Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Murtovaras iski Pirjon omakotitaloon – viisi vinkkiä kodin murtosuojaukseen

Teksti:
Sector Alarm
Kuvat:
Sector Alarm
Julkaistu: 17.3.2020
|
Muokattu: 17.3.2020
Murtovaras valitsee useimmiten helpoimman kohteen. Viiden vinkin avulla voit tarkistaa, onko oman kotisi murtosuojaus kunnossa.

Espoolainen Pirjo ja hänen miehensä viettävät paljon aikaa kesäasunnollaan – ja niin viettää moni muukin suomalainen, sillä kaikkiaan puolella miljoonalla suomalaisella on kesämökki. Pirjon omakotitalo oli tyhjillään myös sinä yönä, kun sinne tunkeutui kutsumaton vieras.

”Yöllä kello kahdentoista aikaan olimme kesäasunnollamme, kun Sector Alarmilta tuli soitto. Hälytyskeskuksesta kysyttiin, olemmeko kotona”, Pirjo kertoo.

”Hälytyskeskuspäivystäjä kertoi, että kellarin liiketunnistin oli aiheuttanut murtohälytyksen. Hän näki myös kameran kuvista, että joku siellä liikkui.”

Harva varautuu murtoihin etukäteen

Suomessa tapahtuu noin viitisen tuhatta asuntomurtoa vuosittain. Suuri osa murroista tehdään kesäkuukausina – ihan kuten Pirjonkin tapauksessa.

Ikkunoista murtaudutaan sisään lähes yhtä usein kuin ovien kautta. Ikkunat ovat ovia harvemmin murtosuojattu, joten varkaan voi olla helpompi tulla sisään niistä.

Suomalaiset eivät kovinkaan usein varaudu murtoihin etukäteen. Pirjo miehineen on kuitenkin poikkeus. Heidän talonsa oli murtosuojattu liike- ja magneettitunnistimilla.

”Meillä on iso talo ja olen välillä yksinkin. Hälytysjärjestelmän ansiosta olo on paljon turvallisempi.”

Myös autotallit kiinnostavat murtovarkaita

Myös autotallit ja varastot vetävät murtovarkaita puoleensa. Niissä säilytetään usein arvokasta irtaimistoa, joka kiinnostaa varkaita.

Koteihin murtaudutaan useimmiten päiväsaikaan, kun taas autotalli- ja varastomurrot tapahtuvat tavallisesti öisin, kun asukkaat ovat kotona.

Autotalli- ja varastotilat on mahdollista suojata niin, että hälytysjärjestelmä valvoo niitä silloinkin, kun asuintiloissa järjestelmä ei ole päällä.

Hälytys säikytti varkaan tiehensä

Varas yritti tunkeutua Pirjon kotiin kellarista. Tuplaovet oli murrettu auki.

Sector Alarmin hälytyskeskus reagoi nopeasti. Tieto murtovarkaasta välitettiin poliisille, joka oli pian paikalla. Myös vartija hälytettiin paikan päälle saman tien.

Murtovaras oli ehtinyt pötkiä pakoon, eikä kovin suurta vahinkoa ollut ehtinyt tapahtua: vain kellarin ovet ja niiden karmit olivat vioittuneet. Murtautuja oli todennäköisesti pelästynyt hälytystä ja paennut ennen kuin ehti edetä pidemmälle asuntoon.

Sector Alarmin hälytyskeskus ja paikalla ollut vartija huolehtivat tilanteen jälkihoidosta. Siitä oli suuri apu, sillä Pirjo ei päässyt heti paikan päälle.

Viisi vinkkiä kodin murtosuojaukseen

  1. Lukitse ovet myös silloin, kun olet kotona. Suomalaiset jättävät ovet usein lukitsematta ollessaan kotona. Se helpottaa varkaiden puuhia. Pidä siis ovet lukittuina myös kotona ollessa.
  2. Pidä koti asutun näköisenä. Ajasta kodin valaistusta älypistorasioilla. Tällöin voit sytyttää ja sammuttaa valoja puhelimella, vaikket olisikaan kotona. Pyydä naapuria hakemaan posti, leikkaamaan nurmikko ja luomaan lumet, jos olet pitkään poissa.
  3. Hanki hälytysjärjestelmä. Murtovaras ei kaipaa ylimääräistä huomiota, joten usein viimeistään hälytyssireenin ääni saa varkaan perääntymään. Valitse sellainen hälytysjärjestelmä, joka on jatkuvasti yhteydessä päivystävään hälytyskeskukseen. Jos kotiin asennetut tunnistimet havaitsevat jotakin epätavallista, saa hälytyskeskus tiedon välittömästi. Hälytyksestä aktivoituva kameratunnistin ottaa samalla tilasta kuvia ja välittää ne hälytyskeskukseen, joka selvittää tilanteen ja hälyttää tarvittavan avun paikalle.
  4. Kerro, että talosi on suojattu. Jos ovesi on murtosuojattu tai jos sinulla on hälytysjärjestelmä, kerro siitä selkeästi tarroin ja kyltein. Jo se saattaa saada varkaan perääntymään.
  5. Suojaa kaikki kerrokset. Ammattimaiset murtovarkaat osaavat etsiä asunnon suojauksen heikot kohdat. Jos vain alakerta on suojattu, sisään saatetaan pyrkiä parvekkeen kautta. Suojaa siis myös yläkerta.

S-Etukortilla Bonusta Sector Alarmin kodin hälytysjärjestelmästä

Sector Alarmin hälytysjärjestelmä suojaa kotiasi vuorokauden ympäri paitsi murroilta myös tulipaloilta. Järjestelmä on yhdistetty jatkuvasti päivystävään hälytyskeskukseen, joka auttaa kaikissa mahdollisissa tilanteissa ja huolehtii tarvittavan avun paikalle hälytystilanteessa. Hälytysjärjestelmä on helppokäyttöinen, ja se toimii myös etänä Omien sivujen tai mobiilisovelluksen kautta. Halutessa siihen voi liittää lisäosina esimerkiksi vesi- tai lasirikkoilmaisimet.

S-ryhmän asiakasomistajana saat jopa 5 prosenttia Bonusta kodin hälytysjärjestelmän kuukausihinnasta. Lue lisää ja suojaa kotisi.