Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Tänään on hyvä päivä tumpata elämäsi viimeinen tupakka. Näin onnistut!

Teksti:
Nicotinell
Kuvat:
Nicotinell
Julkaistu: 2.8.2023
|
Muokattu: 2.8.2023
Kaupallinen yhteistyö / Nicotinell. Harva nykypäivän tupakoija osasi ensimmäinen tupakka huulillaan arvata, kuinka vaikeaa on tumpata elämän viimeinen tupakka. Älä jää yksin koukuttavan savupilven laitamille vaan lue pari täsmävinkkiä lopettamiseen – ja muista vaikeina hetkinä, että jo 28 päivän ero tupakasta viisinkertaistaa mahdollisuutesi lopettaa kokonaan.

Anna alkavien syystuulten viedä käryt lopullisesti mennessään

Suomalaiset ovat siirtyneet koko 2000-luvun ajan kohti savuttomampaa elämää, mutta silti noin 14 % 20–64-vuotiaista elää yhä päivittäisen savupilven keskellä. Kun syksy puhaltaa muutoksen tuulet kasvoillemme, on hyvä hetki antaa niiden viedä myös käryt mennessään.

Tupakoinnin lopettaminen on suuri haaste, mutta onneksi apua lopulliseen tumppaaminen on saatavilla. Siksi paras päivä lopettaa tupakointi ei olekaan huomenna – se on tänään.

Nikotiinikorvaushoito helpottaa tupakoinnin lopettamista tutkitusti

Olet ehkä jo kerran, kaksi tai kolmekin kertaa yrittänyt lopettaa tupakointia. Joinain kertoina päätöksesi on kestänyt vain tunteja, toisina jopa vuosia. Älä kuitenkaan anna mahdollisten epäonnistumisten lannistaa – olosuhteet eivät kenties olleet kohdillaan aiemmilla yrityksillä.

Lopettaminen ei ole helppoa, mutta tupakasta pääsee lopulta irti. Haasta itsesi lopettamaan tupakointi ensin kuukaudeksi ja sitten toiseksi, kunnes tupakanhimo helpottuu päivä päivältä. Haasta mukaan myös ystäväsi, sillä yhdessä lopettaminen onnistuu parhaiten.

Lopettamisen kanssa ei tarvitse pärjätä vain mielen lujuudella, sillä nikotiinikorvaushoitoon on saatavilla tuotteita moneen makuun. Nicotinell-korvaushoitotuotteista löytyy eri makuisia imeskelytabletteja ja lääkepurukumeja sekä depotlaastareita.

Tutkimustietoa laajasti koostanut selvitys osoittaa, että nikotiinikorvaushoidot lisäävät mahdollisuutta onnistua jopa 50–60 %:lla. Tähän tulokseen pääsi esimerkiksi tohtori Jamie Hartmann-Boycen johtama ryhmä vuonna 2018 yli sadan tutkimuspaperin perusteella.

Pyydä ja ota vastaan tukea lopettamiseen

Lopullinen tumppaaminen onnistuu parhaiten, kun kaikki edellytykset ovat kohdallaan. Ota huomioon ainakin seuraavat tekijät ja kannustimet:

  • Tupakoinnin lopettaminen kannattaa ajoittaa oikein, minkä vuoksi sinun on hyvä asettaa aikataulu ja välitavoitteita. Pian alkava syksy on todellinen mahdollisuus.
  • Kerro tavoitteestasi kaikille läheisillesi. Voit saada tukea ja kannustusta, kun vain pyydät ja olet valmis ottamaan sitä vastaan.
  • Asiantuntijoiden apuun on hyvä luottaa. Puhu terveydenhuollon ammattilaisten kanssa, jotta saat vinkkejä etenemiseen.
  • Tutki tapojasi, käy läpi arkirutiinejasi ja mieti, miten ne liittyvät tupakointiisi. Näin voit löytää tapoja muuttaa niitä, jolloin mahdollisuutesi päästä tavoitteeseen helpottuu.
  • Et ole haasteesi kanssa yksin. Liity vertaistukiryhmiin, joita löytyy ainakin verkosta ja sosiaalisen median kautta – tai perusta ryhmä vaikka itse.
  • Mieti myös tätä: kun olet pysynyt erossa tupakasta 28 päivää, olet viisinkertaistanut mahdollisuutesi lopettaa kokonaan.

