Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Ylitalon Kauppapuutarhalta Oripäästä lähtee jouluiloa moniin koteihin.

Amaryllis päihitti joulutähden suosituimpana joulukukkana - monet joulun suosikkikukat kasvatetaan Suomessa

Teksti:
Kirsi Riipinen
Kuvat:
Vesa Tyni
Julkaistu: 20.12.2021
|
Muokattu: 18.1.2022
Vaikka kukat ja viherkasvit ovat juuri nyt kovin trendikkäitä, joulukotiin valitaan kuitenkin ne perinteiset ja tutut suosikit. Perinteet pitävät pintansa myös väreissä.

Joulun perinteet ovat suomalaisille rakkaita, ja niistä pidetään kiinni. Tämä pätee myös joulukukkiin, sillä joulutähdet, hyasintit ja amaryllikset koristavat kotejamme vuodesta toiseen.

”Monelle punainen joulutähti on edelleen ainoa oikea joulukukka, ja sen suosio on kestänyt vuodesta toiseen. Osa taas on sitä mieltä, että hyasintin tuoksu kuuluu jouluun. Suosituimmaksi joulukukaksi on kirinyt upea amaryllis”, kertoo tuoteryhmäpäällikkö Johanna Lemettinen S-ryhmästä.

Perinteet pitävät pintansa myös väreissä. Esimerkiksi 80 prosenttia myytävistä joulutähdistä on punaisia eri sävyissä, loput ovat valkoisia.

Joulupöytään ostetaan kolmen ruukkukukkasuosikin lisäksi kukkakimppuja, kuten viikonlopuiksi muutoinkin.

Monet suosikit kasvatetaan Suomessa

Pieni knoppikysymys: Tiesitkö, että suosikkijoulukukkamme ovat Suomessa kasvatettuja?

”Kukkien sipulit ja pikkutaimet ovat ulkomaista tuotantoa. Kotimaiset tarhurit ostavat amarylliksen ja hyasintin sipulit Hollannista tai Uudesta-Seelannista ja joulutähden pienet taimet Itä-Afrikasta”, kertoo Lemettinen.

Suomessa kasvatettujen joulukukkien pakkauksessa onkin tuttu Kotimaista-tuotteiden merkki. Kotimaisia tuotteita kannattaa suosia paitsi työpaikkojen takia, myös siksi, että täällä työntekijöiden työoloja ja muita oikeuksia säädellään.

Mutta miten on mahdollista, että joulutähden pakkauksessa on myös Reilun kaupan merkki? Eikö esimerkiksi banaaneista tuttu Reilu kauppa -merkki tarkoita, että tuote on tuotettu muualla, lähinnä kehittyvissä maissa?

S-ryhmän vastuullisuuspäällikkö Anni Loukaskorpi kertoo, että merkki viittaa joulutähden pistokkaiden alkukasvatukseen kukkatiloilla Itä-Afrikassa. Reilun kaupan -sertifiointi kertoo, että pistokas on kasvatettu reiluissa oloissa. Huomioon on otettu niin työntekijöiden oikeudet kuin tuotannon ympäristövaikutukset. Tuottajille maksetaan Reilun kaupan takuuhinta ja lisää, jolla vastuullista toimintaa kehitetään edelleen.

Reilun kaupan -sertifiointi kertoo, että pistokas on kasvatettu reiluissa oloissa.

”Tuotantoketjut ovat joskus pitkiä. Reilun kaupan kukkien koko tuotantoketju tunnetaan. Riippumaton auditointiyritys tarkistaa, että Reilun kaupan kriteerit kukkatiloilla täyttyvät”, Loukaskorpi kertoo.

Joulutähden lisäksi S-ryhmissä myydään syyssesongin aikaan Reilun kaupan princettiaa. Reilun kaupan ruusut ovat valikoimissa ympäri vuoden.

Kotimaisia tarjolla kaikkiin sesonkeihin

Kukat ja viherkasvit ovat varsinaisia trendituotteita. Jouluksi on omat lajikkeensa, ja pääsiäiseksi halutaan narsisseja. Äitienpäivään kuuluvat ruukkuruusut, ja valmistujaisiin ostetaan yksittäispakattuja ruusuja. Syksyisin kotiin valitaan viherkasveja ja puutarhaan kanervia.

Lemettinen kertoo ilahtuneensa siitä, että Kotimaista-sarja on edustettuna kaikissa ison menekin kasveissa. S-ryhmän myymälöissä myös krysanteemit, ruusubegoniat ja tulilatvat voi valita suomalaisina versioina.

Kotimaista-sarja on edustettuna kaikissa ison menekin kasveissa.

Suosituimmat joulukukat

  1. Amaryllis
  2. Joulutähti
  3. Hyasintti

Muista nämä joulukukkien hoito-ohjeet