Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

14.00 Aamuvuoro päättyy. Lastentarhanopettajaksi opiskeleva Kolehmainen tekee vuoroja S-marketissa myös loma-aikoina. "Työ kaupassa ikään kuin kuuluu kesääni. Voisin saada ensi kesäksi myös oman alani töitä, mutta jos niin ei käy, vedän erittäin mielelläni S-marketin vihreän työpaidan ylleni."

Työpaita ylpeänä ylle

Teksti:
Pi Mäkilä
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 21.2.2014
|
Muokattu: 31.8.2020
S-ryhmä tarjoaa kesätyö- tai harjoittelupaikan vuosittain yli 10 000 nuorelle. Kaupan alalla kesätyöntekijät saavat kokea vaihtelevia työtehtäviä. Seurasimme viime kesänä, mitä kaikkea mahtui S-ryhmän kesätyöläisten Eveliinan ja Jasminan päivään.

S-ryhmä työllistää tulevana kesänä noin 12 000 kesätyöntekijää.

Ensikosketus kaupan alaan

S-ryhmä on tunnettu työllistäjä kautta maan. Työntekijöitä on yhteensä yli 43 000. Heistä 11 000–12 000 on vuosittain kesätuuraajia ja -harjoittelijoita.

SOK:n työmarkkinajohtaja Nina Meincken mukaan kesätyöpaikka avaa hyvät mahdollisuudet jatkotehtäviin.

"Olemme todellinen monitoimitalo, joten työtehtävät ovat vaihtelevia. Lisäksi tarjoamme hyviä henkilöstöetuja", hän kertoo.

Suurin osa S-ryhmän kesätyöntekijöistä työskentelee päivittäis- tai käyttötavarakaupoissa, mutta heitä palkataan myös matkailu- ja ravintola-alalle sekä autokauppoihin. Noin puolet kesätyöntekijöistä työskentelee harjoittelijana Tutustu ja tienaa -sopimuksella.

Monelle nuorelle työelämään tutustumisjakso on ensikosketus kaupan alan toimintaan.

"Tutustu ja tienaa -sopimus mahdollistaa tuhansien nuorten työllistymisen vähäksi aikaa. Näin nuoret saavat arvokasta työkokemusta", Meincke sanoo.

Kaikista S-ryhmän työntekijöistä yli neljännes on alle 25-vuotiaita.

Mikä on Tutustu ja tienaa?

Tutustu työelämään ja tienaa on Palvelualojen keskusliitto Pamin, Kaupan liiton sekä Matkailu- ja Ravintolapalvelut Maran yhdessä solmima sopimus. Se mahdollistaa tuhansille nuorille kesätyöpaikan. Sopimuksen ehtona on, että työsuhde kestää kymmenen peräkkäistä päivää. Harjoittelijan on oltava vähintään 14-vuotias tai tänä vuonna 14 vuotta täyttävä koululainen tai lukiolainen.