Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Pesukaistan kulmalta on hyvä startata. Silloin on esteetön näkyvyys.

Kilpajuoksu ABC:n ympäri

Teksti:
Anu Kylvén
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 8.4.2014
|
Muokattu: 31.8.2020
Parhaat asiat syntyvät usein vahingossa. Niin myös ilmiö ABC:n ympärijuoksijat.

Liisa Nevalainen ja Marko Mäkelä puuskuttavat kevyesti pesukadun kulmalla. Bordercolliet Sumu ja Norppa ovat innoissaan: juostaan lisää!

Mäkelä valitsi pidemmän reitin ulkokaarteessa, jotta Norpan vauhti säilyi paremmin. Nevalainen päätyi tiukkoihin linjoihin seiniä ja vastaantulijoita hipoen. Mäkelän taktiikka toi hänet maaliin pari metriä edellä.

Aika 54,72 saattaa olla Nokialla sijaitsevan Kolmenkulman ABC:n ympärijuoksun uusi ennätys.

Mitä ihmettä nämä tyypit oikein puuhaavat?

Ilmiö alkoi taukojumpasta

Talvilomalla Marko Mäkelän perhe suuntasi Sastamalasta Pirkanmaalta Ouluun sukuloimaan. Yli 500 kilometrin ajomatka tuntuu istumalihaksissa, joten perheellä on tapana pysähtyä Kokkolan ABC:llä jaloittelemassa.

Tällä kertaa Mäkelä oli istunut ratissa koko matkan. Hänestä tuntui, että tauko ei tullut hetkeäkään liian aikaisin.

"Sanoin tyttärelleni Mintulle, että iskä taitaa juosta ABC:n ympäri, jotta piristyy. Iskin hänelle puhelimen ja käskin ottaa aikaa."

Norppa-koira lähti kirittäjäksi. Kierroksen jälkeen kuskin kroppa oli herännyt eloon, ja puhelimen näytöllä hohtivat lukemat 1.05,68.

"Heitin piruuttani Facebookiin, että tein Kokkolan ABC:n ympärijuoksussa uuden ennätyksen. Ikään kuin olisin ennenkin juossut", Marko Mäkelä virnistää.

"Ajatus oli puhtaasti liikenneturvallinen: halusin piristyä. Monta kertaa kokeiltu konsti 'kuppi kahvia naamaan ja jatketaan' ei oikein toimi."

Kun auto rullasi taas kasitiellä, Mäkelän suupielet alkoivat nykiä. Tästähän pitäisi luoda hulvaton Facebook-ryhmä.

Samaan aikaan Ulvilassa Tiina Mälkki luki Mäkelän päivityksen ja sai saman idean.

Vielä samana iltana Mäkelä kirjoitti ryhmän kuvauksen kieli poskessa ja lisäsi jäseniksi muutamia tuttuja agilityharrastajia eli koirien esteratakisoja harrastavia.

"Mietin, onko kukaan niin pöljä, että lähtee mukaan. Olivathan ne", hän nauraa.

Ryhmän sivulle ilmaantui valokuvia, joissa ihmiset poseerasivat ABC-asemien edessä koirien kanssa tai ilman. Pian raportoitiin juoksuolosuhteista, silminnäkijöiden hämmentyneistä reaktioista ja vertailtiin juoksuaikoja.

"Alussa ilmeni lähes uskonnollisia piirteitä: väärän ketjun aseman kiertänyttä ojennettiin muka kauhistuneina. Läppä lähti hyvin liikkeelle", hän kertoo.

Juokseminen tulee uniin

Maaliskuun alussa Liisa Nevalainen näki unen, jossa hän juoksi ympäri tamperelaista Lahdesjärven ABC:tä.

"Olin varmaan lukenut liian monta kavereiden Facebook-päivitystä!"

Uni ei ollut ihan täydellinen enneuni, sillä Nevalainen pinkaisi ensimmäisen juoksunsa 25 kilometrin päässä Vesilahdessa.

"Kiersin bensamittarit ja S-marketin. Se oli hyvin yksilöllinen kokemus. Kauppa oli jo mennyt kiinni, eikä Vesilahden kyläelämä ole iltaisin vilkasta."

Ovatko koiraihmiset sitten tavallista hullumpia? Tiina Mälkki ja Marko Mäkelä veikkaavat, että häpeän kynnys voi olla matalampi ja itsensä ylittäminen helpompaa.

"Ainakin agilityssa tulee tilanteita, jolloin haluaa vajota maan alle mutta on pakko jatkaa ja kestää tilanne. Kisaradalla ei koskaan tiedä, mitä tapahtuu", agilitya yli 10 vuotta harrastanut Mälkki tokaisee.

"Mietin, onko kukaan niin pöljä, että lähtee mukaan. Olivathan ne."

Tempauksia toisensa perään

Urjalalainen Timo Latovehmas on yksi heistä, joita itsensä alttiiksi asettaminen ei kirpaise. Kesäkuussa hän osallistuu Nakukymppi-juoksuun kymmenennen kerran, joten muutaman kylmäaseman kiertäminen vaatteet päällä ei tunnu missään.

"Sukulaiset, tutut ja työkaverit alkavat tottua tempauksiini", hän kertoo.

"Kun kuulin ympärijuoksijoista, homma iski kuin metrin halko päin naamaa. Pakkohan upeaan ryhmään oli liittyä."

Latovehmas ahmi Facebookissa muiden juoksijoiden päivityksiä. Tarve päästä juoksemaan kasvoi niin pakottavaksi, että pari päivän kuluttua hänen oli tekaistava syy lähteä Forssan ABC:lle.

