Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Kuinka suun tulehdukset leviävät? Hammaslääkäri vastaa

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 30.5.2018
|
Muokattu: 1.4.2022
Tulehdukset ovat elimistön luontaisia puolustusreaktioita bakteereita vastaan. Yksi yleisimmistä on suun ientulehdus, joka on onneksi yleensä helposti hoidettavissa. Kaupallinen yhteistyö.

Katso videolta Oralin erikoishammaslääkäri Juha Oittisien vinkit suun hoitoon.

Hoitamaton suu on altista maaperää monenlaisille pehmyt- ja kovakudosten sairauksille. Hampaissa voi esiintyä esimerkiksi reikiintymistä tai suussa hampaan kiinnityskudoksen tuhoa. Hampaan sisällä voi puolestaan olla tulehduksia, ja hampaan ympärillä limakalvosairauksia sekä erilaisia kasvaimia.

Ientulehdus vaivaa joskus lähes jokaista ja on yleensä helposti hoidettavissa.

Tavallisimpia suun terveystarkastuksessa todettavia vaivoja on ientulehdus. Ientulehdusta ei kuitenkaan kannata säikähtää, sillä se vaivaa joskus lähes jokaista ja on yleensä myös helposti hoidettavissa.

!(https://mainos.sanoma.fi/oral3 )

Ientulehdusta hoidetaan samalla tavalla kuin sitä ehkäistäänkin: poistamalla hampaiden pinnoilta plakkia eli tulehduksia aiheuttavaa bakteerimassaa. Ammattilaisten vastaanotolla suorittamien hoito- ja puhdistustoimenpiteiden lisäksi tärkeässä osassa ovat potilaan omat päivittäiset hoitotoimet: hampaiden pesu, hammasvälien puhdistus ja tarvittaessa myös suuhuuhteiden käyttö.

Pöpöjä pusuista?

Ientulehduksen syntyä edesauttaa hampaiden riittämättömän puhdistuksen myötä suuhun kertyvä bakteerimassa. Terveeseen ihmiseen eivät pöpöt kovin helposti pesiydy, mutta aina joskus kuulee puhuttavan suukotellen saaduista tartunnoista.

Nykyään suositellaan, että vanhemmat esimerkiksi eivät maista lapsen ruokaa lusikalla ja vie samaa lusikkaa sitten lapsen suuhun.

"Osan suun infektioista voi tosiaan saada vaikka suutelemalla. Hampaan kiinnityskudosta hajottavat bakteerit leviävät suusta toiseen pussailtaessa, mutta toki henkilöllä pitää tällöin olla myös alttius saada tulehdus itselleen. Pelkkä bakteerin esiintyminen ei välttämättä laukaise sairautta", toppuuttelee erikoishammaslääkäri Juha Oittinen Oralilta.

Tulehduksia aiheuttavat bakteerit voivat levitä suusta suuhun myös esimerkiksi silloin, kun useampi ihminen käyttää samaa lusikkaa. Ientulehduksen lisäksi myös karies, eli hampaiden reikiintyminen, on hyvin yleinen ja tarttuva tauti.

"Nykyään suositellaan, että vanhemmat esimerkiksi eivät maista lapsen ruokaa lusikalla ja vie samaa lusikkaa sitten lapsen suuhun", ohjeistaa erikoishammaslääkäri Oittinen.

Lue lisää suun terveydestä