Piparijäädyke
Useita tunteja (josta 30 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Tee piparkakkurahkasta jouluinen jäädyke, joka saa karamellimaista makua fariinisokerista ja rapeat sattumat piparkakuista. Kruunaa piparkakkujäädyke itse tehdyllä karpalokinuskilla.
| 400 g | (2 prk) rahkaa (piparkakun makuista) |
| 200 g | (1 prk) rahkaa (vaniljan makuista) |
| 2 dl | kuohukermaa |
| 2 rkl | fariinisokeria |
| 125 g | piparkakkuja (noin 20 kpl) |
| Karpalokinuski | |
|---|---|
| 200 g | (1 ps) karpaloita (pakaste) |
| 2 1/2 dl | sokeria |
| 2 dl | kuohukermaa |
| Koristelu | |
| 3 kpl | piparkakkuja |
- 1.
Sekoita rahkat kulhossa. Vatkaa toisessa kulhossa kerma vaahdoksi. Lisää vatkauksen loppuvaiheessa sokeri. Hienonna piparkakut tehosekoittimessa tai laita ne tukevaan muovipussiin ja hienonna kaulimella pussin päältä. Sekoita piparimurut rahkaan. Nostele kermavaahto hellästi joukkoon.
- 2.
Vuoraa vuoka (noin 10 x 18 cm) kelmulla niin, että sen liepeet roikkuvat reilusti vuoan reunojen ulkopuolella. Kumoa jäädykemassa vuokaan, tasoita pinta ja nosta kelmunliepeet päälle. Anna jäätyä pakastimessa yön yli.
- 3.
Karpalokinuskia varten keitä karpaloita ja sokeria noin 10 minuuttia. Siivilöi seos ja siirrä mehu takaisin kattilaan. Lisää kerma ja keitä hiljaa poreillen noin 20 minuuttia tai kunnes kinuski sakenee.
- 4.
Ota jäädyke pakastimesta ja nosta pois vuosta kelmun avulla. Tarvittaessa voit kastaa vuoan lämpimään veteen 10 sekunniksi, jonka jälkeen jäädyke nousee vuoasta helposti. Kumoa jäädyke tarjoilulautaselle ja koristele karpalokinuskilla sekä murustetuilla pipareilla. Tarjoa loppu kinuski erikseen.
Tee piparkakkurahkasta jouluinen jäädyke, joka saa karamellimaista makua fariinisokerista ja rapeat sattumat piparkakuista. Kruunaa piparkakkujäädyke itse tehdyllä karpalokinuskilla.
Ainekset (4 annosta)
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 400 g | (2 prk) rahkaa (piparkakun makuista) |
| 200 g | (1 prk) rahkaa (vaniljan makuista) |
| 2 dl | kuohukermaa |
| 2 rkl | fariinisokeria |
| 125 g | piparkakkuja (noin 20 kpl) |
Karpalokinuski | |
| 200 g | (1 ps) karpaloita (pakaste) |
| 2 1/2 dl | sokeria |
| 2 dl | kuohukermaa |
Koristelu | |
| 3 kpl | piparkakkuja |
Valmistus
- 1
Sekoita rahkat kulhossa. Vatkaa toisessa kulhossa kerma vaahdoksi. Lisää vatkauksen loppuvaiheessa sokeri. Hienonna piparkakut tehosekoittimessa tai laita ne tukevaan muovipussiin ja hienonna kaulimella pussin päältä. Sekoita piparimurut rahkaan. Nostele kermavaahto hellästi joukkoon.
Määrä Ainesosa 400 g (2 prk) rahkaa (piparkakun makuista) 200 g (1 prk) rahkaa (vaniljan makuista) 2 dl kuohukermaa 2 rkl fariinisokeria 125 g piparkakkuja (noin 20 kpl) - 2
Vuoraa vuoka (noin 10 x 18 cm) kelmulla niin, että sen liepeet roikkuvat reilusti vuoan reunojen ulkopuolella. Kumoa jäädykemassa vuokaan, tasoita pinta ja nosta kelmunliepeet päälle. Anna jäätyä pakastimessa yön yli.
- 3
Karpalokinuskia varten keitä karpaloita ja sokeria noin 10 minuuttia. Siivilöi seos ja siirrä mehu takaisin kattilaan. Lisää kerma ja keitä hiljaa poreillen noin 20 minuuttia tai kunnes kinuski sakenee.
Määrä Ainesosa 200 g (1 ps) karpaloita (pakaste) 2 1/2 dl sokeria 2 dl kuohukermaa - 4
Ota jäädyke pakastimesta ja nosta pois vuosta kelmun avulla. Tarvittaessa voit kastaa vuoan lämpimään veteen 10 sekunniksi, jonka jälkeen jäädyke nousee vuoasta helposti. Kumoa jäädyke tarjoilulautaselle ja koristele karpalokinuskilla sekä murustetuilla pipareilla. Tarjoa loppu kinuski erikseen.
Määrä Ainesosa 3 kpl piparkakkuja
Vinkki: Voit valmistaa jäädykkeen myös maustamattomasta rahkasta. Lisää jäädykemassaan silloin 2 tl piparkakkumaustetta.
Ravintosisältö
964
Energiaa kcal
4035
Energiaa kj
52,3 g
Rasvaa
33,8 g
Tyydyttynyttä rasvaa
105,3 g
Hiilihydraatteja
92,3 g
Sokereita
2,5 g
Kuituja
15,0 g
Proteiinia
0,7 g
Suolaa
964
Energiaa kcal
4035
Energiaa kj
52,3 g
Rasvaa
33,8 g
Tyydyttynyttä rasvaa
105,3 g
Hiilihydraatteja
92,3 g
Sokereita
2,5 g
Kuituja
15,0 g
Proteiinia
0,7 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























