Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Kolmen ruokalajin saaristolaismenu: makua sadan vuoden takaa

Teksti:
Maalahden Limppu
Kuvat:
Maalahden Limppu
Julkaistu: 29.5.2023
|
Muokattu: 29.5.2023
Kaupallinen yhteistyö / Maalahden Limppu.

On vuosi 1893. Bagar-Kallena tunnettu Karl Malmberg aloitti Maalahdessa pienimuotoisen leipomotoiminnan. 1900-luvun alussa tytär Anna astui mukaan toimintaan, ja yhdessä he alkoivat valmistaa saaristolaisleipää – kuinkas muuten kuin itse kehittämällään reseptillä.

Limppuja toimitettiin aluksi lähiseudun kauppoihin polkupyörällä. Pian tieto erinomaisen makuisesta ja pitkään säilyvästä limpusta kuitenkin levisi ja Anna alkoi toimittaa sitä soutaen Maalahdesta Vaasan satamaan. Vaasan kauppatorilla Anna limppuineen oli niin tuttu näky, että asiakkaat alkoivat kutsua saaristolaisleipää Maalahden Limppu -nimellä. Tämä nimi on säilynyt jo vuosisadan ajan.

Vaikka ohjakset ovat Bagar-Kallelta ja Annalta siirtyneet vuosien saatossa eteenpäin, on Maalahden Limppu jatkanut toimintaansa katkeamattomana yli vuosisadan ajan. Perinteiden säilyttäminen, perhe ja aito maku ovatkin toiminnassa keskeisiä arvoja, jotka tänä päivänä kulkeutuvat Suomen lisäksi myös Ruotsiin saaristolaisleivän muodossa. Toiveena on, että jokainen perhe saa luoda omia muistojaan Maalahden Limppu -saaristolaisleivän parissa.

Maukasta leipää kotimaisesta viljasta ilman säilöntäaineita tai maitoa

Maalahden Limppu -saaristolaisleivän taikina valmistetaan vielä tänäkin päivänä perinteitä kunnioittaen käsin, jotta jokainen voi maistaa palan yli vuosisadan mittaista perheleipomon tarinaa. Olipa kyseessä juhannus tai tavallinen arki, sopii tämä leipä jokaiseen hetkeen.

Limpussa käytetään vain kotimaista viljaa, eikä se sisällä maitoa eikä lisä- tai säilöntäaineita. Tämä vegaaninen herkkupala sopiikin moneen suuhun, ja sen maku vie kielen mennessään. Maista sinäkin ja olet osa pientä suurta Maalahden Limppu -perhettä.

Saaristolaisleipä on muutakin kuin pelkkää leipää

Happaman makea Maalahden Limppu -saaristolaisleipä on maukasta yksinään mutta sopii upeasti myös herkullisten ruokien monipuoliseksi raaka-aineeksi. Nyt kesän rientoihin Maalahden Limppu tarjoaa sinulle maukkaan kesäisen kolmen ruokalajin menun, joka on helppo toteuttaa ja nautinnollista hyvässä seurassa. Ota reseptit talteen alta.

Alkupala: Maalahden Toast Skagen

Ainekset:

  • 6 viipaletta Maalahden Limppu -saaristolaisleipää
  • öljyä tai voita paistamiseen
  • 200 g creme fraichea tai smetanaa
  • ½ dl majoneesia
  • 2 tl sinappia
  • ½ limen tai sitruunan mehu
  • 400 g isoja kuorittuja katkarapuja
  • ½ dl hienonnettua tilliä
  • ½ dl hienonnettua ruohosipulia
  • mustapippuria tai limepippuria myllystä
  • 6 salaatinlehteä tai kourallinen rucolaa

Koristeluun:

  • loput katkaravuista
  • mehua tai lohkoja limestä tai sitruunasta

Valmista ensin täyte: Sekoita creme fraichen tai smetanan joukkoon majoneesi, sinappi, limen tai sitruunan mehu, puolet sulatetuista ja hyvin valutetuista katkaravuista, pieneksi hienonnetut yrtit ja mustapippuria tai limepippuria myllystä. Tarkista maku.

