Perinteinen maustekakku tuo kotiin joulun tuoksua. Mehevä maustekakku sopii leivottavaksi hyvissä ajoin, sillä maku paranee ajan kanssa. Säilytä maustekakku peitettynä. Kakun voi myös pakastaa.
Helppoa joulunviettoa - valmistele nämä jouluherkut etukäteen!
1. Maustekakun maku paranee ajan kanssa
2. Piparit voi leipoa hyvissä ajoin
Tämä helppo piparkakkutaikina onnistuu kokemattomaltakin leipurilta, sillä se maustetaan valmiilla piparkakkumausteella. Valmiit piparit säilyvät hyvin - ainakin, jos herkkusuut eivät pääse niihin käsiksi!
3. Laatikot pärjäävät pakkasessa
Porkkanalaatikko, lanttulaatikko, perunalaatikko vai kaikki kolme? Entäs joulupöydän uudemmat tulokkaat, punajuurilaatikko ja bataattilaatikko? Joululaatikot voi valmistaa etukäteen ja pakastaa. Muista ottaa ne aatonaattona sulamaan.
4. Marinoi kalat maustumaan
Mausteliemessä marinoitavat joulukalat säilyvät kylmässä noin viikon, joten ne kannattaa valmistaa jääkaappiin maustumaan pari päivää ennen tarjoilua.
5. Leivo saaristolaisleipä pakkaseen
Perinteisen saaristolaisleivän voit leipoa muutamaa päivää ennen joulua tai hyvissä ajoin pakkaseen. Tämän saaristolaisleipään ihanaa makeutta tuovat maltaat, siirappi ja omenamehu.
6. Pakasta piparijäädyke
Piparirahkasta valmistuu jouluinen jäädyke. Jäädykkeen voit tehdä valmiiksi pakastimeen jouluviikolla. Keitä karpalokinuski kastikkeeksi vasta ennen tarjoilua.
7. Tekisitkö itse persimonhilloa?
Trendikäs persimon taipuu myös hilloksi. Fiilistele joulua ja keitä persimonhillo ajoissa valmiiksi. Hillo säilyy kylmässä. Tarjoa sitä joulupöydän juustojen kanssa!
8. Hedelmäkakku kannattaa leipoa pari viikkoa ennen joulua
Tuoksuva hedelmäkakku on yksi joulun klassikkoleivonnaisista. Hedelmäkakku säilyy jääkaapissa pari viikkoa ja sen maku vain syvenee säilytyksen aikana.
9. Joulusinappi säilyy pitkään
Perinteinen joulusinappi keitetään sinappijauheesta, kermasta ja kananmunasta. Juhlava joulusinappi maustetaan konjakilla. Itse tehty sinappi säilyy pari kuukautta.
10. Graavaa lohi jouluviikolla
Itse tehty graavilohi ihastuttaa juhlapöydässä. Lohen graavaus eli raakakypsyttäminen suolalla on yllättävän helppo tehdä itse. Graavattu lohi säilyy jääkaapissa vajaan viikon.
11. Lusikkaleivät säilyvät rasiassa
Ihanat lusikkaleivät maistuvat välillä pipareiden sijaan. Tai miksei pipareiden seurassa. Voit leipoa lusikkaleivät hyvissä ajoin ennen joulua, kunhan pakkaat ne ilmatiiviiseen rasiaan.
Täydellisen kuivakakun kaavalla onnistut aina
Näillä nikseillä kuivakakusta tulee kuohkea ja mehevä: käytä huoneenlämpöisiä aineksia, vatkaa riittävän pitkään ja siivilöi jauhot. Vetäytä kakkua vartti vuoassa paistamisen jälkeen, kumoa ja jäähdytä vuoan alla, niin se pysyy täydellisen kosteana.
Joulun parhaat makuelämykset – katso reseptit ja ideat vuoden rakkaimpaan juhlaan
Löydä oma joulunviettotyylisi ja nauti vuoden ihanimmasta ajasta itsesi näköisellä tavalla.