Näin valmistaudut jouluun – ota avuksi tämä joulun muistilista - Yhteishyvä
Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Näin valmistaudut jouluun – ota avuksi tämä joulun muistilista

Jouluvalmistelut

Nauti joulun valmisteluista pitkän kaavan mukaan. Hyvissä ajoin tehdyt valmistelut antavat rauhan juhlamielelle ja pääset nauttimaan joulun tuoksuista ja mauista pitkin loppuvuotta.

Jaa Somessa
Teksti
Marita Joutjärvi
Kuvat
Piia Arnould

Muista jo marraskuussa

  • Hanki joulukalenterit tai askartele itse.
  • Tee lista hankittavista joululahjoista. Varaa lahjapaperia ja nauhoja. Varaa joulupukki. Osta tai askartele joulukortit.
  • Leivo pakastimeen karjalanpiirakoita joulun pyhiksi, itsenäisyyspäiväksi ja pikkujouluksi.
  • Pikkujouluaika on oiva hetki joulutorttukarkeloille. Paistakaa torttuja eri taittotyyleillä ja eri hillosilmillä. Nauttikaa vastapaistettujen leivonnaisten rapeudesta joululaulujen tahtiin.
  • Järjestä ystäville glögitesti ja valitkaa joulun paras juoma.
  • Korista kotia pikkuhiljaa ja jo hyvissä ajoin jouluun. Tarkista, toimivatko valosarjat ja löytyykö kaapista kynttilöitä ja lautasliinoja. Entä kuusenkoristeet?
  • Käy joulukadun avajaisissa ja piipahda myyjäisissä tekemässä löytöjä.
  • Hyvissä ajoin on myös hyvä jutella joulun viettäjien kanssa ja pohtia yhdessä, mikä tekee teille joulun. Mistä ruoista ei voi luopua ja mistä taas voi? Jokaiselle pitäisi löytyä listalta jokin oma ehdoton joulun tuoja. Jakakaa tekemisiä ja sopikaa, kuka tuo joulupöytään mitäkin.

Mikä tekee joulun? Mistä ruoista ei voi luopua ja mistä taas voi?

Joulukuun ensimmäisellä viikolla

  • Sunnuntai 1.12. adventtiaika alkaa. Adventtitraditioon kuuluu kynttilän sytyttäminen jokaisena adventtisunnuntaina. Vietä ensimmäisenä adventtina piparipäivä! Piparit säilyvät tiiviissä purkissa useita viikkoja. Tee lasten kanssa piparitalo — tai vaikkapa kokonainen kylä.
  • Keittele joulukaramelleja ja sinappia valmiiksi. Ilahduta ruokalahjalla ja paketoi osa namuista ja sinapista lahjoiksi. Sinappi säilyy tiiviissä purkissa jääkaapissa hyvänä kuukauden verran. Karamellit säilyvät yleensä joitakin viikkoja.
  • Perjantai 6.12. itsenäisyyspäivä on hieno päivä rauhoittua ja kirjoittaa joulukortit valmiiksi linnan juhlia katsellessa. Tarkista pakettien ja korttien viimeiset lähetyspäivät postin joulusivuilta.
  • Lauantai 7.12. on loistopäivä joululeivontaan. Tee lempipikkuleipiäsi tiiviisiin rasioihin tai pakastimeen. Leivo tekeytymistä vaativat kahvikakut, kuten taateli- ja hedelmäkakut. Hedelmäkakut kannattaa pakata tiiviisti ja säilyttää viileässä; maut vain tekeytyvät paremmiksi parin viikon säilytyksessä. Pehmeät kahvikakut, kuten maustekakut tai tiikerikakut, kannattaa pakastaa jouluksi.
  • Sunnuntai 8.12. on suomalaisen musiikin ja Jean Sibeliuksen päivä. Sytytä toinen adventtikynttilä. Nauttikaa upean säveltäjämme musiikista ja maistelkaa lauantain leivontapäivän antimia jonkin uuden glögimaun kera.

Joulukuun toisella viikolla

  • Perjantai 13.12. Lucian päivä. Pidä joulun pullapäivä kuunnellen kauneimpia joululauluja. Pakasta kauneimmat pullat jouluksi. Leivo saaristolaisleipä tai sämpylät pakastimeen. Jos aiot tehdä jouluksi kakun, pohjan voi leipoa valmiiksi pakkaseen.
  • Vietä laatikkolauantai. Kolmas adventtiviikonloppu on oiva hetki valmistaa pakastimeen niin porkkana- kuin lanttulaatikot.
  • Varaa joulunpyhiksi pikkunaposteltavia, kuten pähkinöitä, manteleita ja suklaakonvehteja.
  • Paketoi lahjat. Nyt on hyvä tehdä viimeinen varmistus: onko vielä jokin joululahja hankkimatta?

Viikko ennen joulua

  • Neljäntenä adventtiviikonloppuna voi valmistella joulukaloja. Laita kalat marinointiliemeen tekeytymään. Mausteliemessä marinoidut kalat säilyvät hyvinä noin reilun viikon verran. Graavatut kalat säilyvät jääkaappilämmössä noin viisi päivää.
  • Kinkun koosta riippuen, ota se sulamaan jääkaappiin hyvissä ajoin.
  • Suunnittele joulun jälkiruoka. Jäädykkeen voi tehdä valmiiksi pakastimeen.
  • Hanki pyhiksi maidot, piimät ja muut tuoretuotteet.

Aatonaattona

Aattona

  • Ota ennakkoon pakastetut leivonnaiset aamusta sulamaan.
  • Voit paistaa kinkun aattona, jolloin sen voi nostaa lämpimänä suoraan joulupöytään.
  • Herkutelkaa aattoaamuna riisipuurolla. Puuron voit tehdä myös vegaanisena, esimerkiksi kookosmaitoon. Muista manteli!
  • Nauttikaa lounaaksi joulun kalapöytä. Näin voi jakaa aaton herkut pitkin päivää.
  • Päivällisenä maistuvat sitten kinkku, laatikot ja salaatit.
  • Nosta jäädyke pakastimesta pehmenemään puoli tuntia ennen herkuttelua.

HYVÄÄ JOULUA!

Katso kaikki jouluun

Julkaistu: 10.10.2019
Muokattu: 18.11.2019
Jaa Somessa