Kuumenna öljy tai voi pannulla ja paista Maalahden Limppu -saaristolaisleivät rapeiksi molemmin puolin. Laita leipäviipaleet tarjoiluvadille ja nosta päälle salaatinlehti tai keko rucolaa.

Jaa katkarapuseos leipäviipaleille ja loput katkaravuista vielä koristeeksi. Koristele lime- tai sitruunaviipaleilla. Tarjoile heti.

Resepti: Hellapoliisi

Pääruoka: Kermainen lohikeitto Maalahden Limppu -krutongeilla

Ainekset:

  • 8 viipaletta Maalahden Limppu -saaristolaisleipää
  • 1 kg perunoita
  • 1 iso sipuli
  • 2–3 porkkanaa
  • 1 keskikokoinen palsternakka
  • 1 l vettä
  • 2 kasvis- tai kalaliemikuutiota
  • 10 maustepippuria
  • 1–2 laakerinlehteä
  • 700–800 g lohta tai kirjolohta
  • 5 dl kuohukermaa
  • 50 g voita
  • ½–1 ruukku tilliä

Lisäksi:

  • 2 rkl rypsiöljyä
  • 1 rkl hienonnettua tilliä

Kuori perunat, sipuli, porkkanat ja palsternakka. Leikkaa sopiviksi suupaloiksi.

Kiehauta vesi kasvis- tai kalaliemikuutioiden kanssa. Lisää juurekset, maustepippurit ja laakerinlehdet. Anna kiehua hiljalleen, kunnes kasvikset kypsyvät.

Leikkaa nahaton ja ruodoton lohi kuutioiksi. Lisää kuohukerma kattilaan ja kiehauta. Lisää joukkoon lohikuutiot, voi ja hienonnettu tilli. Kuumenna, kunnes kalat kypsyvät. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa.

Valmista seuraksi rapeat krutongit: Paloittele Maalahden Limppu -saaristolaisleivät pieniksi kuutioiksi. Sekoita joukkoon öljy ja hienonnettu tilli. Laita leipäkuutiot leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja paahda 200 °C asteessa rapeiksi. Tarjoile kalakeiton kaverina.

Resepti: Hellapoliisi

Jälkiruoka: Vaniljatrifle

Ainekset (4–6 annosta):

  • 150 g Maalahden Limppu -saaristolaisleipää
  • 1 dl tomusokeria
  • 1 tl vaniljasokeria

Vaniljakiisseli:

  • ½ l maitoa
  • 1 dl sokeria
  • 1 keltuainen
  • 2 rkl perunajauhoja
  • 1 rkl vaniljasokeria
  • (2 dl vaniljajäätelöä)
  • 200 g vadelmia
  • sitruunamelissaa
  • (muutama marenki)

Leikkaa saaristolaisleivät pieniksi muruiksi tai jauha tehosekoittimessa hienoksi tomusokerin ja vaniljasokerin kanssa. Mikäli leikkaat murut veitsellä, sekoita niiden joukkoon tomusokeri ja vaniljasokeri. Kuumenna pannu ja paahda murut rapeiksi käännellen. Jätä sivuun odottamaan.

Valmista vaniljakiisseli: Laita maito, sokeri, keltuainen, perunajauhot ja vaniljasokeri kattilaan tai kasariin ja kuumenna. Anna kiehahtaa, kunnes sakenee, mutta älä keitä. Tarkista maku. Sekoita halutessasi joukkoon vaniljajäätelöä.

Kokoa kiisselistä, vadelmista ja paahdetusta leipämurusta kerrosjälkiruoka. Koristele sitruunamelissalla ja murusta halutessasi joukkoon hieman marenkia. Tarjoile heti.

Resepti: Hellapoliisi

Lisää aiheesta