Perinteinen maustekakku tuo kotiin joulun tuoksua. Mehevä maustekakku sopii leivottavaksi hyvissä ajoin, sillä maku paranee ajan kanssa. Säilytä maustekakku peitettynä. Kakun voi myös pakastaa.
Maustekakku
Perinteinen maustekakku tuo kotiin joulun tuoksua. Mehevä maustekakku sopii leivottavaksi hyvissä ajoin, sillä maku paranee ajan kanssa. Säilytä maustekakku peitettynä. Kakun voi myös pakastaa.
Tämä helppo piparkakkutaikina onnistuu kokemattomaltakin leipurilta, sillä se maustetaan valmiilla piparkakkumausteella. Valmiit piparit säilyvät hyvin - ainakin, jos herkkusuut eivät pääse niihin käsiksi!
Porkkanalaatikko, lanttulaatikko, perunalaatikko vai kaikki kolme? Entäs joulupöydän uudemmat tulokkaat, punajuurilaatikko ja bataattilaatikko? Joululaatikot voi valmistaa etukäteen ja pakastaa. Muista ottaa ne aatonaattona sulamaan.
Mausteliemessä marinoitavat joulukalat säilyvät kylmässä noin viikon, joten ne kannattaa valmistaa jääkaappiin maustumaan pari päivää ennen tarjoilua.
Perinteisen saaristolaisleivän voit leipoa muutamaa päivää ennen joulua tai hyvissä ajoin pakkaseen. Tämän saaristolaisleipään ihanaa makeutta tuovat maltaat, siirappi ja omenamehu.
Piparirahkasta valmistuu jouluinen jäädyke. Jäädykkeen voit tehdä valmiiksi pakastimeen jouluviikolla. Keitä karpalokinuski kastikkeeksi vasta ennen tarjoilua.
Trendikäs persimon taipuu myös hilloksi. Fiilistele joulua ja keitä persimonhillo ajoissa valmiiksi. Hillo säilyy kylmässä. Tarjoa sitä joulupöydän juustojen kanssa!
Tuoksuva hedelmäkakku on yksi joulun klassikkoleivonnaisista. Hedelmäkakku säilyy jääkaapissa pari viikkoa ja sen maku vain syvenee säilytyksen aikana.
Perinteinen joulusinappi keitetään sinappijauheesta, kermasta ja kananmunasta. Juhlava joulusinappi maustetaan konjakilla. Itse tehty sinappi säilyy pari kuukautta.
Itse tehty graavilohi ihastuttaa juhlapöydässä. Lohen graavaus eli raakakypsyttäminen suolalla on yllättävän helppo tehdä itse. Graavattu lohi säilyy jääkaapissa vajaan viikon.
Ihanat lusikkaleivät maistuvat välillä pipareiden sijaan. Tai miksei pipareiden seurassa. Voit leipoa lusikkaleivät hyvissä ajoin ennen joulua, kunhan pakkaat ne ilmatiiviiseen rasiaan.
Näillä nikseillä kuivakakusta tulee kuohkea ja mehevä: käytä huoneenlämpöisiä aineksia, vatkaa riittävän pitkään ja siivilöi jauhot. Vetäytä kakkua vartti vuoassa paistamisen jälkeen, kumoa ja jäähdytä vuoan alla, niin se pysyy täydellisen kosteana.
Löydä oma joulunviettotyylisi ja nauti vuoden ihanimmasta ajasta itsesi näköisellä tavalla.