Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Pinaatin kasvatus

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 29.1.2016
|
Muokattu: 18.1.2022
Pinaattia voi viljellä avomaalla tai parvekkeella. Tämä nopeakasvuinen hyötykasvi nauttii kastelusta ja poimitaan ennen kukkimista.

Pinaatti (Spinacia oleracea) on yksivuotinen ruohokasvi, joka menestyy koko maassa. Nopeakasvuista pinaattia on helppo kasvattaa avomaalla, ruukussa tai parvekelaatikossa.

Pinaattia on useita lajikkeita, joista osa sopii tuorekäyttöön, osa taas paremmin keitettyihin ruokiin ja pakastukseen. Siemenvalikoimista löytyy myös lamopinaatin siemeniä.

  • Uudenseelanninpinaatti eli lamopinaatti (Tetragonia tetragonioides) on reheväkasvuinen lehtivihannes, joka kuuluu eri sukuun kuin tavallinen pinaatti. Lamopinaattia kasvatetaan pinaatin tapaan, mutta se pärjää vähemmällä kastelulla eikä kuki yhtä herkästi. Voimakkaanmakuisia lehtiä kerätään heinäkuulta pitkälle syksyyn. Lamopinaatti sopii kiehautettuna keittoihin, muhennoksiin ja pakastukseen.

Pinaatin kasvatus

  • Valitse pinaatille aurinkoinen tai puolivarjoisa paikka.
  • Kylvö siemenet mahdollisimman aikaisin keväällä multavaan, kevyehköön maahan, jonka pH on noin 7. Sopiva kylvösyvyys on 1–2 cm ja riviväli 30–40 cm. Siemenet itävät noin parin viikon kuluessa.
  • Pidä rikkaruohot kurissa  ja kasvualusta tasaisen kosteana kasvukauden aikana. Kuivuus saattaa edistää pinaatin kukkimista.
  • Pinaatti ei siedä voimakasta lannoitusta. Pinaattikasvustoa vaivaavat kirvat voi häätää mäntysuovalla.
  • Poimi satoa ennen kukintaa sitä mukaa, kun lehdet ovat sopivankokoisia. Kukinnan jälkeen lehtien laatu heikkenee.
  • Pinaattia voi kasvattaa myös ruukussa tai parvekelaatikossa, ja kasvualustana voi käyttää kaupan multaseosta. Pidä kylvös tasaisen kosteana.
  • Pinaatti on herkkä ilmansaasteille.

Pinaatti sopii mansikan viereen kumppanuuskasviksi.

Pinaatin käyttö

Pinaattia voi syödä tuoreena tai keitettynä. Lehdet kannattaa käyttää mahdollisimman pian poimimisen jälkeen.

Pinaattia voi kuivata kuten yrttejä ja nokkosia, esimerkiksi kuivurissa tai kiertoilmauunissa mahdollisimman miedolla lämmöllä. Pinaatin maku pysyy raikkaampana, jos sen pakastaa. Ryöppää pinaatti vähässä vedessä eli keitä pari minuuttia. Jäähdytä ja leikkaa pinaatti pieneksi silpuksi. Pakkaa sopiviin annoskokoihin pusseihin tai rasioihin ja pakasta.

Pinaatti sisältää muiden vihreiden lehtivihannesten tapaan nitraattia, joka muuttuu elimistössä nitriitiksi. Lannoitus, valon määrä ja myös kasvin käsittely vaikuttavat nitraattipitoisuuksiin. Muun muassa keitetyn pinaatin soseuttaminen tai säilytys huoneenlämmössä nopeuttavat nitraatin muuttumista nitriitiksi.

Pinaatissa on paljon kivennäisaineita ja vitamiineja. Rautaa pinaatissa on suunnilleen saman verran kuin muissa vihreissä kasviksissa. Pinaatin sisältämä oksaalihappo vähentää raudan imeytymistä.