Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Iiro Ala-Mutka aloitti Prisman pullopoikana vuonna 2004. Hänet palkittiin lehdistön suosikkina PRO-gaalassa tammikuussa 2018 ravintola-alan huippuammattilaisten joukosta.

Kesätöihin menossa? Nämä 6 vinkkiä auttavat sinua työuran alussa!

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 2.3.2018
|
Muokattu: 1.4.2022
Kesätyö kartuttaa kokemusta työelämästä ja on usein alkutaival tulevalle työuralle. Lue vinkit, joilla teet vaikutuksen uudessa työpaikassa.

Kesätyö on usein nuoren ensimmäinen työpaikka. Prisman pullopoikana vuonna 2004 työuransa aloittanut Iiro Ala-Mutka, 27, on hyvä esimerkki siitä, että jo ensimmäinen työpaikka voi poikia pitkän työuran.

Nykyään Iiro työskentelee Raision ABC-aseman vuoropäällikkönä. Kunnianhimoinen halu kehittyä ja edetä urallaan on vienyt häntä eteenpäin työelämässä.

Ensimmäisiä kesätyöpaikkojaan etsiviä nuoria Iiro kannustaa hakemaan rohkeasti töitä, vaikka aiempaa kokemusta kyseiseltä alalta ei olisikaan.

Ensimmäinen työpaikka voi poikia pitkän työuran.

"Jos ei hae mihinkään, niin ei koskaan saa kokemustakaan. Mielestäni on tärkeää, että käy töissä, vaikka se ei olisikaan juuri sitä, mihin ammattiin opiskelee tai haluaa. Työtä tekemällä näkee, millaista työnteko on", hän sanoo.

Iiron mukaan hyvä kesätyöntekijä on ahkera, oma-aloitteinen ja tekee työtä niin kuin on sovittu.

"On myös hienoa, jos kesätyöntekijä tulee kysymään, mitä voisi tehdä seuraavaksi, kun on edellisen tehtävän saanut valmiiksi."

Iiro muistuttaa, että niin hakuvaiheessa kuin työpaikallakin tärkeintä on olla oma itsensä.

Positiivisella asenteella päästään pitkälle.

"Ei pidä yrittää tai olla mitään muuta, mitä ei ole. Sillä pääsee jo tosi pitkälle, kun on oma itsensä. Kaikkea ei tarvitse heti osata. Tärkeintä on asenne. Kesätöihin tullessa on hyvä olla valmis tekemään ihan kaikkea, mitä työtehtäviin kuuluu", hän kiteyttää.

Vinkit kesätyöntekijälle

  • Ole oma itsesi jo hakemusta tehdessä
  • Ole reipas ja oma-aloitteinen, asenne ratkaisee!
  • Esittäydy ja tutustu ihmisiin
  • Ole ajoissa ja pidä kiinni sovituista aikatauluista
  • Ole rehellinen. Jos mokaat tai myöhästyt, myönnä se.
  • Uskalla kysyä ja pyytää apua, kaikkea ei tarvitse osata heti

Iiro Ala-Mutka palkittiin lehdistön suosikkina PRO-gaalassa ravintola-alan huippuammattilaisten joukosta. Hän ylsi tammikuussa 2018 järjestetyssä gaalassa asiakaspalvelijasarjan kolmen finalistin joukkoon. Lehdistöraati arvosti erityisesti Iiron palvelualtista, reipasta ja reilua asennetta.

"Positiivisella asenteella päästään pitkälle", hän hymähtää.

Kesällä 2018 S-ryhmä työllistää ympäri Suomen noin 13 000 nuorta.

Lue myös

Iiro Ala-Mutka ABC Raisiosta palkittiin PRO-gaalassa lehdistön suosikkina

S-ryhmä palkkaa noin 13 000 kesätyöntekijää

S-ryhmän avoimet työpaikat

Lisää aiheesta