Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.
Smörrebröd ja muut ruokaisat leivät – Katso parhaat sandwich-reseptit!

Smörrebröd ja muut ruokaisat leivät – Katso parhaat sandwich-reseptit!

Teksti:
Vaasan
Kuvat:
Vaasan
Julkaistu: 12.9.2022
Muokattu: 12.9.2022
Tanskalainen avoin voileipä eli smörrebröd tunnetaan kaikkialla maailmassa. Kaupallinen yhteistyö / Vaasan

Ensimmäinen asia, joka tulee mieleen sanasta “voileipä” on usein kelmuun kääritty ruisleipä muutamalla juusto- ja kurkkusiivuilla. Voileipä onkin helppo matkaeväs ja nopea välipala, mutta se voi olla myös “oikeaa ruokaa” – niin ruokaisa, että käy jopa kokonaisesta ateriasta. Tanskalainen smörrebröd ja amerikkalainen clubhouse sandwich ovat varmasti tuttuja herkkuja matkakohteiden ruokalistoilta, ja niiden valmistaminen myös kotikeittiössä on helppoa ja nopeaa.

Perinteisessä smörressä on ruokaisia leivänpäällisiä niin yltäkylläisesti, ettei itse leipää juuri näy niiden alta. Tanskassa smörrebröd on suosittu lounasruoka, mutta sopivilla raaka-aineilla lastattuja leipiä voi toki tarjota myös juhlissa, illanistujaisissa tai jopa jälkiruokana.

Vaikka leivässä on täytteitä runsaasti, nautitaan smörrebrödiä myös silmillä. Tanskassa voileivän tekeminen onkin lähes oma taiteenlajinsa, jossa erilaiset täytteet ja levitteet asetellaan niin että kokonaisuus on herkullisen houkutteleva. Runsaiden päällysteidensä takia smörrebröd-leivät syödään yleensä lautaselta veitsellä ja haarukalla, mutta illanistujaisissa toimivat toki myös pienemmät suupalat.

Vain mielikuvitus on rajana täytteiden kanssa ja perinteisten kalasäilykkeiden ja -fileiden rinnalla kannattaa kokeilla myös erikoisempiakin makuja sesongin, juhlan teeman ja tietenkin makumieltymysten ja ruokavalion mukaan. Ruokaisampiin leipiin sopii parhaiten rukiinen, hieman tiiviimpi leipä, ja vaaleampi puolestaan toimii pohjana kevyemmille annoksille. Tässä inspiraation lähteeksi muutama helppo suosikkireseptimme, joilla loihdit ruokapöytääsi Nørrebron parhaiden smörrebröd-paikkojen tunnelman.

Vaasan Taika -tuoteperheestä löydät kaikkiin näihin sandwich-resepteihin taipuvat, runsaskuituiset leivät uusituissa pakkauksissa. Testaa myös taianomaisen herkullinen uusi Taika Paahtoleipä!

Smörrebröd-brunssi

Tee helpot smörrebrödit brunssille. Sipaise paahdetulle Vaasan paahtoleivälle kunnon kerros tuorejuustoa ja lastaa päälle haluamasi herkkupalat.

1. Kurkkusmörre: Vaasan paahtoleipä + Philadelphia + kurkku + sitruunakuori + tilli + syötävä kukka
2. Katkarapusmörre: Vaasan paahtoleipä + Philadelphia +mummon kurkku + katkarapu sitruunakuori + tilli
3. Munasmörre: Vaasan paahtoleipä + Philadelphia + keitetty kananmuna + retiisi + yrtit
4. Avokadosmörre: Vaasan paahtoleipä + Philadelphia + avokado + vihreä parsa + chili + sitruunamehu + yrtit
5. Viikunasmörre: Vaasan paahtoleipä + Philadelphia + briejuusto + salaatti + viikunat + marjat + kuivatut vadelmat
6. Lohismörre: Vaasan paahtoleipä + Philadelphia + graavilohi + keitetty kananmuna + tilli + sitruunankuori

Terveellinen lounas-sandwich

2 annosta

  • 4 viipaletta Vaasan paahtoleipää
  • 4 rkl Philadelphia-tuorejuustoa
  • 1-2 tl raastettua piparjuurta
  • 6 keitettyä vihreää parsaa
  • 1 dl keitettyjä herneitä tai edamame-papuja
  • 2 keitettyä kananmunaa
  • mustapippuria myllystä, suolaa
  • muutama oksa tilliä ja basilikaa
  • 2 tl paahdettuja pinjansiemeniä
  • Tarjoiluun: salaattia ja tillikastiketta

    1. Paahda leivät. Levitä niille Philadelphiaa. Raasta päälle piparjuurta.
    2. Leikkaa ja puolita parsat. Nosta ne leiville herneiden ja puolitettujen kananmunien kanssa. Rouhi päälle pippuria ja lisää ripaus suolaa.
    3. Viimeistele yrteillä ja pinjansiemenillä.
    4. Tarjoa salaatin kanssa. Voit halutessasi pirskotella leiville salaattiin tulevaa tillikastiketta.
    5. Vinkki: Lisää leivälle halutessasi ohuenohueksi viipaloitua raitajuurta. Huomoi, että raaka juures saattaa aiheuttaa herkkävatsaiselle oireita.

