Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Näin valmistaudut jouluun – ota avuksi tämä joulun muistilista

Teksti:
Marita Joutjärvi
Kuvat:
Piia Arnould
Julkaistu: 10.10.2019
|
Muokattu: 18.11.2024
Nauti joulun valmisteluista pitkän kaavan mukaan. Hyvissä ajoin tehdyt valmistelut antavat rauhan juhlamielelle ja pääset nauttimaan joulun tuoksuista ja mauista pitkin loppuvuotta.

Muista jo marraskuussa

  • Hanki tai askartele joulukalenterit.
  • Tee lista hankittavista joululahjoista. Varaa lahjapaperia ja nauhoja. Varaa joulupukki. Osta tai askartele joulukortit.
  • Leivo pakastimeen karjalanpiirakoita joulun pyhiksi, itsenäisyyspäiväksi ja pikkujouluksi.
  • Pikkujouluaika on oiva hetki joulutorttukarkeloille. Paistakaa torttuja eri taittotyyleillä ja eri hillosilmillä. Nauttikaa vastapaistettujen leivonnaisten rapeudesta joululaulujen tahtiin. Järjestä samalla ystäville glögitesti ja valitkaa joulun paras juoma.
  • Korista kotia pikkuhiljaa. Tarkista, toimivatko valosarjat ja löytyykö kaapista kynttilöitä ja lautasliinoja. Entä kuusenkoristeet?
  • Käy joulukadun avajaisissa ja piipahda myyjäisissä tekemässä löytöjä.
  • Juttele joulun viettäjien kanssa: pohtikaa yhdessä, mikä tekee teille joulun. Mistä ruoista ei voi luopua ja mistä taas voi? Jakakaa tekemisiä ja sopikaa, kuka tuo joulupöytään mitäkin.

Mikä tekee joulun? Mistä ruoista ja tavoista ei voi luopua ja mistä taas voi?

Joulukuun ensimmäisellä viikolla

  • Adventtiaika alkaa ensimmäisenä adventtisunnuntaina. Adventtitraditioon kuuluu kynttilän sytyttäminen jokaisena adventtisunnuntaina. Vietä ensimmäisenä adventtina piparipäivä! Piparit säilyvät tiiviissä purkissa useita viikkoja. Tee lasten kanssa piparitalo — tai vaikkapa kokonainen kylä.
  • Keittele joulukaramelleja ja sinappia valmiiksi. Ilahduta ruokalahjalla ja paketoi osa namuista ja sinapista lahjoiksi.
  • 6.12. vietettävä itsenäisyyspäivä on hyvä päivä rauhoittumiseen ja joulukorttien kirjoittamiseen. Tarkista pakettien ja korttien viimeiset lähetyspäivät postin joulusivuilta.
  • 8.12. on suomalaisen musiikin ja Jean Sibeliuksen päivä. Nauti upean säveltäjämme musiikista glögiä siemaillen.
  • Osta joulunpyhiksi pikkunaposteltavia, kuten pähkinöitä, manteleita ja suklaakonvehteja.

Joulukuun toisella viikolla

  • Nyt on paras hetki joululeivontaan. Tee lempipikkuleipiäsi tiiviisiin rasioihin tai pakastimeen. Leivo tekeytymistä vaativat kahvikakut, kuten taateli- ja hedelmäkakut. Hedelmäkakut kannattaa pakata tiiviisti ja säilyttää viileässä; maut vain tekeytyvät paremmiksi parin viikon säilytyksessä. Pehmeät kahvikakut, kuten maustekakut tai tiikerikakut, kannattaa pakastaa jouluksi. Nyt on myös hyvä aika leipoa pullaa ja pakastaa kauneimmat joulunpyhiä varten.
  • Leivo myös saaristolaisleipä tai sämpylät pakastimeen. Jos aiot tehdä jouluksi kakun, pohjan voi leipoa valmiiksi pakkaseen.
  • Vietä laatikkolauantai. Kolmas adventtiviikonloppu on oiva hetki valmistaa joululaatikot pakastimeen.
  • 13.12. on Lucian päivä. Nautiskele edellisenä viikonloppuna tehtyjä piparkakkuja kauneimpia joululauluja kuunnellen.

Viikko ennen joulua

  • Paketoi lahjat. Nyt on hyvä tehdä viimeinen varmistus: onko vielä jokin joululahja hankkimatta?
  • Neljäntenä adventtiviikonloppuna voi valmistella joulukaloja. Laita kalat marinointiliemeen tekeytymään. Mausteliemessä marinoidut kalat säilyvät hyvinä noin reilun viikon verran. Graavatut kalat säilyvät jääkaappilämmössä noin viisi päivää.
  • Kinkun koosta riippuen, ota se sulamaan jääkaappiin hyvissä ajoin. Muista myös suunnitella joulupöytään kasvissyöjille maistuvat tarjottavat.
  • Suunnittele joulun jälkiruoka.
  • Tee jäädykkeet valmiiksi pakastimeen.
  • Hanki pyhiksi maidot, piimät ja muut tuoretuotteet.

Aatonaattona

Aattona

  • Ota ennakkoon pakastetut leivonnaiset aamusta sulamaan.
  • Voit paistaa kinkun aattona, jolloin sen voi nostaa lämpimänä suoraan joulupöytään.
  • Herkutelkaa aattoaamuna riisipuurolla. Puuron voit tehdä myös vegaanisena. Muista manteli!
  • Nauttikaa lounaaksi joulun kalapöytä. Näin voi jakaa aaton herkut pitkin päivää.
  • Päivällisenä maistuvat sitten kinkku, laatikot ja salaatit.
  • Nosta jäädyke pakastimesta pehmenemään puoli tuntia ennen herkuttelua.
  • Jos jotain on unohtunut, katso vinkit nopeisiin ruokiin, jotka ehdit tehdä vielä aattona.

HYVÄÄ JOULUA!

Joulun parhaat makuelämykset – katso reseptit ja ideat vuoden rakkaimpaan juhlaan

Löydä oma joulunviettotyylisi ja nauti vuoden ihanimmasta ajasta itsesi näköisellä tavalla.

Lisää aiheesta