Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

24-vuotias Roosa viihtyy Mummotunnelin tunnelmassa

Teksti:
Kirsi Hemanus
Kuvat:
Amanda Aho
Julkaistu: 24.5.2019
|
Muokattu: 31.8.2020
Vuoropäällikkö Roosa Kattilamäki on jo neljättä vuotta kesätöissä Helsingin keskustan öisellä kesäterassilla.

Roosa Kattilamäki, 24, on neljättä kesää töissä HOK-Elannon omistamassa Königin Kulmassa Helsingin keskustassa. Ravintolat sijaitsevat suuren sisäpihan ympärillä. Sisäpiha tunnetaan paremmin Mummotunnelina.

Talvisin Roosa opiskelee ravintola- ja hotellialan liikkeenjohdon tutkintoa Haaga-Helia ammattikorkeakoulussa.

Miten pääsit ensimmäisenä kesänä töihin Mummotunneliin?

Olin tehnyt Staff Plussalle ravintola-alan keikkaa, ja sain kesätyön baarimikkona sitä kautta. Olen aina tehnyt paljon töitä; aloitin jo 12-vuotiaana myymällä tekstipipoja ja myöhemmin työskentelin Korkeasaaren lautalla.

Mikä oli kesätyössä alussa vaikeinta?

En ollut käynyt Tunnelissa enkä tiennyt, mitä kaikkea työ käsittää. Asiat oppi kuitenkin nopeasti, ja ensimmäisen vuoden syksyllä liikeideapäällikkö sanoi, että seuraavana kesänä minusta tehtäisiin vuoropäällikkö. Tämä on kolmas kesäni vuoropäällikkönä.

Mitä työhösi kuuluu?

Ihmisten opastamista, työhön perehdyttämistä, tilitysten tekoa ja ylipäänsä siitä huolehtimista, että kaikki toimii. Työ on tosi vastuullista, mutta terassilla on useita vuoropäälliköitä, joten vastuuta voi jakaa.

Millaiset työajat sinulla on?

Jos minulla on terassin avausvuoro, työ sijoittuu välille 15–22. Muuten tavallinen työvuoro on 18–04, 20–04 tai 21–04. Se painottuu siis enimmäkseen yöhön. Kun rytmiin tottuu, se on tosi helppoa. Talvella on vaikeampaa, kun olen päivät koulussa ja iltaisin tai öisin töissä.

Mikä työssäsi on parasta?

Tässä paikassa parasta on työporukka. Monet ovat olleet täällä pitkään, joten tunnemme toisemme hyvin. Meillä on kiva tiimi ja hyvä tunnelma. Se vaikuttaa kaikkien työpanokseen; meidän on helppo pelata yhteen. Myös se on kivaa, että saa olla ulkona. Odottelemme hyviä säitä tänäkin kesänä.

Millainen Mummotunnelin asiakaskunta on nuorille työntekijöille?

Täällä oppii paljon vanhemman asiakaskunnan luonteesta ja asiakaspalvelusta. He vaativat aika paljon, mutta myös arvostavat, jos heidän eteensä näkee vaivaa. Nuoremmat haluavat nopeaa ja yksinkertaista palvelua, mutta vanhemmat arvostavat sitä, että keskittyy ja on läsnä. Nykyisin meillä käy yhä enemmän nuorempaa sukupolvea ja yritysporukat ovat myös suuri asiakasryhmä Mummotunnelissa. Ehkä asiakkaiden ikä on keskimäärin 35 vuoden paikkeilla.

Mitä olet oppinut kesätöissä tulevaisuuttasi ajatellen?

HOK-Elannossa mikään ei ole työntekijän kannalta epämääräistä tai epäselvää. Palkat maksetaan ajallaan. Kesät Mummotunnelissa ovat olleet hyvin positiivinen kokemus, koska meininki on vähän erilaista kuin teinipaikoissa, joissa olen töissä talvisin.

Kesätöitä tarjolla

  • HOK-Elannossa on tulevana kesänä varsinaisia kesätyöntekijöitä noin 700 ja kahden viikon työelämään tutustujia noin 1500. Yhteensä yritys työllistää siis 2200 nuorta.
  • Kaupassa he toimivat myyjän tehtävissä, esimerkiksi kassalla. Ravintoloissa kesätyöntekijöitä on tarjoilijoina ja kokkeina.

Kesätöissä S-ryhmässä