Sekoita rahkat kulhossa. Vatkaa toisessa kulhossa kerma vaahdoksi. Lisää vatkauksen loppuvaiheessa sokeri. Hienonna piparkakut tehosekoittimessa tai laita ne tukevaan muovipussiin ja hienonna kaulimella pussin päältä. Sekoita piparimurut rahkaan. Nostele kermavaahto hellästi joukkoon.
Vuoraa vuoka (noin 10 x 18 cm) kelmulla, niin että sen liepeet roikkuvat reilusti vuoan reunojen ulkopuolella. Kumoa jäädykemassa vuokaan, tasoita pinta ja nosta kelmunliepeet päälle. Anna jäätyä pakastimessa yön yli.
Karpalokinuskia varten keitä karpaloita ja sokeria noin 10 minuuttia. Siivilöi seos ja siirrä mehu takaisin kattilaan. Lisää kerma ja keitä hiljaa poreillen noin 20 minuuttia tai kunnes kinuski sakenee.
Ota jäädyke pakastimesta ja nosta pois vuosta kelmun avulla. Tarvittaessa voit kastaa vuoan lämpimään veteen 10 sekunniksi, jonka jälkeen jäädyke nousee vuoasta helposti. Kumoa jäädyke tarjoilulautaselle ja koristele karpalokinuskilla sekä murustetuilla pipareilla. Tarjoa loppu kinuski erikseen.
Vinkki: Voit valmistaa jäädykkeen myös maustamattomasta rahkasta. Lisää jäädykemassaan silloin 2 tl piparkakkumaustetta.
Tämäkin resepti on suunniteltu hyvinvointiasi ajatellen.
Annos
100g
964
4035
52,3 g
33,8 g
105,3 g
92,3 g
2,5 g
15,0 g
0,7 g
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Valmistettaessa ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle, tarkista tuotteiden sopivuus pakkausmerkinnöistä.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli