Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Piparkakkutaikina ja piparkakkutalon kokoaminen

Fork and knife
1 Kappaletta
Fork and knife
1 Kappaletta
Tämän reseptin mukaan piparkakkutaikinan teko ja piparkakkutalon kokoaminen on erittäin helppoa! Tulosta piparkakkutalon kaava leipomisen helpottamiseksi. Saat myös vinkkejä piparkakkutalon koristelemiseen kuorrutteella ja makeisilla.

Ainekset

Taikina

200 g
Margariinia
1 dl
Tummaa siirappia
3 dl
Sokeria
2 tl
Kanelia
1 rkl
Piparkakkumaustetta
1 - 2 tl
Inkivääriä
2 kpl
Kananmunaa
1 1/2 tl
Soodaa
1 l
Vehnäjauhoja

Liimaukseen

2 dl
Sokeria

Koristeluun

1 kpl
Kananmunan valkuainen
3 - 4 dl
Tomusokeria

Reseptin ainekset S-kaupat-verkkokaupasta

Valmistus

1

Paloittele margariini kattilaan. Lisää siirappi, sokeri ja mausteet. Anna seoksen kiehahtaa ja sekoittele, kunnes sokeri sulaa. Anna jäähtyä haaleaksi.

200 g
Margariinia
1 dl
Tummaa siirappia
3 dl
Sokeria
1 rkl
Piparkakkumaustetta
1 - 2 tl
Inkivääriä
2 tl
Kanelia
2

Vatkaa kananmunien rakenne rikki. Lisää munaa vähän kerrallaan hyvin sekoittaen jäähtyneeseen siirappiseokseen.

2 kpl
Kananmunaa
3

Sekoita sooda jauhoihin. Lisää jauhot taikinaan hyvin sekoittaen. Sekoita ensin puuharukalla, sitten käsin.

1 1/2 tl
Soodaa
1 l
Vehnäjauhoja
4

Painele taikina jauhotetun leivinpaperin päälle levyksi, kääri paketiksi paperin tai kelmun avulla. Anna taikinan kiinteytyä ja maustua jääkaapissa mielellään seuraavaan päivään.

5

Jauhota leivinpöytä. Ota noin 1/3 taikinasta kerrallaan ja pehmitä taikinaa käsillä painellen. Kauli taikinapala kevyesti pyöritellen noin 3 millimetrin paksuiseksi levyksi. Käytä tarvittaessa jauhoja apuna sekä taikinan alla että päällä.

6

Leikkaa taikinasta kaavoja apuna käyttäen mökin osat joko taikinapyörällä tai pizzaleikkurilla. Tee osasta taikinaa alusta mökille. Ylimääräisestä taikinasta voit tehdä esimerkiksi tähtiä tai sydämiä talon katon koristeeksi ja pihakuusen.

7

Paista isoja osia leivinpaperoidulla pellillä 150-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia ja pieniä 175-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Jäähdytä osat tasaisella alustalla.

8

Sekoita valkuais-tomusokerikuorrutus. Pane kuorrutus joko pursotinpussiin tai tavalliseen paksuun muovipussiin ja leikkaa yksi pussin kulmista pois. Anna kuivua täysin. Pursota koristeet.

1 kpl
Kananmunan valkuainen
3 - 4 dl
Tomusokeria
9

Kuumenna sokeria paistinpannussa, kunnes se sulaa. Varo polttavan kuumaa sokeria. Kasta yhteen liitettävien osien reunat kuumaan sokeriin. Viimeistele talo vielä tarvittaessa sokerikuorrutuksella ja liimaa sillä koristeeksi karamelleja ja/tai nonparelleja. Talon saumat voi viimeistellä sokerikuorrutuksella.

2 dl
Sokeria
10

Kokoamisjärjestys:

  • Yhdistä yksi pitkä sivu ja päätyosa. Kiinnitä alustaan.
  • Yhdistä toinen pitkä sivu ja päätyosa. Kiinnitä alustaan ja toiseen sivu-päätypariin.
  • Lisää päätykolmiot.
  • Lisää ikkunaluukut.
  • Lisää yksi katon osa. Levitä lusikalla sokeriliimaa kattopalan sisäpäätyihin ja paina kattopala paikoilleen. Lisää toinen katon osa. Lisää sokeriliimaa lusikalla kattopalojen väliin katon harjalle.

Tupsauta valmiin talon pinnalle halutessasi vielä tomusokerilunta. Käytä apuna esimerkiksi teesihtiä, jonka täytät tomusokerilla ja jota kopauttelet varovaisesti lusikalla. Lopuksi voit vielä laittaa pumpulia piparkakkutalon savupiippuun tai asetella joulutonttukoristeita talon pihamaalle. Voit tehdä myös pieniä piparialustoja ja rakentaa niille lumilyhdyn pyöreistä makeisista.

Miltä maistui?
Resepti:
Taina Salovaara
Kuvat:
Laura Riihelä
Julkaistu: 26.11.2014
|
Muokattu: 17.1.2022

Ravintosisältö

Tämäkin resepti on suunniteltu hyvinvointiasi ajatellen.

Annos

100g

6745

28227

140,0 g

36,0 g

1251,0 g

778,0 g

23,0 g

94,0 g

2,8 g

Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Valmistettaessa ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle, tarkista tuotteiden sopivuus pakkausmerkinnöistä.

Ravintolaskelmassa ei huomioitu:

2 tl Kanelia,

1 rkl Piparkakkumaustetta,

1 - 2 tl Inkivääriä,

1,5 tl Soodaa.

Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli