Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Pääkaupunkiseudun osuuskauppavaalit ovat parhaillaan käynnissä. Vaaleilla valittava edustajisto edustaa kaikkia yli 630 000 HOK-Elannon asiakasomistajaa.

Millainen on sinun stadisi? Voit vaikuttaa äänestämällä osuuskauppavaaleissa

Teksti:
Leena Lukkari
Kuvat:
Getty Images, Lari Lappalainen
Julkaistu: 11.3.2020
|
Muokattu: 28.1.2021
HOK-Elannon toimitusjohtaja Veli-Matti Liimatainen toivoo, että mahdollisimman moni omistaja käyttäisi ääntään pääkaupunkiseudun osuuskauppavaaleissa. Vaalit ovat mielenkiintoiset, rantautuvathan monet uudet asiat ja kulutuksen trendit Suomeen juuri pääkaupunkiseudun kautta.

Miksi kannattaa äänestää pääkaupunkiseudun osuuskauppavaaleissa, HOK-Elannon toimitusjohtaja Veli-Matti Liimatainen?

”Koska omalla äänelläsi voit vaikuttaa osuuskaupan demokraattiseen päätöksentekoon. Osuuskaupan päätehtävä on tuottaa palveluja ja etuja asiakasomistajille eli jäsenille. Jos olet jäsen ja haluat, että S-ryhmän kaupat ja palvelut kehittyvät sinun toiveidesi mukaiseen suuntaan, kannattaa ehdottomasti äänestää. Antamalla äänesi ehdokkaalle, jolla on samankaltaisia toiveita ja ajatuksia kuin sinulla, ne myös suuremmalla todennäköisyydellä toteutuvat. Ehdokkaan valitsemisessa apunasi on vaalikone ihan niin kuin eduskuntavaaleissa.”

Mitä edustajisto tekee?

”Edustajisto edustaa kaikkia yli 630000 HOK-Elannon asiakasomistajaa. Edustajiston kokousten kautta johto pääsee kuulemaan omistajien ääntä, myös hiljaisempia signaaleja. Edustajistolla on lakisääteisten tehtävien eli esimerkiksi hallintoneuvoston nimeämisen ja tilinpäätöksen vahvistamisen lisäksi myös aloiteoikeus.

Johdossa kuuntelemme tarkasti edustajistossa käytävää keskustelua, koska siellä moni asia nousee esille jo ennen kuin se on valtavirtaa. Esimerkiksi ruoan verkkokaupasta keskusteltiin edustajistossa kauan ennen kuin se otettiin kokeiluun. Nyt se on jo arkipäiväinen palvelu, jonka varsinkin vanhukset, lapsiperheet ja liikuntarajoitteiset ovat ottaneet ilolla omakseen. HOK-Elannon edustajistolla on sikälikin erityinen rooli, että monet uudet asiat, ruokatrendit ja kulutuksen muutokset näkyvät ensimmäisinä juuri HOK-Elannon alueella.

Mihin asioihin edustajisto voi vaikuttaa?

”Menneiden edustajistojen työ on ollut voimakkaasti vaikuttamassa esimerkiksi siihen, kuinka paljon olemme panostaneet vastuullisuuteen. Viimeisen kymmenen vuoden aikana olemme pystyneet tehostamaan energiankulutustamme 30 prosenttia ja vähentämään ruokahävikkiä Prisma-, S-market- ja Alepa- ketjuissamme viidenneksellä.”

Mitä isoja asioita tapahtuu HOK-Elannon alueella seuraavan vaalikauden aikana?

”Toimialueemme asukasmäärä kasvaa tällä hetkellä lähes 20000:lla vuodessa. Se tarkoittaa uusia kaupunginosia ja väestökeskuksia. Osuuskaupalle se tarkoittaa valtavaa tarvetta palveluverkoston laajentamiselle, eli tulemme avaamaan paljon uusia kauppoja ja ravintoloita. Myös kulutuskäyttäytyminen on suuressa murroksessa. Sitä ohjaavat uudenlaiset eettiset arvot, ympäristökysymykset, terveysnäkökulmat ja rikastuva ruokakulttuurien kirjo. Muutos ei ole samanlainen joka paikassa, vaan enemmänkin eri alueiden kulutuskäyttäytyminen erilaistuu. Meidän on osattava mukautua vaikkapa siihen, että jossain kaupungissa tai kaupunginosassa korostuu luomu ja paikallisuus ja toisessa hinta.”

Miten osuuskaupat eroavat muista kaupoista?

”Voimme tehdä työtä pitkällä aikajänteellä, koska meidän tehtävämme ei ole voiton maksimointi, vaan palveluiden ja etujen tuottaminen HOK-Elannon alueen 630000 omistajalle. Meillä asiakkaat omistavat kaupat, ja siksi omistajat saavat Bonusta ostoistaan. Edustajisto on ainutlaatuinen kontaktipinta kuluttajan ja liiketoiminnan välissä. Tällaista loistavaa työkalua ei muilla kaupoilla ole.

Palvelun pitkäjänteinen kehittäminen näkyy esimerkiksi kotiinkuljetuspalvelun kehittämistyössä. Vaikka sen saaminen kannattavaksi on haasteellista, meidän ei ole tarvinnut lopettaa kehitystyötä. Kotiinkuljetukselle on selkeä tarve, ja osuuskauppa haluaa palvella asiakkaitaan. Se on tulevaisuutta, johon olemme valmiita satsaamaan. Tulevaisuutta ajatellen toivon, että mahdollisimman moni nuori innostuu käyttämään äänioikeuttaan. Myös oma 19-vuotias tyttäreni on ensimmäistä kertaa äänioikeutettu osuuskauppavaaleissa. Toivon kovasti, että hän käyttää äänensä.”

Millaista edustajistoa toivot?

”Omistajat valitsevat edustajiston, enkä minä halua vaikuttaa valintoihin mielipiteilläni. Olisi hyvä, että edustajisto olisi mahdollisimman kattava otos omistajista, jotta kaikenlaisten kuluttajien ääni kuuluisi myös edustajiston kokouksissa. Tarvitaan kaiken ikäisiä ihmisiä, ihmisiä eri koulutustasoilta, ammattikunnista, kulttuuritaustoista – taajamista ja ydinkeskustoista. Jokainen omistajan antama ääni on mukana ratkaisemassa edustajiston kokoonpanoa. Se on minulle tärkeintä.”

Osuuskauppavaalit

  • Edustajisto on osuuskaupan, eli pääkaupunkiseudulla HOK-Elannon, ylin päättävä elin. Lakisääteisten tehtävien lisäksi se tekee aloitteita esimerkiksi osuuskaupan palveluiden kehittämisestä.

  • Päättyneellä kaudella edustajisto keskusteli esimerkiksi tuotteiden pakkaamisen vähentämisestä, kotimaisten lähituottajien vihannesten ja kasvisten hankinnasta sekä sosiaalisesta työllistämisestä.

  • 60 edustajan edustajisto valitaan osuuskauppavaaleilla neljän vuoden välein. Ehdokkaita on HOK-Elannon alueella 1237. Äänioikeutettuja ovat 15 vuotta täyttäneet asiakasomistajat, jotka ovat liittyneet jäseneksi vuoden 2019 loppuun mennessä.

  • Äänestysaika on 26.3.–6.4.2020.

Lue lisää HOK-Elannon tekemisistä

Lisää aiheesta