Karjalanpiirakat

arvosana4/5

(5)arviota
30 Kappaletta

Useita tunteja (josta noin 1,5 tuntia aktiivista)

Perinteisissä karjalanpiirakoissa maistuu rukiinen kuori ja pehmeä riisipuuro. Tällä karjalanpiirakkareseptillä teet itse herkullisimmat riisipiirakat.

Ainekset

MääräAinesosa

Puuro

2 dlvettä
2 dlpuuroriisiä
1 lmaitoa
1 tlsuolaa
50 gvoita
1 kplkananmuna

Taikina

2 dlvettä
1 tlsuolaa
3 dlruisjauhoja
2 dlvehnäjauhoja
1 rklrypsiöljyä

Voiteluun

1 1/2 dlvettä
50 gvoita

Valmistus (Uuni 250°C)

  1. 1

    Keitä täytepuuro. Kiehauta vesi, sekoita joukkoon riisit. Keitä miedolla lämmöllä sekoittaen, kunnes vesi on imeytynyt riiseihin. Lisää maito. Kuumenna kiehuvaksi ja hauduta puuroa miedolla lämmöllä välillä sekoittaen noin 40 minuuttia. Mausta suolalla ja lisää voi. Anna jäähtyä. Sekoita muna jäähtyneen puuron joukkoon.

    MääräAinesosa
    2 dlvettä
    2 dlpuuroriisiä
    1 lmaitoa
    1 tlsuolaa
    50 gvoita
    1 kplkananmuna
  2. 2

    Valmista taikina sekoittamalla vesi, suola, jauhot ja öljy napakaksi taikinaksi.

    MääräAinesosa
    2 dlvettä
    1 tlsuolaa
    3 dlruisjauhoja
    2 dlvehnäjauhoja
    1 rklrypsiöljyä
  3. 3

    Pyörittele taikinasta tanko. Jaa tanko 30 tasakokoiseksi palaksi. Pyörittele palat palloiksi ja litistä kämmenellä litteiksi. Jauhota palat ja peitä kulholla tai kelmulla, etteivät ne kuivu.

  4. 4

    Jauhota leivinpöytä reilusti ruisjauhoilla. Kauli taikinapalat piirakkapulikalla ohuiksi, halkaisijaltaan noin 13 cm:n kokoisiksi kiekoiksi. Pyöritä pulikkaa niin, että kuori pyörii sen alla. Pinoa pohjat limittäin päällekkäin ja ripottele jauhoja väliin. Peitä kelmulla tai kulholla.

  5. 5

    Aloita täyttäminen harjaamalla kuoret puhtaiksi jauhoista. Annostele runsas ruokalusikallinen täytettä pohjien päälle. Levitä täyte lähes reunoille asti. Käännä reunoja täytteen päälle. Rypytä piirakat keskikohdasta ylöspäin etusormilla vetäen tai peukalon ja etusormen avulla. Käännä ja rypytä loppuun.

  6. 6

    Nosta piirakat kevyesti jauhotetulle pellille vieri viereen. Paista 250-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Älä käytä leivinpaperia.

  7. 7

    Kiehauta vesi ja voi. Sivele piirakat voi-vesiseoksella ja lado päällekkäin. Voit myös kastaa piirakat voi-vesiseoksessa. Peitä leivinpaperilla ja pyyheliinalla, jotta kuori pehmenee.

    MääräAinesosa
    1 1/2 dlvettä
    50 gvoita

Ravintosisältö

Tämäkin resepti on suunniteltu hyvinvointiasi ajatellen.

Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.

Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli

Resepti:
Taina Salovaara
Kuvat:
Reetta Pasanen
8.8.2018
|
Päivitetty: 11.11.2025

Samankaltaisia reseptejä