Vihreä salaatti

2 annosta

  • 5 dl babypinaattia
  • 100 g kirsikkatomaatteja
  • 1/2 pieni kurkku
  • Kastike
  • 1 ruukku tilliä
  • 3 rkl raastettua parmesaania
  • 1 rkl sitruunamehua
  • 1 rkl pinjansiemeniä
  • oliiviöljyä, suolaa, mustapippuria myllystä

    1. Tee ensin kastike. Hienonna tilli ja laita se tehosekoittimeen parmesaanin, sitruunamehun ja pinjansiementen kanssa. Käynnistä kone ja lisää öljyä ohuena nauhana sen verran, että saat melko juoksevan kastikkeen. Mausta suolalla ja pippurilla.
    2. Huuhtaise ja kuivaa pinaatit. Laita ne kulhoon. Puolita kirsikkatomaatit. Ota kurkusta juustohöylällä suikaleita. Laita pinaatin joukkoon. Tarjoa tillikastikkeen kanssa.
    3. Vinkki: Tillikastiketta tulee enemmän kuin salaattiin tarvitaan, mutta tarjoa loppu kastikkeesta leipien päällä, perunoiden kera tai vaikkapa kalan kastikkeena.

Klassinen klubivoileipä rakennetaan paahtoleipäviipaleista, joiden väliin ladotaan täytteitä mieltymyksen mukaan. Perinteisesti leipäkerroksia on kolme ja täytteenä on pekonia, kanaa ja salaattia. Leivän täytteenä voi myös loistavasti käyttää jääkaappiin jääneitä ruoan rippeitä, ja halutessasi voit myös tarjoilla leivän toastina eli paahdettuna.

Fresh lounas-sandwich

2 annosta

  • 4 viipaletta Vaasan paahtoleipää
  • 4 rkl Philadelphia-tuorejuustoa
  • 1 dl hienoksi raastettua punakaalia
  • suolaa, mustapippuria myllystä
  • 1 avokado
  • 2 tl sitruunamehua
  • 2 viipaletta pihvitomaattia
  • 4 salaatinlehteä
  • 100 g vuohenjuustoa pötköstä

    1. Paahda leivät. Levitä viipaleille Philadelphiaa.
    2. Raasta kaali. Mausta suolalla ja pippurilla. Kuori ja viipaloi avokado. Pirskottele päälle sitruunamehua tummumisen estämiseksi.
    3. Kerrosta leiville kaalia, avokadoa, tomaattia, viipaloitua vuohenjuustoa ja salaattia. Puolita leivät.

Ruokaisa illallinen

2 annosta

  • 1 pieni paprika
  • 1/2 pieni kesäkurpitsa
  • oliiviöljyä, suolaa, mustapippuria myllystä
  • 6 kpl pieniä falafelpyöryköitä (punajuuri tai maustamaton)
  • 6 viipaletta Vaasan paahtoleipää
  • 4 rkl Philadelphia-tuorejuustoa
  • 2 salaatinlehteä
  • muutama basilikanlehti
  • 2 rkl hummusta

    1. Tee paahdetut kasvikset. Viipaloi paprika. Poista siemenet ja valkoiset osat. Laita paprikat uunipellille. Valuta päälle hieman öljyä. Mausta suolalla ja pippurilla. Paista 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.
    2. Viipaloi kesäkurpitsat. Valuta päälle hieman öljyä. Mausta suolalla ja pippurilla. Nosta pellille paprikoiden viereen ja jatka paistamista noin 10 minuuttia tai kunnes kasvikset ovat kypsiä ja saaneet väriä. Poista paprikoista halutessasi kuori.
    3. Laita falafelit uuniin noin 5 minuutiksi, tai kunnes ne ovat lämpimiä.
    4. Paahda leivät paahtimella, pannulla tai uunissa. Levitä leiville Philadelphiaa.
    5. Kerrosta leiville salaattia, basilikaa, paahdettuja kasviksia, hummusta ja falafeleja. Nosta leivät päällekkäin. Tarjoa sellaisenaan tai vihreän salaatin kanssa.

Koko perheen iltapala-sandwichit

2 annosta

  • 6 viipaletta Vaasan paahtoleipää
  • 6 rkl Philadelphia-tuorejuustoa
  • 4 pientä salaatinlehteä
  • 8 kurkkuviipaletta
  • 4 viipaletta maukasta juustoa
  • 8 ohuenohutta viipaletta kalkkunaleikkelettä
  • 2 rkl punajuurihummusta

    1. Paahda leivät paahtimella tai pannulla.
    2. Voitele leivät Philadelphialla. Asettele leiville salaattia, kurkkua, juustoa, kalkkunaleikettä ja hummusta. Nosta leivät päällekkäin. Leikkaa kolmioiksi. Kiinnitä halutessasi tikulla ja koristele basilikanlehdellä.

Lisää aiheesta