Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Lähimaksaminen yleistyy vauhdilla

Teksti:
Merja Laksola
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 21.8.2015
|
Muokattu: 31.8.2020
Yhä useampi maksaa alle 25 euron ostoksensa lähilukulaitteella ilman tunnuslukua. Lähimaksaminen onnistuu myös liki kaikissa S-ryhmän toimipaikoissa loppuvuodesta alkaen.

Lähimaksamista on kokeiltu kevään ja kesän aikana S-ryhmän marketeissa ja ABC-liikennemyymälöissä eri puolella Suomea. Kokeilut ovat nyt takana, ja loppuvuodesta alkaen lähimaksaminen tulee olemaan mahdollista lähes kaikissa S-ryhmän toimipaikoissa.

Osassa S-ryhmän ravintoloista alle 25 euron ostokset on voinut maksaa ilman tunnuslukua jo hyvän tovin.

"Viimeistään syyskuussa lähimaksu mahdollistuu lähes kaikissa ravintoloissa ja se otetaan käyttöön alueosuuskauppojen aikataulujen mukaan", IT-kehityspäällikkö Kirsti Kaskikari SOK IT-palveluista toteaa.

Helppoa ja nopeaa

Lähimaksaminen tapahtuu S-ryhmän toimipaikoissa lähimaksuominaisuudella varustetulla S-Etukortti Visalla kahdessa vaiheessa:

"Ensin kirjataan Bonus viemällä kortti maksupäätteen lähelle ja sen jälkeen pienet ostokset voi maksaa vain korttia näyttämällä", kehityspäällikkö Mia Laakso SOK Rahoituksesta opastaa.

Piloteista saadut kokemukset ovat olleet hyviä: asiointi nopeutuu huomattavasti ja kassajonot lyhenevät, kun vaihtorahan käsittely ja tunnuslukujen näpyttäminen jäävät pois.

Pilottikohteista vinkataan, että maltti on kuitenkin valttia maksutilanteessa: Bonuksen kirjauksen jälkeen olisi hyvä odottaa hetki, että ostoksen summa tulee näkyviin maksupäätteeseen. Korttia on myös maltettava pitää päätteen vieressä niin kauan, kunnes tulee ilmoitus maksun onnistumisesta.

Turvallisuus ennen kaikkea

Mia Laakso vakuuttaa, että lähimaksaminen on jopa perinteistä korttimaksamista turvallisempaa.

"Lähimaksussa kukaan ei voi saada tietoonsa korttisi tunnuslukua, koska sitä ei käytetä. Peräkkäisten lähimaksujen määrää on rajoitettu, ja myös tunnuslukua kysytään ajoittain. Näin varmistetaan, että kortti on oikean kortinhaltijan hallussa."

Lähimaksaminen perustuu samaan tekniikkaan kuin sirumaksaminen. Kortin ja maksupäätteen välinen dataliikenne on suojattu lyhyiden etäisyyksien tiedonsiirtoon tarkoitetun NFC (Near Field Communication) -tekniikan avulla.

Mikä lähimaksaminen?

Lähimaksaminen on maksamista, jossa lähilukuominaisuudella varustetulla kortilla voi maksaa pieniä, alle 25 euron ostoksia ilman tunnuslukua.

Näin maksat ilman tunnuslukua S-ryhmän toimipaikoissa lähimaksuominaisuudella varustetulla S-Etukortti Visalla:

  • kirjaa Bonus
  • odota hetki, että Bonus on kirjattu
  • maksa ostokset.

Lähimaksamiseen soveltuvan kortin ja maksupäätteen tunnistat tästä tunnuksesta:

Lisää aiheesta