"Oli lauantai-ilta ja saunakaljat loppu."

Koiriensa Ellan ja Akun kanssa mies on ympärijuossut kuusi liikenneasemaa ja sekä muutaman kylmäaseman. Listalla ovat ainakin Forssa, Lahdesjärvi, Toijala, Teivo, Kolmenkulma ja Pirkkala.

Tyyli on vapaa

Marko Mäkelä on kokenut agilityharrastaja ja omistaa vaimonsa kanssa koirakoulu ProCaniksen. Mäkelä tiedetään hulluttelevaksi, suorapuheiseksi ja kannustavaksi kouluttajaksi. Jos ryhmän olisi perustanut joku muu, siitä ei ehkä olisi kehkeytynyt ilmiötä.

Ryhmässä on nyt yli 900 jäsentä. Mäkelä arvelee tuntevansa heistä noin 200. Mukana on jo sellaisiakin, jotka eivät omista koiraa.

Joku lähtee vaimonsa kanssa romanttiselle kierrokselle, johon kuuluu pussailua pesukadun takana. Toinen puolestaan vie yhteistyökumppaneitaan juoksemaan: kun ennen bisneslounasta vedetään spurtti, jännittynyt tunnelma rikkoutuu mukavasti.

"Asiakassuhde nousee aivan uudelle tasolle."

Sekunnit ja sadasosat ovat olennaisia sekä agilityssä että ympärijuoksussa. Jälkimmäisessä sen sijaan urheiluvarusteiden määritelmä venyy ja paukkuu. Asemia kierretään Crocseissa, korkkareissa, rikkinäisissä tossuissa ja jopa turvakengissä.

"Riippuu siitä, kuinka tarkka on katu-uskottavuudestaan. Meikäläistä ei ota vakavasti kukaan muutenkaan", Mälkki tokaisee.

Samaa tuumaa Latovehmas.

"Paljon en ole ehtinyt katsella ympärille, mutta vaimo kertoo, että naurettu on. Sehän on hienoa, kun onnistuu saamaan ihmiset hyvälle tuulelle."

Tyyli ja vauhti ovat vapaat. Yksi hoitokodissa työskentelevä ympärijuoksija oli ottanut kierrokselle kaveriksi pyörätuolilla kulkevan asiakkaan.

"Ryhmässä kaikki kannustavat toisiaan. Kielteinen naputus on pysynyt poissa", Mälkki iloitsee.

"Pilkettä silmäkulmassa"

Kehitysjohtaja Antti Erikivi ABC-ketjuohjauksesta on seurannut juoksuilmiön laajenemista hymy huulilla.

"Olen iloisesti yllättynyt. Tällaisina aikoina varmasti kaivataan myönteisiä tempauksia ja pilkettä silmäkulmaan."

Erikivi kuuli Facebook-ryhmästä vajaa viikko sen perustamisen jälkeen. Hän vakuuttaa, että yksikään yritys ei voisi agitoida yhtä hienoa ilmiötä liikkeelle.

"Eihän se menisi ikinä läpi, jos me sanoisimme kuluttajille, että menkää juoksemaan liikenneaseman ympäri!"

Ketju teetti juoksijoille hikirannekkeet, joissa on ABC:n logo, mutta sen aktiivisemmin se ei halua lähteä mukaan ilmiöön. Erikivi arvelee, että yrityksen mukanaolo voisi jopa sabotoida spontaanin idean.

"Olemme hengessä mukana, mutta voima tulee ryhmästä itsestään. Tämä ei ole tosi-tv-formaatti, jossa nauretaan heikoimmalle tai pahimmassa humalassa olevalle. Tässä nauretaan itselle. Perheet tekevät videoita yhdessä."

Taukojumppanäkökulma miellyttää myös kehitysjohtajaa. ABC on 106 liikennemyymälällään maan suurin kuntokeskus.

Konttorissa on pitänyt kiirettä, joten Antti Erikiven neitsytjuoksu on vielä juoksematta.

"Lupaan juosta heti, kun pääsen tien päälle. Joutsan ABC voisi olla sopiva kohde: juostessa saa ihailla kaunista järvimaisemaa."

Ympärijuoksijoiden ryhmässä on nyt yli 900 jäsentä. Mukana on jo sellaisiakin, jotka eivät omista koiraa.

ABC:n ympärijuoksijat -Facebook-ryhmän herkkupaloja

  • "Papan hautajaisista matkalla kotiin piti piristää itseä ja kanssamatkustajia. En ole juoksija enkä harrasta agilityä. Orituvalla alusta kuiva, ja suht vähän esteitä matkalla. Rataan ei tullut tutustuttua etukäteen ja juhlatamineissa kirmasin. Olen tyytyväinen suoritukseen."
  • "Eeppinen ABC:n ympärijuoksun kauden avaus Vaasassa! Fiilikset ja viretila saatiin kohdilleen jo juoksua edeltävissä agitreeneissä. Asemalla oli pimeää, mutta pimeä on juoksijakin."
  • "Mulla hävisi villasukka matkalla. Toinen vain oli jalassa, kun otin kengät pois, ja varmasti oli molemmissa, kun lähdin."
  • "Mulla on valinnan vaikeus, minkä juoksisin eka. Näitä ABC:itä kun on joka nurkalla. Neitsyys tässäkin lajissa menee kuitenkin vain kerran. Ja rohkeuttakin pitää vähän kerätä!"

Kokemukset on poimittu Facebook-ryhmästä. Käy katsomassa ABC:n ympärijuoksijoiden videoita ja tunnelmia.