Viini on elämää. Ja elämä on viiniä.
Ainakin juuri nyt piemontelaisen sommelierin elämänfilosofia on helppo ymmärtää. Täydellisesti istuvaan pukuun sonnustautunut viiniyhtiö Fratelli Martinin sommelier Pier Bergadano on kaatanut lasiin kullankeltaista spumantea eli kuohuviiniä, Cantiseccoa.
Bergadanon kädessä lasi pyörähtää vaivattomasti ja viini hipoo lasin reunaa, mutta ei läiky. Nenä viipyy lasissa hetken. Tuoksussa on kukkaa ja hedelmää, mikä vie ajatukset juhlaan ja kesään.
Piemontelaisen viinitilan Villa Lanatan viinikellarin tiiliseinät kätkevät sisäänsä kymmeniä tammisia viinitynnyreitä. Viileä kallioseinämä on vuosisataisessa homeessa, ja hyllyillä odottavat vuosikertaviinit paksun pölyn peitossa. Siitä tietää, että pullot ovat saaneet uinua kellarin rauhassa kymmeniä vuosia vain odottamassa täydellistä hetkeä.
Villa Lanata seisoo jyrkän rinteen reunalla Cossano Belbossa, Luoteis-Italiassa. Pihan labyrintissä eli pensasaidasta muodostetussa sokkelossa tuoksuvat rehevästi kostea, heräilevä maa ja vieressä hehkuva persikkapuu.
Lähes villan kynnykseltä alkavat moscato-rypäleiden viljelmät, jotka jatkuvat suorissa riveissä hengästyttävän jyrkkiä rinteitä pitkin alas laaksoon. Ilta-aurinko valaisee laakson toisella puolella olevia rinteitä.
Tämän odottavan keväisen illan ja syksyisen sadonkorjuun väliin mahtuu vielä paljon työtä ja Piemonten kuuma kesä. Mutta alhaalla laakson pohjalla pyörii jatkuvasti Fratelli Martinin tuotantolaitos, josta lähtee tasaisena virtana tuhansia ja tuhansia pulloja yli 70 maahan eri puolille maailmaa: puna-, valko-, rosé- ja kuohuviiniä.
Täällä tuotetut Cantin kuohuviinit tulevat juhlistamaan lukuisia suomalaisille merkityksellisiä hetkiä, sillä Cantisecco Dry on valittu S-ryhmän ravintoloiden asiakasomistajakuohuviiniksi. Se ottaa paikkansa S-ryhmän ravintoloissa kevään aikana.