Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Hannu Tauriainen tietää, miten aurinkopaneeleilla säästetään.

Lahden Hennalassa kauppa käy auringolla

Teksti:
Susanna Karhapää
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 30.10.2017
|
Muokattu: 31.8.2020
Tekninen isännöitsijä Hannu Tauriainen kertoo, mitä hyötyä on siitä, että Lahden Hennalan S-marketin katolla on 400 aurinkopaneelia.

"Katto tuli täyteen aurinkopaneeleita vähän vahingossa. Reilu vuosi sitten toukokuussa Osuuskauppa Hämeenmaan toimitusjohtaja pyysi arviota aurinkovoimalan koosta ja heitin lonkalta, että 400 paneelia. Sellaisena se piti sitten toteuttaa, koska niin medialle kerrottiin. Yhtään enempää ei katolle olisi mahtunutkaan.

Aurinkoisena kesäpäivänä paneelit kattavat puolet marketin sähkönkulutuksesta, mutta koko joulukuun tuotanto riittää vain myymälän valaisuun viideksi tunniksi. Toukokuun tuotannolla pitäisi valoja päällä puoli vuotta, mutta aurinkoenergiaa ei vielä voi varastoida.

Olen parikymmentä vuotta selvittänyt työkseni, miten energiankulutusta vähentämällä säästetään rahaa. Hennalassa aurinkovoimala pienentää sähkölaskua 15 prosenttia. Se on vuodessa noin 10 000 euroa.

Hyvää tässä on sekin, että aurinkoenergia on vaivatonta. Vesisade huuhtelee roskat ja pölyt pois paneeleista eikä meidän tarvitse tehdä juuri mitään.

Säästöajattelu on hiipinyt myös kotiini. Asun vuonna 1974 rakennetussa sähkölämmitteisessä omakotitalossa, ja jo aiemmin olen ottanut käyttöön lämpöpumput ja led-valot. Vuosi sitten asensin katolle 16 aurinkopaneelia. Homma hoitui päivässä. Ensimmäisenä vuonna säästin sähkössä 400 euroa."

S-ryhmän Paras paikka elää -ohjelma sisältää sata tekoa Suomen hyväksi. Yksi niistä on ympäristövaikutusten vähentäminen. S-ryhmän tavoitteena on tuottaa 80 prosenttia kuluttamastaan sähköstä omalla uusiutuvalla energialla vuoden 2025 loppuun mennessä.

Lue lisää Paras paikka elää -ohjelmasta

Lisää aiheesta