Helppo piparitaikina
Useita tunteja (josta 60 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Mitä olisi joulu ilman piparkakkuja? Tämä helppo piparkakkutaikina onnistuu kokemattomaltakin leipurilta. Mausta taikina valmiilla piparkakkumausteella.
| 150 g | voita tai margariinia |
| 1 1/2 dl | siirappia |
| 1 kpl | kananmuna |
| 5 dl | vehnäjauhoja |
| 1 1/4 dl | perunajauhoja |
| 1 tl | ruokasoodaa |
| 2 rkl | piparkakkumaustetta |
- 1.
Sulata rasva kattilassa. Sekoita joukkoon siirappi ja muna. Yhdistä kuivat aineet ja lisää ne kattilaan. Sekoita tasaiseksi. Kääri taikina kelmuun ja anna levätä jääkaapissa yön yli.
- 2.
Ota taikina huoneenlämpöön pari tuntia ennen leipomista. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Jaa taikina neljään osaan. Pyöritä palat palloiksi ja litistä ne. Jos taikina murenee, pyörittele sitä, kunnes se pehmenee ja kiinteytyy. Kauli taikinapallot jauhotetulla pöydällä levyiksi. Painele taikina muotilla piparkakuiksi. Siirrä piparit leivinpaperille pellille.
- 3.
Paista pipareita uunissa pellillinen kerrallaan 6–8 minuuttia piparkakkujen koosta riippuen.
Helppo piparitaikina
arvosana3/5
Useita tunteja (josta 60 min aktiivista)
Mitä olisi joulu ilman piparkakkuja? Tämä helppo piparkakkutaikina onnistuu kokemattomaltakin leipurilta. Mausta taikina valmiilla piparkakkumausteella.
Ainekset
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 150 g | voita tai margariinia |
| 1 1/2 dl | siirappia |
| 1 kpl | kananmuna |
| 5 dl | vehnäjauhoja |
| 1 1/4 dl | perunajauhoja |
| 1 tl | ruokasoodaa |
| 2 rkl | piparkakkumaustetta |
Valmistus (Uuni 200°C)
- 1
Sulata rasva kattilassa. Sekoita joukkoon siirappi ja muna. Yhdistä kuivat aineet ja lisää ne kattilaan. Sekoita tasaiseksi. Kääri taikina kelmuun ja anna levätä jääkaapissa yön yli.
Määrä Ainesosa 150 g voita tai margariinia 1 1/2 dl siirappia 1 kpl kananmuna 5 dl vehnäjauhoja 1 1/4 dl perunajauhoja 2 rkl piparkakkumaustetta 1 tl ruokasoodaa - 2
Ota taikina huoneenlämpöön pari tuntia ennen leipomista. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Jaa taikina neljään osaan. Pyöritä palat palloiksi ja litistä ne. Jos taikina murenee, pyörittele sitä, kunnes se pehmenee ja kiinteytyy. Kauli taikinapallot jauhotetulla pöydällä levyiksi. Painele taikina muotilla piparkakuiksi. Siirrä piparit leivinpaperille pellille.
- 3
Paista pipareita uunissa pellillinen kerrallaan 6–8 minuuttia piparkakkujen koosta riippuen.
Vinkki: Koristele jäähtyneet piparit halutessa kananmunanvalkuaisesta (1 kpl), tomusokerista (noin 3 dl) ja sitruunamehusta (1 tl) sekoitetulla kuorrutteella.
Ravintosisältö
81
Energiaa kcal
340
Energiaa kj
3,3 g
Rasvaa
2,0 g
Tyydyttynyttä rasvaa
11,4 g
Hiilihydraatteja
4,0 g
Sokereita
0,3 g
Kuituja
1,2 g
Proteiinia
0,2 g
Suolaa
81
Energiaa kcal
340
Energiaa kj
3,3 g
Rasvaa
2,0 g
Tyydyttynyttä rasvaa
11,4 g
Hiilihydraatteja
4,0 g
Sokereita
0,3 g
Kuituja
1,2 g
Proteiinia
0,2 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 2 rkl piparkakkumaustetta.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























