Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Olisiko silmäleikkauksesta sinulle apua? Milloin leikkaus kannattaa? Silmäkirurgi vastaa!

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 19.3.2018
|
Muokattu: 1.4.2022
Suomessa tehdään vuonna 2018 enemmän silmäleikkauksia kuin koskaan. Haastavaltakin tuntuvan näköongelman pystyy usein korjaamaan muutaman minuutin kestävällä operaatiolla. Kaupallinen yhteistyö/ Silmäasema.

Videolla silmäkirurgi Niko Lappi kertoo koska silmäleikkaukseen kannattaa tulla.

Kukapa meistä ei toivoisi haukan katsetta, vaikka harvalle meistä on sellaista luonnostaan luotu: noin 70 prosenttia suomalaisista joutuu turvautumaan ainakin jossain elämänsä vaiheessa silmälaseihin tai piilolinsseihin. Laseista ja linsseistä on kuitenkin monesti mahdollista päästä eroon silmäleikkauksen avulla.

Huoletta tutkimuksiin

Moni pähkäilee leikkaukseen menoa pitkään, koska ei ole varma, voiko omiin pulmiin saada leikkauksesta apua. Leikkaushoito ei aivan kaikille sovi, mutta useimmille kyllä. Mikäli asia askarruttaa, kannattaa olla yhteydessä silmäkirurgian ammattilaisiin. Esimerkiksi Silmäasema tarjoaa ilmaisen hoitoarvion, jossa käydään nykytilanne läpi ja arvioidaan leikkauksen tarve sekä kustannukset. Ennen varsinaista leikkausta suoritetaan aina lääkärin tekemä tarkempi esitutkimus.

Päätös toimenpiteestä tehdään yksilöllisesti esitutkimusten pohjalta. Esitutkimukseen voi tulla matalalla kynnyksellä

"Päätös toimenpiteestä tehdään yksilöllisesti esitutkimusten pohjalta. Esitutkimukseen voi tulla matalalla kynnyksellä", kertoo Kuopion Silmäaseman silmäsairaalassa leikkauksia tekevä silmäkirurgi Niko Lappi.

!(https://mainos.sanoma.fi/silmaasema3 )

Mitä kaikkea leikkauksella voidaan hoitaa?

"Leikkauksella voidaan hoitaa periaatteessa kaikkia silmälaseilla tai piilolinsseillä hoidettavia näköongelmia, yleisimmin likinäköisyyttä tai ikänäköä", toteaa Lappi.

Esitutkimus kannattaa, sillä vaikka lääkäri päätyisikin suosittelemaan leikkausta, vastaanotolla käyminen ei sido asiakasta itse toimenpiteeseen.

Koska jokaisen silmät ovat yksilölliset, yleispäteviä vastauksia silmäongelmiin ei voida antaa. Siksi on tärkeää saada omaa näköä koskevaa tietoa suoraan lääkäriltä. Esitutkimus kannattaa, sillä vaikka lääkäri päätyisikin suosittelemaan leikkausta, vastaanotolla käyminen ei sido asiakasta itse toimenpiteeseen.

"Se, mikä sopii työkaverillesi tai puolisollesi, ei välttämättä sovi sinulle", Lappi muistuttaa.

Esitutkimuksessa tarkentuu myös operaation hinta, joka riippuu muun muassa leikkaustekniikasta.

Apua monenikäisille

Lasten vielä kehitysvaiheessa olevia silmiä ei laserilla hoideta, mutta muuten leikkaus sopii ratkaisuksi hyvin monenikäisten näköhaasteisiin.

Iso osa leikkaukseen hakeutuvista on kolme-nelikymppisiä, miinuslinsseillä näköään korjaavia työikäisiä aikuisia. Moni yllättyy positiivisesti kuullessaan, että laserilla voidaan hoitaa myös ikänäköä. Kaukolasien lisäksi siis lukulaseistakin on mahdollista päästä leikkauksella eroon. "Usein jopa pysyvästi", Lappi toteaa.

Katso myös: