kpl). Laita pihvi kahden leivinpaperiarkin väliin, aloita nuijiminen keskeltä ja siirry kohti reunoja. Nuiji pihvi tasaiseksi ja noin ½ cm:n paksuiseksi. Paperi estää pihviä repeämästä.
- 4.
Sivele pihvit kevyesti öljyllä ja paista kuumassa grillissä, parilalla tai pannulla 1–1 ½ minuuttia kummaltakin puolelta. Kun yläpinta alkaa tihkua nestettä ja paistopinta on ruskistunut, käännä pihvit. Älä kypsennä liikaa, ettei liha kuivu.
- 5.
Mausta suolalla ja pippurilla. Peitä pihvit foliolla ja anna vetäytyä lämpimässä muutama minuutti.
Grillatut porsaanlehtipihvit ja luumuchutney
arvosana4/5
Useita tunteja (josta 45 min aktiivista)
Mehevät lehtipihvit tehdään porsaan ulkofileestä. Leikkaa ulkofilee pihveiksi ja nuiji ohueksi. Tarjoa hehkuvan purppuraisen luumuchutneyn kanssa.
Ainekset (6 annosta)
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 1 1/2 kg | (1 pkt) porsaan ulkofileetä |
| 2 rkl | rypsiöljyä |
| 1 tl | suolaa |
| 1 tl | mustapippuria rouhittuna |
LUUMUCHUTNEY (8 DL) | |
| 700 g | (1 rs) luumuja |
| 2 kpl | omenaa |
| 1 kpl | pieni punasipuli |
| 2 cm | pala inkivääriä |
| 1/2 dl | omenaviinietikkaa |
| 1 dl | sokeria |
| 1/2 tl | kanelia |
| 3/4 tl | suolaa |
Valmistus
- 1
Tee ensin chutney. Huuhtele hedelmät, poista kivet ja siemenkodat. Paloittele hedelmät kattilaan. Kuori ja hienonna joukkoon sipuli sekä inkivääri. Lisää loput ainekset. Kuumenna koko ajan sekoittaen, keitä sitten alhaisella lämmöllä 20–30 minuuttia muutamia kertoja sekoittaen, kunnes hedelmät ovat napakan pehmeitä.
Määrä Ainesosa 700 g (1 rs) luumuja 3/4 tl suolaa 1/2 tl kanelia 1 dl sokeria 1/2 dl omenaviinietikkaa 2 cm pala inkivääriä 1 kpl pieni punasipuli 2 kpl omenaa - 2
Puhdista ja kuumenna tiiviskantiset lasipurkit (vetoisuus yhteensä 8 dl). Purkita chutney kuumana. Sulje kannet, jäähdytä ja säilytä jääkaapissa. Anna makujen tasaantua vähintään 3–4 tuntia.
- 3
Ota liha huoneenlämpöön ½ tunniksi. Poista kalvo terävällä veitsellä fileen pituussuunnassa viiltäen. Leikkaa filee noin 1 ½ cm:n paksuisiksi pihveiksi (12 kpl). Laita pihvi kahden leivinpaperiarkin väliin, aloita nuijiminen keskeltä ja siirry kohti reunoja. Nuiji pihvi tasaiseksi ja noin ½ cm:n paksuiseksi. Paperi estää pihviä repeämästä.
Määrä Ainesosa 1 1/2 kg (1 pkt) porsaan ulkofileetä - 4
Sivele pihvit kevyesti öljyllä ja paista kuumassa grillissä, parilalla tai pannulla 1–1 ½ minuuttia kummaltakin puolelta. Kun yläpinta alkaa tihkua nestettä ja paistopinta on ruskistunut, käännä pihvit. Älä kypsennä liikaa, ettei liha kuivu.
Määrä Ainesosa 2 rkl rypsiöljyä - 5
Mausta suolalla ja pippurilla. Peitä pihvit foliolla ja anna vetäytyä lämpimässä muutama minuutti.
Määrä Ainesosa 1 tl mustapippuria rouhittuna 1 tl suolaa
Vinkki: Chutney säilyy avaamattomana kylmässä kuukausia. Käytä myös kanaruokien lisukkeena.
Vinkki: Levitä nuijituille pihveille tuorejuustoa, kääri rulliksi ja kypsennä uunissa kasvispedillä.
Ravintosisältö
551
Energiaa kcal
2308
Energiaa kj
22,2 g
Rasvaa
6,8 g
Tyydyttynyttä rasvaa
29,2 g
Hiilihydraatteja
28,7 g
Sokereita
3,5 g
Kuituja
54,0 g
Proteiinia
2,1 g
Suolaa
551
Energiaa kcal
2308
Energiaa kj
22,2 g
Rasvaa
6,8 g
Tyydyttynyttä rasvaa
29,2 g
Hiilihydraatteja
28,7 g
Sokereita
3,5 g
Kuituja
54,0 g
Proteiinia
2,1 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 2 cm pala inkivääriä, 0.5 tl kanelia.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























