Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Omistaja, laita nyt äänesi kuuluviin!

Teksti:
Merja Laksola
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 25.1.2016
|
Muokattu: 31.8.2020
Kymmenessä osuuskaupassa valitaan tänä vuonna uusi edustajisto. Äänestämällä myös sinä pääset vaikuttamaan oman osuuskauppasi toimintaan.

Edustajisto on asiakasomistajien äänitorvi osuuskaupan hallinnossa. Se tekee päätöksiä ja välittää osuuskaupan johdolle asiakasomistajien ideoita ja toiveita kaupan palveluiden parantamiseksi. Se toimii myös keskustelufoorumina johdon ja asiakasomistajien välillä.

Vähintään kahdesti vuodessa kokoontuvan edustajiston keskeisimpiä tehtäviä on vahvistaa osuuskaupan tilinpäätös ja myöntää vastuuvapaus toimitusjohtajalle, hallitukselle ja hallintoneuvostolle.

Edustajisto valitsee osuuskaupalle hallintoneuvoston, joka valvoo osuuskaupan liiketoimintaa ja päättää toiminnan huomattavasta supistamisesta tai laajentamisesta, vahvistaa strategian sekä valitsee osuuskaupalle hallituksen ja toimitusjohtajan.

Viestinviejä ja vaikuttaja

Osuuskauppa Hämeenmaan edustajiston ja hallintoneuvoston pitkäaikaiselle jäsenelle Juha Tuomelle on tärkeää tuoda sanaa kentältä ja päin vastoin.

"Liikun työssäni paljon. Jos tulee tilaisuus, kerron mielelläni osuustoiminta-aatteesta ja siitä, kuinka osuustoiminnallinen yritys toimii. Se ei ole aina itsestäänselvyys", Tuomi kertoo.

Antoisimmaksi hän sanoo kokevansa työn osuuskaupan hallintoneuvostossa, edustajiston ja hallituksen välissä, etenkin silloin, kun mietitään strategioita.

"Siinä pystyy vaikuttamaan aika perustavanlaatuisiin asioihin."

Millaiset omistajat, sellaiset edustajat

Edustajisto valitaan vaaleilla joka neljäs vuosi ehdolle asettuneista osuuskaupan jäsenistä eli asiakasomistajista. Jokaisella osuuskaupan asiakasomistajalla on vaaleissa yksi ääni. Äänestää voivat kaikki ennen vaalivuoden alkua osuuskaupan jäseniksi hyväksytyt ja 15 vuotta täyttäneet asiakasomistajat.

Jos sinulla on äänioikeus vaaleissa, saat äänestämisestä tietoa postitse hyvissä ajoin ennen vaaleja. Osuuskauppasi viestittää vaaleista toimipisteissään ja mahdollisesti äänestysalueella ilmestyvissä lehdissä sekä verkossa osoitteessa www.s-osuuskauppavaalit.fi.

Fakta

Vuonna 2016 järjestetään edustajistovaalit kymmenessä osuuskaupassa: Helsingin Osuuskauppa Elannossa, Osuuskauppa Suur-Savossa, Osuuskauppa PeeÄssässä, Osuuskauppa Maakunnassa, Pohjois-Karjalan Osuuskaupassa, Pirkanmaan Osuuskaupassa, Suur-Seudun Osuuskaupassa, Turun Osuuskaupassa, Osuuskauppa KPO:ssa ja -Osuuskauppa Varuboden-Osla Handelslagissa.

Lisää aiheesta