Pikkaisen parempi peltimakaronilaatikko
60 min

Nappaa talteen!
Kokeile makaronilaatikkoa uudella twistillä. Raasta joukkoon palsternakkaa ja paista laatikko rapeaksi uunipellillä. Näin saat tuttuun ruokaan lisää kuituja, vitamiineja ja hyvää makua.
| 400 g | (1 pussi) täysjyvämakaronia |
| 1 1/2 l | vettä |
| 2 kpl | kasvisliemikuutiota |
| 4 rkl | öljyä |
| 400 g | (1 paketti) jauhelihaa |
| 200 - 400 g | (1-2 kpl) palsternakkaa |
| 1 kpl | sipuli |
| 2 tl | paprikajauhetta |
| 1/2 tl | kuivattua timjamia |
| 1/2 tl | (½ tl) suolaa |
| 1/4 tl | mustapippuria |
| Munamaito | |
|---|---|
| 5 dl | maitoa |
| 2 kpl | kananmunaa |
| 1/2 tl | suolaa |
| ripaus muskottipähkinää | |
| Kuorrutus | |
| 25 g | (0,5 dl) emmentaljuustoraastetta |
| 1/2 dl | korppujauhoja |
- 1.
Kuumenna uuni 200 asteeseen.
- 2.
Keitä makaroneja liemikuutioilla maustetussa vedessä 7–9 minuuttia. Voitele tai leivinpaperoi syvä uunipelti. Kaada makaronit lävikköön ja kumoa ne pellille.
- 3.
Kuumenna 1 rkl öljyä isolla pannulla ja ruskista jauheliha. Kaada jauheliha pois pannulta.
- 4.
Kuori palsternakka ja raasta se isolla terällä. Kuori ja hienonna sipuli. Kuumenna 3 rkl öljyä pannulla ja paista palsternakkaa ja sipulia 3–5 minuuttia. Sekoita kypsä jauheliha ja mausteet palsternakkaseokseen. Sekoita makaronin joukkoon.
- 5.
Yhdistä munamaidon ainekset kulhossa. Kaada seos makaronin joukkoon ja sekoita hyvin.
- 6.
Raasta juusto ja sekoita se korppujauhoihin. Ripota seos makaronilaatikon päälle.
- 7.
Kypsennä uunin alatasolla 20–25 minuuttia.
Kokeile makaronilaatikkoa uudella twistillä. Raasta joukkoon palsternakkaa ja paista laatikko rapeaksi uunipellillä. Näin saat tuttuun ruokaan lisää kuituja, vitamiineja ja hyvää makua.
Ainekset (7 annosta)
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 400 g | (1 pussi) täysjyvämakaronia |
| 1 1/2 l | vettä |
| 2 kpl | kasvisliemikuutiota |
| 4 rkl | öljyä |
| 400 g | (1 paketti) jauhelihaa |
| 200 - 400 g | (1-2 kpl) palsternakkaa |
| 1 kpl | sipuli |
| 2 tl | paprikajauhetta |
| 1/2 tl | kuivattua timjamia |
| 1/2 tl | (½ tl) suolaa |
| 1/4 tl | mustapippuria |
Munamaito | |
| 5 dl | maitoa |
| 2 kpl | kananmunaa |
| 1/2 tl | suolaa |
| ripaus muskottipähkinää | |
Kuorrutus | |
| 25 g | (0,5 dl) emmentaljuustoraastetta |
| 1/2 dl | korppujauhoja |
Valmistus
- 1
Kuumenna uuni 200 asteeseen.
- 2
Keitä makaroneja liemikuutioilla maustetussa vedessä 7–9 minuuttia. Voitele tai leivinpaperoi syvä uunipelti. Kaada makaronit lävikköön ja kumoa ne pellille.
Määrä Ainesosa 400 g (1 pussi) täysjyvämakaronia 2 kpl kasvisliemikuutiota - 3
Kuumenna 1 rkl öljyä isolla pannulla ja ruskista jauheliha. Kaada jauheliha pois pannulta.
Määrä Ainesosa 4 rkl öljyä 400 g (1 paketti) jauhelihaa - 4
Kuori palsternakka ja raasta se isolla terällä. Kuori ja hienonna sipuli. Kuumenna 3 rkl öljyä pannulla ja paista palsternakkaa ja sipulia 3–5 minuuttia. Sekoita kypsä jauheliha ja mausteet palsternakkaseokseen. Sekoita makaronin joukkoon.
Määrä Ainesosa 200 - 400 g (1-2 kpl) palsternakkaa 1 kpl sipuli 4 rkl öljyä - 5
Yhdistä munamaidon ainekset kulhossa. Kaada seos makaronin joukkoon ja sekoita hyvin.
Määrä Ainesosa 1/2 tl suolaa ripaus muskottipähkinää 5 dl maitoa 2 kpl kananmunaa - 6
Raasta juusto ja sekoita se korppujauhoihin. Ripota seos makaronilaatikon päälle.
Määrä Ainesosa 25 g (0,5 dl) emmentaljuustoraastetta 1/2 dl korppujauhoja - 7
Kypsennä uunin alatasolla 20–25 minuuttia.
Vinkki: Kaipaatko vaihtelua tutulle jauhelihalle? Paista makaronin joukkoon broilerinjauhelihaa, soijarouhetta, nyhtökauraa tai härkistä. Vegaanisen laatikon saat, kun käytät munamaidon sijaan 6 dl kaura- tai soijajuomaa ja jätät juuston pois kuorrutuksesta.
Ravintosisältö
554
Energiaa kcal
2317
Energiaa kj
26,6 g
Rasvaa
8,1 g
Tyydyttynyttä rasvaa
51,3 g
Hiilihydraatteja
7,3 g
Sokereita
6,4 g
Kuituja
24,1 g
Proteiinia
1,7 g
Suolaa
554
Energiaa kcal
2317
Energiaa kj
26,6 g
Rasvaa
8,1 g
Tyydyttynyttä rasvaa
51,3 g
Hiilihydraatteja
7,3 g
Sokereita
6,4 g
Kuituja
24,1 g
Proteiinia
1,7 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 1,5 l Vettä, 0.5 tl kuivattua timjamia, 0,5 tl (½ tl) suolaa, 0.25 tl mustapippuria, 0.5 tl suolaa, Ripaus muskottipähkinää.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























