Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Ravintolajohtaja Janne Hinkkala maistoi simpukoita ensimmäistä kertaa kolme vuotta sitten. "Myönnän, että minulla oli ennakkoluuloja. Hummerikastikkeesta tuli kuitenkin heti suosikkini."

Klassikkokastikkeet kruunaavat Belgen simpukat – "Niihin emme kajoa"

Teksti:
Leena Lukkari
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 26.1.2018
|
Muokattu: 31.8.2020
Belge on avattu viisitoista vuotta sitten. Monet asiakkaat ovat syöneet simpukoita Belgen lisäksi vain simpukoiden kotimaassa Belgiassa tai Ranskassa. Moules Frites oli alkujaan belgialainen kotiruoka, jota syötiin erityisesti talviaikaan, kun kalansaaliit olivat ajoittain niukkoja.

"Simpukat tuodaan pöytään suuressa höyryävässä padassa. Isossa annoksessa on puoli kiloa simpukoita, reilusti maukasta kastiketta, dijoninsinappimajoneesia, Belgen perunoita ja leipää. Kastikkeen voi valita kuudesta vaihtoehdosta. Merimiehen tapaan on perinteinen belgialainen tapa valmistaa simpukat, ja se on myös meidän suosituin annoksemme.

Merimiehen tapaan on perinteinen belgialainen tapa valmistaa simpukat, ja se on myös meidän suosituin annoksemme.

Paras sesonki on syksyllä, jolloin Belgessä vietetään simpukkaviikkoja. Silloin listalle tulee uusia haastajia, joilla on mahdollisuus syrjäyttää edellisen vuoden listatulokkaat.

Klassikkokastikkeet merimiehen tapaan, kermainen hummerikastike ja kermainen valkosipulikastike eivät ole syrjäytettävissä, niihin emme kajoa. Keittiö pitää huolen, että klassikoiden reseptit pysyvät aina samoina.

Simpukat syödään rennosti sormin.

Simpukat syödään rennosti sormin. Oikeakätinen ottaa simpukan vasempaan käteen ja kaivaa lihan kuoresta lusikalla. Välillä voi kastaa leipää liemeen tai dipata belgialaisia perunoita dijoninsinappimajoneesiin.

Usein osa simpukoista päätyy keitettäessä padan pohjalle, josta mehevät sattumat voi kalastaa lusikalla suuhun. Myös täyteläinen huolellisesti valmistettu liemi on tarkoitettu lusikoitavaksi. Lopuksi kädet pyyhitään kosteuspyyhkeellä.

Meillä käy myös lapsia, joille simpukat ja tietysti Belgen perunat maistuvat. Jotkut piipahtavat töiden jälkeen ja jos alkaa hiukoa, voi belgialaisen oluen oheen ottaa alkupala-annoksen simpukoita. Siitä voi kehittyä elinikäinen rakkaus."

_Ravintolajohtaja
Janne Hinkkala_

Ravintola Belge

Lisää aiheesta