Kontaktlös betalning allt vanligare - Yhteishyvä

Kontaktlös betalning allt vanligare

Lähimaksaminen yleistyy vauhdilla

Allt fler betalar sina små inköp (högst 25 euro) med kort för så kallad kontaktlös betalning (närbetalning, NFC-betalning). Betalningen kräver ingen PIN-kod. Från och med slutet av innevarande år accepterar de flesta av S-gruppens verksamhetsställen denna betalningsform.

some.share_label
contributors.writer
Merja Laksola
contributors.photo
SOK

Under våren och sommaren testade S-gruppens marketaffärer och ABC-trafikbutiker runt om i landet betalningsformen kontaktlös betalning. I slutet av innevarande år tas betalningsformen i bruk på de flesta av S-gruppens verksamhetsställen.  

På en del av S-gruppens restauranger har man redan en längre tid kunnat betala mindre notor (högst 25 euro) med NFC-kort.

"Från och med september kommer de flesta av S-gruppens restauranger att acceptera kontaktlös betalning. Implementeringen följer de regionala handelslagens tidsscheman", säger utvecklingschef Kirsti Kaskikari från SOK:s IT-tjänster.  

Lätt och snabbt

På S-gruppens verksamhetsställen sker den kontaktlösa betalningen med S-Förmånskort Visa med NFC-egenskap i två steg.

"Kortet visas för betalterminalen två gånger. I det första steget registreras Bonusen och i det andra steget sker själva betalningen", säger utvecklingschef Mia Laakso från SOK Finansiering.

Erfarenheterna från pilotprojektet är mycket goda: Betalningen försnabbas och kassaköerna förkortas när hanteringen av kontanter och angivandet av PIN-kod uteblir.  

De verksamhetsställen som deltog i pilotprojektet ger följande tips: Efter registreringen av Bonus bör man vänta tills beloppet visas på terminalen innan man visar kortet för betalning. Vid betalningen bör kortet hållas på plats tills transaktionen har bekräftats.  

Hög säkerhet

Mia Laakso berättar att den kontaktlösa betalningen är ännu säkrare än traditionell kortbetalning.

"Vid kontaktlös betalning kan ingen komma åt kortets PIN-kod eftersom den inte anges. Antalet successiva kontaktlösa betalningar är begränsat och vid behov ombeds kunden uppge sin PIN-kod. Syftet med säkerhetsåtgärderna är att säkerställa att kortet inte har hamnat i fel händer", säger hon.

Den kontaktlösa betalningen bygger på samma teknik som betalning med chip. Kommunikationen mellan kortet och betalterminalen skyddas med hjälp av tekniken NFC (Near Field Communication).

Vad är kontaktlös betalning?

Kontaktlös betalning innebär att man betalar inköp på högst 25 euro med ett kort med NFC-egenskap utan att ange sin PIN-kod.   

Så här betalar du på S-gruppens verksamhetsställen med ett S-Förmånskort Visa med NFC-egenskap:

  • registrera Bonusen
  • vänta tills Bonusen har registrerats
  • betala inköpet

Betalterminaler och kort med NFC-egenskap har följande symbol:

publication_info.published_label: 21.8.2015
publication_info.modified_label: 11.12.2018
some.share_label