Karjalanpiirakat
Useita tunteja (josta noin 1,5 tuntia aktiivista)

Nappaa talteen!
Perinteisissä karjalanpiirakoissa maistuu rukiinen kuori ja pehmeä riisipuuro. Tällä karjalanpiirakkareseptillä teet itse herkullisimmat riisipiirakat.
| Puuro | |
|---|---|
| 2 dl | vettä |
| 2 dl | puuroriisiä |
| 1 l | maitoa |
| 1 tl | suolaa |
| 50 g | voita |
| 1 kpl | kananmuna |
| Taikina | |
| 2 dl | vettä |
| 1 tl | suolaa |
| 3 dl | ruisjauhoja |
| 2 dl | vehnäjauhoja |
| 1 rkl | rypsiöljyä |
| Voiteluun | |
| 1 1/2 dl | vettä |
| 50 g | voita |
- 1.
Keitä täytepuuro. Kiehauta vesi, sekoita joukkoon riisit. Keitä miedolla lämmöllä sekoittaen, kunnes vesi on imeytynyt riiseihin. Lisää maito. Kuumenna kiehuvaksi ja hauduta puuroa miedolla lämmöllä välillä sekoittaen noin 40 minuuttia. Mausta suolalla ja lisää voi. Anna jäähtyä. Sekoita muna jäähtyneen puuron joukkoon.
- 2.
Valmista taikina sekoittamalla vesi, suola, jauhot ja öljy napakaksi taikinaksi.
- 3.
Pyörittele taikinasta tanko. Jaa tanko 30 tasakokoiseksi palaksi. Pyörittele palat palloiksi ja litistä kämmenellä litteiksi. Jauhota palat ja peitä kulholla tai kelmulla, etteivät ne kuivu.
- 4.
Jauhota leivinpöytä reilusti ruisjauhoilla. Kauli taikinapalat piirakkapulikalla ohuiksi, halkaisijaltaan noin 13 cm:n kokoisiksi kiekoiksi. Pyöritä pulikkaa niin, että kuori pyörii sen alla. Pinoa pohjat limittäin päällekkäin ja ripottele jauhoja väliin. Peitä kelmulla tai kulholla.
- 5.
Aloita täyttäminen harjaamalla kuoret puhtaiksi jauhoista. Annostele runsas ruokalusikallinen täytettä pohjien päälle. Levitä täyte lähes reunoille asti. Käännä reunoja täytteen päälle. Rypytä piirakat keskikohdasta ylöspäin etusormilla vetäen tai peukalon ja etusormen avulla. Käännä ja rypytä loppuun.
- 6.
Nosta piirakat kevyesti jauhotetulle pellille vieri viereen. Paista 250-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Älä käytä leivinpaperia.
- 7.
Kiehauta vesi ja voi. Sivele piirakat voi-vesiseoksella ja lado päällekkäin. Voit myös kastaa piirakat voi-vesiseoksessa. Peitä leivinpaperilla ja pyyheliinalla, jotta kuori pehmenee.
Karjalanpiirakat
arvosana4/5
Useita tunteja (josta noin 1,5 tuntia aktiivista)
Perinteisissä karjalanpiirakoissa maistuu rukiinen kuori ja pehmeä riisipuuro. Tällä karjalanpiirakkareseptillä teet itse herkullisimmat riisipiirakat.
Ainekset
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
Puuro | |
| 2 dl | vettä |
| 2 dl | puuroriisiä |
| 1 l | maitoa |
| 1 tl | suolaa |
| 50 g | voita |
| 1 kpl | kananmuna |
Taikina | |
| 2 dl | vettä |
| 1 tl | suolaa |
| 3 dl | ruisjauhoja |
| 2 dl | vehnäjauhoja |
| 1 rkl | rypsiöljyä |
Voiteluun | |
| 1 1/2 dl | vettä |
| 50 g | voita |
Valmistus (Uuni 250°C)
- 1
Keitä täytepuuro. Kiehauta vesi, sekoita joukkoon riisit. Keitä miedolla lämmöllä sekoittaen, kunnes vesi on imeytynyt riiseihin. Lisää maito. Kuumenna kiehuvaksi ja hauduta puuroa miedolla lämmöllä välillä sekoittaen noin 40 minuuttia. Mausta suolalla ja lisää voi. Anna jäähtyä. Sekoita muna jäähtyneen puuron joukkoon.
Määrä Ainesosa 2 dl vettä 2 dl puuroriisiä 1 l maitoa 1 tl suolaa 50 g voita 1 kpl kananmuna - 2
Valmista taikina sekoittamalla vesi, suola, jauhot ja öljy napakaksi taikinaksi.
Määrä Ainesosa 2 dl vettä 1 tl suolaa 3 dl ruisjauhoja 2 dl vehnäjauhoja 1 rkl rypsiöljyä - 3
Pyörittele taikinasta tanko. Jaa tanko 30 tasakokoiseksi palaksi. Pyörittele palat palloiksi ja litistä kämmenellä litteiksi. Jauhota palat ja peitä kulholla tai kelmulla, etteivät ne kuivu.
- 4
Jauhota leivinpöytä reilusti ruisjauhoilla. Kauli taikinapalat piirakkapulikalla ohuiksi, halkaisijaltaan noin 13 cm:n kokoisiksi kiekoiksi. Pyöritä pulikkaa niin, että kuori pyörii sen alla. Pinoa pohjat limittäin päällekkäin ja ripottele jauhoja väliin. Peitä kelmulla tai kulholla.
- 5
Aloita täyttäminen harjaamalla kuoret puhtaiksi jauhoista. Annostele runsas ruokalusikallinen täytettä pohjien päälle. Levitä täyte lähes reunoille asti. Käännä reunoja täytteen päälle. Rypytä piirakat keskikohdasta ylöspäin etusormilla vetäen tai peukalon ja etusormen avulla. Käännä ja rypytä loppuun.
- 6
Nosta piirakat kevyesti jauhotetulle pellille vieri viereen. Paista 250-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Älä käytä leivinpaperia.
- 7
Kiehauta vesi ja voi. Sivele piirakat voi-vesiseoksella ja lado päällekkäin. Voit myös kastaa piirakat voi-vesiseoksessa. Peitä leivinpaperilla ja pyyheliinalla, jotta kuori pehmenee.
Määrä Ainesosa 1 1/2 dl vettä 50 g voita
Ravintosisältö
104
Energiaa kcal
434
Energiaa kj
4,4 g
Rasvaa
2,2 g
Tyydyttynyttä rasvaa
12,4 g
Hiilihydraatteja
1,8 g
Sokereita
1,1 g
Kuituja
3,1 g
Proteiinia
0,5 g
Suolaa
104
Energiaa kcal
434
Energiaa kj
4,4 g
Rasvaa
2,2 g
Tyydyttynyttä rasvaa
12,4 g
Hiilihydraatteja
1,8 g
Sokereita
1,1 g
Kuituja
3,1 g
Proteiinia
0,5 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli






