Yritätkö lopettaa tupakoinnin? Klikkaa tästä ja opi lisää.

Savuton Suomi 2030 -tavoite näyttää hidastuneen

Vaikka tupakointi vähenee Suomessa, on kehitys monilta osin hidastunut. THL:n tilastoista voidaankin löytää pari harmillista yllätystä:

Kymmenen viime vuoden aikana aikuisväestön tupakointi on pääsääntöisesti vähentynyt, mutta kehitys näyttää pysähtyneen vuonna 2018, jolloin 20–64-vuotiaista miehistä tupakoi päivittäin noin 15 % ja naisista 13 % (yhteensä 14 %). 14–20-vuotiaiden päivittäinen tupakointi on kuitenkin edelleen vähentynyt: vuonna 2019 pojista tupakoi 7 % ja tytöistä 6 %. Kymmenen vuotta aiemmin vastaavat osuudet olivat pojilla 21 % ja tytöillä 17 %.

Suomen virallinen tavoite on savuton yhteiskunta vuoteen 2030 mennessä. Tällä tahdilla emme pääse määräaikaan mennessä kokonaan eroon tupakasta, sillä tupakkatuotteiden käyttö vähenee miehillä 4 %:n ja naisilla noin 5 %:n vuosivauhtia. Jotta vuoden 2030 tavoite toteutuisi, pitäisi lukujen olla miehillä 11 % ja naisilla 6 %.

Tämän takia myös tupakoinnin hinta meille kaikille pysyy miljarditasolla. Arvioiden mukaan tupakoinnin seurausten takia kuolee joka vuosi tuhansia suomalaisia. Veronmaksajille kertyy laskua ainakin miljardi euroa, mutta kovinta hintaa maksavat tietenkin ne, jotka sairastuvat tai menettävät henkensä – tai läheisensä – tupakointiin liittyvien haittojen takia.

Aloita sinäkin syksy savuttomasti ja tumppaa elämäsi viimeinen tupakka tänään Nicotinellin korvaushoitotuotteiden avulla.

Lähteet: thl.fi, savutonsuomi.fi, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29852054/ ja hse.ie

Nicotinell-nikotiinikorvaushoitovalmisteet avuksi tupakoinnin lopettamisen yhteydessä esiintyviin vieroitusoireisiin. Sisältää nikotiinia. Tutustu huolellisesti pakkausselosteeseen ja noudata annosteluohjeita. Ei alle 18-vuotiaille eikä tupakoimattomille. Ei lasten ulottuville eikä näkyville. Älä tupakoi samanaikaisesti, kun käytät Nicotinellia. Älä käytä Nicotinellia, jos olet yliherkkä jollekin valmisteiden sisältämistä aineista tai et tupakoi. Haittavaikutuksena voi esiintyä huimausta, päänsärkyä, ruuansulatuskanavan ja nielun alueen oireita, yskää, unettomuutta, purukumia käytettäessä purentalihaksen kipua, laastaria käytettäessä myös ihoärsytystä. Jos sinulla on sydän- tai verenkiertoelimistön sairaus, diabetes, jokin muu sairaus tai olet raskaana tai imetät, keskustele hoidosta lääkärin kanssa. Itsehoitolääke. Valmisteyhteenvetojen lyhennelmä 23.11.2020. Perustuu 04/2020 – 08/2020 päivättyihin valmisteyhteenvetoihin. Lisätiedot: GlaxoSmithKline Consumer Healthcare Finland Oy, puh: 0800 77 40 80, s-posti: scanda.consumer-relations@gsk.com. Tavaramerkit ovat GSK-konsernin omistamia tai sille lisensoituja. ©2021 GSK tai lisenssinhaltija. 04/2021, PM-FI-NICOT-21-00040

Lisää aiheesta