Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Helppoa joulunviettoa - valmistele nämä jouluherkut etukäteen!

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
Tuomas Kolehmainen
Julkaistu: 30.11.2021
|
Muokattu: 17.11.2022
Mikä on onnistuneiden jouluvalmistelujen salaisuus? No tietenkin ennakointi. Juhlan viettoa helpottaa se, että kaikkea ei tee vasta aattona. Lisäksi ajoissa aloittamalla saa nauttia joulun tunnelmasta pidempään. Nämä jouluherkut voit valmistella ennakkoon.

1. Maustekakun maku paranee ajan kanssa

Perinteinen maustekakku tuo kotiin joulun tuoksua. Mehevä maustekakku sopii leivottavaksi hyvissä ajoin, sillä maku paranee ajan kanssa. Säilytä maustekakku peitettynä. Kakun voi myös pakastaa.

2. Piparit voi leipoa hyvissä ajoin

Tämä helppo piparkakkutaikina onnistuu kokemattomaltakin leipurilta, sillä se maustetaan valmiilla piparkakkumausteella. Valmiit piparit säilyvät hyvin - ainakin, jos herkkusuut eivät pääse niihin käsiksi!

3. Laatikot pärjäävät pakkasessa

Porkkanalaatikko, lanttulaatikko, perunalaatikko vai kaikki kolme? Entäs joulupöydän uudemmat tulokkaat, punajuurilaatikko ja bataattilaatikko? Joululaatikot voi valmistaa etukäteen ja pakastaa. Muista ottaa ne aatonaattona sulamaan.

4. Marinoi kalat maustumaan

Mausteliemessä marinoitavat joulukalat säilyvät kylmässä noin viikon, joten ne kannattaa valmistaa jääkaappiin maustumaan pari päivää ennen tarjoilua.

5. Leivo saaristolaisleipä pakkaseen

Perinteisen saaristolaisleivän voit leipoa muutamaa päivää ennen joulua tai hyvissä ajoin pakkaseen. Tämän saaristolaisleipään ihanaa makeutta tuovat maltaat, siirappi ja omenamehu.

6. Pakasta piparijäädyke

Piparirahkasta valmistuu jouluinen jäädyke. Jäädykkeen voit tehdä valmiiksi pakastimeen jouluviikolla. Keitä karpalokinuski kastikkeeksi vasta ennen tarjoilua.

7. Tekisitkö itse persimonhilloa?

Trendikäs persimon taipuu myös hilloksi. Fiilistele joulua ja keitä persimonhillo ajoissa valmiiksi. Hillo säilyy kylmässä. Tarjoa sitä joulupöydän juustojen kanssa!

8. Hedelmäkakku kannattaa leipoa pari viikkoa ennen joulua

Tuoksuva hedelmäkakku on yksi joulun klassikkoleivonnaisista. Hedelmäkakku säilyy jääkaapissa pari viikkoa ja sen maku vain syvenee säilytyksen aikana.

9. Joulusinappi säilyy pitkään

Perinteinen joulusinappi keitetään sinappijauheesta, kermasta ja kananmunasta. Juhlava joulusinappi maustetaan konjakilla. Itse tehty sinappi säilyy pari kuukautta.

10. Graavaa lohi jouluviikolla

Itse tehty graavilohi ihastuttaa juhlapöydässä. Lohen graavaus eli raakakypsyttäminen suolalla on yllättävän helppo tehdä itse. Graavattu lohi säilyy jääkaapissa vajaan viikon.

11. Lusikkaleivät säilyvät rasiassa

Ihanat lusikkaleivät maistuvat välillä pipareiden sijaan. Tai miksei pipareiden seurassa. Voit leipoa lusikkaleivät hyvissä ajoin ennen joulua, kunhan pakkaat ne ilmatiiviiseen rasiaan.

Täydellisen kuivakakun kaavalla onnistut aina

Näillä nikseillä kuivakakusta tulee kuohkea ja mehevä: käytä huoneenlämpöisiä aineksia, vatkaa riittävän pitkään ja siivilöi jauhot. Vetäytä kakkua vartti vuoassa paistamisen jälkeen, kumoa ja jäähdytä vuoan alla, niin se pysyy täydellisen kosteana.

Joulun parhaat makuelämykset – katso reseptit ja ideat vuoden rakkaimpaan juhlaan

Löydä oma joulunviettotyylisi ja nauti vuoden ihanimmasta ajasta itsesi näköisellä tavalla.