Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Parhaat arkiruoat: katso 8 uutta ideaa ja 18 helppoa reseptiä!

Teksti:
Yhteishyvän ruokatoimitus
Kuvat:
Reetta Pasanen
Julkaistu: 6.8.2022
|
Muokattu: 2.11.2023
Mikä tekee arkiruoasta erityisen hyvää, helppoa ja terveellistä? Kokeile näitä ideoita ja kokkaa maukkaita ja oivaltavia arkiruokareseptejä, joissa maistuvat sesongin parhaat kasvikset ja edulliset suosikkiraaka-aineet.

1. Kevennä kesäkurpitsalla

Kun haluat kokata kevyemmin, muista terveellinen kesäkurpitsa. Raakana herkullisen rapea ja kypsennettynä täyteläisen pehmeä kesäkurpitsa sopii moneen. Grillaa tai paahda sellaisenaan. Halkaise ja täytä jauheliha- tai kasvispaistoksella. Leivo kesäkurpitsa suolaiseksi piirakaksi tai makeaksi kakuksi. Tai kokkaa kesäkurpitsapastaa! Korvaa lasagnelevyt tai spagetti kokonaan kesäkurpitsalla tai lisää kesäkurpitsaa tomaattiseen pastakastikkeeseen.

2. Rapeuta kaalilla

Ota ilo irti kaalisesongista! Raasta tai suikaloi uuden sadon rapeaa, raikasta keräkaalia salaatteihin, keittoihin, pihveihin ja pyöryköihin. Yllätä kaali-makkarakeitolla ja tee omaa coleslaw-kaalisalaattia. Lisää kaalia lettutaikinaan, kun teet suolaisia täytettyjä lettuja, ja muista raastaa kaalia myös itse täytteeseen. Kannattaa kokeilla myös supersuosittua okonomiyaki-reseptiä. Nämä japanilaiset kaaliletut on helppo tehdä vaikka nopeaksi lounaaksi.

3. Paahda ainekset

Pastan ja kukkakaalin yhdistelmä nousee herkullisuusasteikossa monta pykälää ylöspäin, kun paahdat kukkakaalit ensin. Paahtaminen antaa kukkakaalille ja muillekin tutuille raaka-aineille herkullisen, hieman pähkinäisen maun. Myös kasvissosekeitto paahdetuista juureksista tai paprikoista on ihan toista kuin pelkästään keitetyistä kasviksista tehty keitto. Tee joskus myös perunasalaatti paahdetuista perunoista. Entä oletko kokeillut nuudeleiden paahtamista kuivana? Suosittelemme, rapeat paahdetut nuudelit antavat maissi-kanasalaattiin kiehtovan maun.

4. Kokkaa vegaanisena

Kun tekee mieli kalakeiton makuja tai perinteistä makkarasoppaa, mutta ruokailijoille ei maistu sen enempää kala kuin makkarakaan, otetaan esille uudet vegaaniset reseptit. Kylmäsavustettu tofu antaa kalattomaan kalakeittoon juuri ne maut, joista kalakeiton ystävä pitää. Vegaanisella kasvimakkaralla taas korvaat mainiosti perinteisen lenkkimakkaran – myös tutussa makkarakastikkeessa.

5. Kruunaa pähkinöillä

Lisää ruokaan ripaus arjen luksusta! Pidä kotona aina pussillinen pähkinöitä, niin saat ruokaan kuin ruokaan helposti ”viimeisen silauksen”. Pähkinöissä on paitsi hyviä rasvoja ja proteiinia myös juuri sopivasti karvasta makua, jota moni ruoka kaipaa ollakseen täydellisen tasapainoinen. Yllätä pähkinöillä perunasalaatissa tai paahda niistä pekonin kanssa täyteläinen ripote kesäkurpitsapiirakalle. Jos ruokapöydässä on pähkinöille allerginen ruokailija, tarkista voitko korvata pähkinät siemenillä.

6. Vaihda kanaan

Kanajauhelihasta ja broilerista valmistat helposti sekä kropalle että kukkarolle kevyempiä liharuokia. Broilerin jauhelihasta pyöräytät kevyet kanapullat, makaronilaatikon ja bolognesen. Myös perinteinen jauhelihakeitto onnistuu mainiosti kananlihasta ja maistuu perheen pienimmillekin. Makaronilaatikon valmistus on entistä helpompaa, kun makaroneja ei keitetä etukäteen. Juustokerma antaa makua sekä mehevyyttä laatikkoon, ja uunissa vuoka saa herkullisen rapean juustopinnan.

7. Levitä pellille

Tee tuttua ruokaa uudessa astiassa. Levitä liha-perunasoselaatikko tai makaronilaatikko litteäksi levyksi uunipellille. Voitat hieman paistoajassa ja saat enemmän rapeaa, himoittua paistopintaa. Muista myös muut kätevät yhden pellin ruoat. Pistä pellille ensin pidempää kypsymisaikaa vaativat ainekset ja lisää nopeammin kypsyvät myöhemmin. Myös moni perinteisesti rasvassa paistettu ruoka kypsyy kevyemmin uunissa. Levitä pellille siis myös silakkapihvit, muikut tai kananugetit.

8. Yhdistä kaksi klassikkoa

Maukas makkara ja kaalisalaatti ovat klassinen makupari, joten tokihan ne sopivat myös samaan soppaan. Yhdistä siis makkarakeitto ja kaalisoppa herkulliseksi arkikeitoksi. Perinteinen silakkalaatikko taas saa aivan uutta makua, kun yhdistät siihen punajuurilaatikon maut. Jälkiruoaksi voit valmistaa affogaton eli parittaa jäätelöannoksen ja tumman kahvin.

Täältä löydät lisää arjen ruokaideoita: