- Pyyhi 800 gramman pala lohifileetä nahka- ja lihapuolelta talouspaperilla. Nypi ruodot ruotopihdeillä tai pinseteillä. Poista ylimääräinen vatsarasva veitsellä. Aseta filee nahkapuoli alaspäin leivinpaperin päälle.
- Yhdistä 2 ruokalusikallista karkeaa merisuolaa ja 2 teelusikallista sokeria. Ripottele seos tasaisesti lohen pintaan. Lisää valitsemasi mausteet, esimerkiksi tilli. Katso muut maustamisvinkit alta.
- Paketoi lohi tiiviisti ensin leivinpaperiin ja sitten folioon. Laita jääkaappiin nahkapuoli alaspäin. Aseta päälle kevyt paino kuten lautanen tai vati. Anna maustua kaksi vuorokautta.
- Pyyhi suola ja mausteet pinnasta. Leikkaa graavilohi vinosti ohuiksi viipaleiksi pitäen terävää, ohutteräistä fileointi- tai kokkiveistä noin 30 asteen kulmassa. Asettele tarjolle viipaleina tai pyöräytä ruusukkeiksi.
Näin ehdit & onnistut
- Valmista graavilohi hyvissä ajoin pakastimeen: Anna kalan graavautua kaksi vuorokautta, poista ylimääräinen suola ja mausteet, paketoi uudelleen ja laita pakastimeen. Graavikala säilyy pakastimessa 2–3 kuukautta.
- Ruokitko ison joukon? Graavaa kaksi fileetä kerralla. Suhteuta suolan ja sokerin määrä fileiden painoon: kiloa kohti tarvitset 2 ½ rkl suolaa ja 2 ½ tl sokeria. Aseta maustetut fileet lihapuolet vastakkain. Kääri tiiviisti leivinpaperiin ja folioon. Anna maustua kaksi vuorokautta kevyen painon alla. Käännä pakettia välillä, jotta fileet maustuvat tasaisesti.
- Vaihtele perusmausteita: kokeile tavallisen sokerin sijaan ruokosokeria. Pienen juhlavan muutoksen saat lisäämällä suolan ja sokerin joukkoon ruokalusikallisen rosee- tai viherpippureita.
Tuunaa graavilohi kolmella tavalla:
Graavaa lohi kuten ohjeessa. Lisää valitsemasi makuaineet samaan aikaan kuin suola ja sokeri.
1. Viehkeä fenkoli & appelsiini
Ripottele lohen pinnalle ruokalusikallinen fenkolinsiemeniä ja valuta pinnalle puoli desiä appelsiinimehua. Viimeistele valmis graavilohi appelsiiniviipaleilla.
2. Raikas inkivääri-omena
Lisää lohen pintaan 2 rkl tuoretta inkivääriä raasteena, 1 viipaloitu omena ja ½ dl omenamehua.
3. Pirteä piparjuuri & kapris
Raasta lohen pinnalle 2 rkl piparjuurta tai käytä valmista piparjuuritahnaa. Lisää 3 rkl kapriksia ja muutama oksa tuoretta timjamia.